• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Fudge od kvinoje
bozicni-kolacici

Fudge od kvinoje

Objavljeno: 21.12.2018. Autor: Ivana Zajačko

Pazite na kalorije, a imate ogromnu želju za nečim slatkim? Ovo je desert kojeg ćete obožavati jer je optimalan izvor proteina, a gotov je za samo 20-ak minuta!

Kvinoja se najčešće opisuje kao “žitarica” (iako se zapravo radi o sjemenu) koja sadrži najviše proteina, devet esencijalnih aminokiselina te izoleucin i lizin. Oba potonja su veoma važni jer ih druge žitarice (barem većina njih) ne sadrže u svom sastavu. Leucin uvelike utječe na obnovu mišića i poboljšanje zdravlja imunološkog sustava. Ono što je također vrlo važno za ovu žitaricu je da ne sadrži gluten.

Ova salama/rolada od kvinoje čini standardnu postavu mojih božićnih kolača, a nećete požaliti ako je uvrstite i u svoju.

kolaci-od-kvinoje

Recept za fudge od kvinoje

Sastojci:

  • 250 ml kvinoje
  • 20-ak natopljenih datulja bez koštica
  • 2 žlice sirovog kakaa
  • 2 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • Po potrebi 3 – 4 žlice vode ili nekog biljnog mlijeka
  • vanilija

Priprema:

Kvinoju prvo treba isprati pod mlazom hladne vode da joj isperete saponine.

Prebacite kvinoju u tavicu za palačinke i na laganoj vatri, konstantno miješajući, posušite. Pazite da vam ne zagori. Kada ste ju posušili, stavite ju u blender i sameljite u brašno.

Kvinoji dodajte datulje, sirovi kakao, vaniliju (tekuću ili u prahu, sasvim je svejedno) i otopljeno kokosovo ulje.

Blendajte dok se sve ne poveže.

Zatim, po potrebi, dodajte biljno mlijeko ili vodu. Dodajte žlicu po žlicu dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju možete oblikovati, a da vam se ne lijepi za ruke.

Fudge iz blendera istresite na prozirnu foliju i umotajte u “salamu”. Stavite u hladnjak na par sati da se stisne.

Režite na kolutove koje, po želji, možete uvaljati u kokos, mljevene bademe, lješnjake, keks ili štogod vam srce želi.

Savjet:

Smjesu probajte dok je još u blenderu pa prema ukusu dodajte još malo vanilije, kakaa ili, ako vam nije dovoljno slatko, dodajte još datulja.

A želite li isprobati popularne browniese bez dodatka šećera, naša preporuka je da probate zdravu verziju browniesa koji će vas oduševiti okusom!

Autor: I.Z.

Ivana Zajačko
Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Zobeni kolačići

Zobeni kolačići – zdravi snack za plažu

Pripremamo se za godišnji odmor i naš plan je zasigurno izležavanje na plaži i upijanje pozitivne energije sunca i mora. Pazite da pijete dovoljno tekućine i da sa sobom uvijek imate nešto za prigristi. Službeno mogu …

tart od limuna

Osvježavajući tart od limuna

Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje za vašeg dragog jer Valentinovo nam je sve bliže :) Tart od limuna kojim ćete ga iznenaditi je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ga mora jednostavno …

Topli kolač od limuna

Tražite li desert koji je lagan, a ne jako sladak ovaj kolač je savršen izbor za vas! Predivan završetak jednog svečanog obroka, prozračan i lagan prožet divnim osvježavajućim aromama limuna! Recept za topli kolač od …

Prethodna objava: « Recept za najukusnije fritule s jogurtom
Sljedeća objava: Letifico vas daruje medenim kremama medene kreme naslovna»

Reader Interactions

Komentari

  1. Sandra

    30.12.2018. kod 18:56

    Kvinou sam isprala i posušila… no, izgleda mi blender nije neka kvaliteta pa brašno nije ravnomjerno. Treba li biti jednoliko ili će ovi ne baš samljeveni dijelovi popustiti u hladnjaku pod utjecajem ostalih (mokrih) sastojaka? Mogu još jednom pokušati brašne premljeti… ali ako nema potrebe… Jako se radujem isprobavanju ovakvih recepata, ali sam početnik. Lijep pozdrav iz Vinkovaca

    Odgovori
    • Ivana

      31.12.2018. kod 14:46

      Draga Sandra, kvinoja je jako tvrda tako da, ako vam je ostalo malo većih komadića, možda bi bilo bolje da ju ponovo sameljete. U roladi nema toliko vode da bi kvinoja mogla omekšati jer kvinoja je tvrda i sitna i zasigurno ne želite da vam upada za zube ili slično.

      Odgovori

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.