Kuglof je s vremenom postao kolač u kojem smo naučili svi uživati. Radi se o kolaču koji je polako postao simbolom nečeg veselog i blagdanskog, kada se svi okupljamo za stolom i uživamo u svečanim danima.
Kuglof je ostao poznat kao kolač u kojem su nekada znali uživati austrijski carevi, a kako i nebi kada se oduvijek radilo o jednostavnom i prije svega ukusnom kolaču, čiji se recept njeguje već dulji niz godina.
Danas se pored klasičnog kuglofa sve više spominje i čokoladni, a kako i nebi kada je čokolada jedna od popularnijih namirnica što se tiče kolača. Dakle ako se odlučite za čokoladni kuglof, a ne ide vam se u slastičarnu, tada vam savjetujemo pripremu kod kuće.
Čokoladni kuglof:
- 10 dag brašna
- 4 bjelanjka
- 7 dag naribane čokolade
- 14 dag šećera u prahu
- pola praška za pecivo
- 14 dag margarina
- 2 žlice mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 7 dag narezanih badema
- 4 žumanjka
Prvo uzmete čokoladu, margarin, vanilin šećer i žumanjak koje ćete sve izmješati nakon čega dodajete brašno sa praškom za pecivo te isjeckanim bademima i mlijekom. U smjesu koju ste dobili umiješate snijeg od bjelanjaka.
Za kuglof vam je potreban kalup u kojem ćete peći. Dakle potrebno ga je dobro namastiti te uliti smjesu, koju pečete oko pola sata na srednjoj temperaturi. Kada se ispeče pustite da se ohladi i prelijte čokoladnom glazurom za koju vam je potrebno 15 dag čokolade i 10 dag margarina.