• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Čisti raženi kruh
razeni-kruh

Čisti raženi kruh

Objavljeno: 22.02.2018. Autor: Martina Lovaković

Ne postoji ništa bolje od ukusnog, netom pečenog, čistog raženog kruha čiji se miris širi vašom kuhinjom. Njegova hrskava korica zove vas na još. Raženi kruh je toliko ukusan da ga možete jesti i samog, uz čaj, kavu ili kakao. Najbolje će vam prijati ujutro uz pečena jaja, a s njim možete pripremiti i najukusnije sendviče. Želite li zdrav i ukusan međuobrok, raženi kruh premažite hummus namazom. Ne zaboravite ga kombinirati niti uz ručak, uz vaše omiljeno varivo bit će najbolja alternativa bijelom kruhu.

razeni-kruh

Čisti raženi kruh peče se od raži koja spada u žitarice. Radi se o jednogodišnjoj biljci koja se sastoji od puno proteina i malo glutena. Može se pohvaliti i velikom količinom vlakana te je jačeg okusa, tamnije boje i zasitniji od običnog bijelog kruha.

Iako u trgovinama možete kupiti raženi kruh, većina njih je prepuna aditiva i raznih drugih dodataka koji kvare njegov izvorni okus. Stoga, pripremite sami raženi kruh koji će ostati svjež danima, a vaši ukućani će postati izbirljivi što se tiče kruha.

Domaći raženi kruh

Pripremite čisti raženi kruh sa sjemenkama koji se sastoji od svih zdravih sastojaka. Tijekom pripreme i pečenja, vaša kuća će poprimiti predivne mirise, a vi ćete imati osjećaj kao da se nalazite u svojoj omiljenoj pekari.

Sastojci za jedan kruh:

  • 500 grama raženog brašna
  • 10 grama kvasca iz vrećice
  • 4 decilitra vode
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 2 male žličice soli
  • 50 grama raženih pahuljica
  • 60 grama sjemenki po želji (lanene, bundevine, suncokretove…)

Priprema

Pomiješajte raženo brašno, ražene pahuljice i sjemenke te sol pa tome dodajte 4 decilitra kipuće vode. Sve dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.

Kada se smjesa malo ohladila, dodajte joj suhi kvasac i malo vode, tek toliko vode da se može sve dobro povezati. Tijesto mora biti mekano, ali ne jako ljepljivo. Uz kvasac dodajte i malo javorovog sirupa kako bi se tijesto bolje diglo.

Pobrašnite mjesto na kojem ćete mijesiti kruh te ga mijesite 5 minuta dok ne postane mekano i dok se svi sastojci lijepo ne povežu.

Tijesto premjestite u zdjelu koju ste prethodno pobrašnili pa ga oblikujte u loptu i mijesite po površini dok donji dio gurate ispod.

Nakon toga, pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu na kojem nema puno vlage. Najbolje bi bilo da ga ostavite tako preko noći, a da ga ispečete sljedeći dan.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

Papir za pečenje položite u pladanj pa na njega stavite tijesto tako da ona strana koju ste pobrašnili bude okrenuta prema gore. Zarežite lagano nožem tri okomite crte preko kruha i stavite ga peći pola sata do 40 minuta.

Prije rezanja ga dobro ohladite i prekrijte vlažnom krpom kako bi zadržao hrskavu koricu i mekoću iznutra.

Iako je raženi kruh zdrav, a i pomaže vam da zadržite dulji osjećaj sitosti, pripazite na količinu kruha koju ćete konzumirati. Iako spada u vrste kruha koje se preporučuju za dijete te utječe na gubitak težine, svakako morate biti oprezni da ne pretjerate. Jedna šnita raženog kruha ima oko 100 kalorija. A želite li isprobati još jedan ukusan, zdrav i niskokaloričan kruh, pripremite kruh bez kvasca.

Autor: M.L., Foto: Fritzs/Wikimedia

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

rafaelo-kocke

Rafaelo torta

Rafaelo torta raskošna je slastica koju mnogi obožavaju. Omiljena je među djecom, kao i među odraslima. Neodoljivo podsjeća na Raffaello kuglice, odnosno, vrlo mu sličan kolač, Rafaelo kocke. Ono što najviše volimo kod …

Buhtle, nezaobilazno jelo na našem stolu

Svi znamo što su buhtli. Dizano tijesto koje se najčešće kombinira sa nekim voćem ili čokoladom. Svakoga dana ih možemo kupiti u pekarnama, ali možemo ih pripremiti i kod kuće. Ono što je za buhtle specifično je da se …

Kuglof od lješnjaka u novom ruhu

Danas imam za vas ukusan i sočan kolač s lješnjacima u sasvim novom ruhu, stari okusi pretočeni u nešto novo i to vrlo privlačno, nadam se da se slažete sa mnom? Recept za kuglof od lješnjaka Sastojci potrebni za …

Prethodna objava: «ćufte u umaku od rajčice Ćufte – mesne okruglice u umaku od rajčice
Sljedeća objava: Kako skuhati čaj crni čaj»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.