• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Ljekovito bilje
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Voće i povrće
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Ljekovito bilje
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Voće i povrće
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Home / Recepti / Prilozi / Čisti raženi kruh
razeni-kruh

Čisti raženi kruh

Objavljeno: 22.02.2018. Autor: Martina Lovaković

Ne postoji ništa bolje od ukusnog, netom pečenog, čistog raženog kruha čiji se miris širi vašom kuhinjom. Njegova hrskava korica zove vas na još. Raženi kruh je toliko ukusan da ga možete jesti i samog, uz čaj, kavu ili kakao. Najbolje će vam prijati ujutro uz pečena jaja, a s njim možete pripremiti i najukusnije sendviče. Želite li zdrav i ukusan međuobrok, raženi kruh premažite hummus namazom. Ne zaboravite ga kombinirati niti uz ručak, uz vaše omiljeno varivo bit će najbolja alternativa bijelom kruhu.

razeni-kruh

Čisti raženi kruh peče se od raži koja spada u žitarice. Radi se o jednogodišnjoj biljci koja se sastoji od puno proteina i malo glutena. Može se pohvaliti i velikom količinom vlakana te je jačeg okusa, tamnije boje i zasitniji od običnog bijelog kruha.

Iako u trgovinama možete kupiti raženi kruh, većina njih je prepuna aditiva i raznih drugih dodataka koji kvare njegov izvorni okus. Stoga, pripremite sami raženi kruh koji će ostati svjež danima, a vaši ukućani će postati izbirljivi što se tiče kruha.

Domaći raženi kruh

Pripremite čisti raženi kruh sa sjemenkama koji se sastoji od svih zdravih sastojaka. Tijekom pripreme i pečenja, vaša kuća će poprimiti predivne mirise, a vi ćete imati osjećaj kao da se nalazite u svojoj omiljenoj pekari.

Sastojci za jedan kruh:

  • 500 grama raženog brašna
  • 10 grama kvasca iz vrećice
  • 4 decilitra vode
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 2 male žličice soli
  • 50 grama raženih pahuljica
  • 60 grama sjemenki po želji (lanene, bundevine, suncokretove…)

Priprema

Pomiješajte raženo brašno, ražene pahuljice i sjemenke te sol pa tome dodajte 4 decilitra kipuće vode. Sve dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.

Kada se smjesa malo ohladila, dodajte joj suhi kvasac i malo vode, tek toliko vode da se može sve dobro povezati. Tijesto mora biti mekano, ali ne jako ljepljivo. Uz kvasac dodajte i malo javorovog sirupa kako bi se tijesto bolje diglo.

Pobrašnite mjesto na kojem ćete mijesiti kruh te ga mijesite 5 minuta dok ne postane mekano i dok se svi sastojci lijepo ne povežu.

Tijesto premjestite u zdjelu koju ste prethodno pobrašnili pa ga oblikujte u loptu i mijesite po površini dok donji dio gurate ispod.

Nakon toga, pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu na kojem nema puno vlage. Najbolje bi bilo da ga ostavite tako preko noći, a da ga ispečete sljedeći dan.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

Papir za pečenje položite u pladanj pa na njega stavite tijesto tako da ona strana koju ste pobrašnili bude okrenuta prema gore. Zarežite lagano nožem tri okomite crte preko kruha i stavite ga peći pola sata do 40 minuta.

Prije rezanja ga dobro ohladite i prekrijte vlažnom krpom kako bi zadržao hrskavu koricu i mekoću iznutra.

Iako je raženi kruh zdrav, a i pomaže vam da zadržite dulji osjećaj sitosti, pripazite na količinu kruha koju ćete konzumirati. Iako spada u vrste kruha koje se preporučuju za dijete te utječe na gubitak težine, svakako morate biti oprezni da ne pretjerate. Jedna šnita raženog kruha ima oko 100 kalorija. A želite li isprobati još jedan ukusan, zdrav i niskokaloričan kruh, pripremite kruh bez kvasca.

Autor: M.L., Foto: Fritzs/Wikimedia

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorije: Prilozi Tagovi: zdravi kruh

Želite se zasladiti?

Torta od kokosa

Za razliku od čokoladne torte ili recimo voćne torte koje su dosta česte na tanjurima prilikom raznih svečanosti, to nije slučaj sa tortom od kokosa. Razlog vjerojatno leži u tome što se radi o torti specifičnog okusa …

Toffifee keksi

Zabavni i ukusni Toffifee keksi

Ako ovog Božića želite napraviti nešto malo drugačije keksiće, a koji će posebno oduševiti najmanje onda imam nešto cool za vas. Koliko god volimo klasike poput vanilin kiflica, linzera i medenjaka ponekad je baš fora …

karamelizirane jabuke

Karamelizirane jabuke

Uvijek se govori kako bismo trebali konzumirati sezonsko voće i povrće u što većoj mjeri. Jabuka je jedna od najukusnijih i najsvestranijih voćki u kojima možemo uživati u ove tople dane. Upoznati smo s njenim …

Previous Post: «cufte Ćufte u umaku od rajčice
Next Post: Kako skuhati čaj crni čaj»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primary Sidebar

Novije

Intervju s food blogericom Sandrom Majerić

Danas vam donosimo priču Sandre Majerić, food blogerice koja stoji iza Instagram profila …

Topli kolač od limuna

Tražite li desert koji je lagan, a ne jako sladak ovaj kolač je savršen izbor za …

staklenke meda

Med od maslačka

Ako želite pripremiti vitaminsku bombu i ljekoviti pripravak koji diže imunitet, ne možete …

Šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom

Recept za malo drugačije palačinke za koji sam siguran da će vam se svidjeti. Količine začina …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media Copyright © 2012.–2019. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.