Danas je zaista nemoguće zamisliti jelo bez nekog umaka koje je tu da nam malo začini jelo i učini ga kompletnim. Razlikujemo velik broj umaka, odnosno recepata, koji se razlikuju svojim sastojcima, a pritom naravno mislimo na meso, povrće i druge namirnice koje se mogu naći pri ruci.
Umak od povrća jedno je od popularnijih jela i to ponajviše zbog toga što se radi o prije svega zdravom dijelu ručka koji najviše obiluje vlaknima koji su potrebni za zdravo funkcioniranje organizma. Dakle kada pričamo o umaku od povrća tada treba znati da se ovdje radi o zaista velikom broju umaka, ovisi za koje ste se povrće odlučili.
Mi vam savjetujemo jedan recept koji je ukusan i ide kao prilog velikom broju jela.
Sastojci za umak od povrća
- 5 paprika (najbolje babura)
- 5 crvenih paprika
- 1 glavica luka
- malo vegete
- peršina
- 2 manja svježa paradajza
- malo ajvara
- malo mlijeka
- malo soli
Priprema
- Uzmete paprike, operete ih i narežete na trakice te sve dobro začinite vegetom i peršinom
- Nakon toga uzmete luk, nasjeckate ga i stavite pirjati na tavi
- Kada procjenite da je luk pri kraju, stavite paprike i ostavite da se pirja neko vrijeme
- Dodate malo mlijeka, ajvara i soli kako bi smjesa postala kompaktna
- Kada je gotovo poslužite uz neki komad mesa
Mi vam preporučamo da ga probate uz pureće medaljone ili punjena pureća prsa zato što pureće meso zna biti dosta suho.
Foto: Catkin/Pixabay