• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Fudge od kvinoje
bozicni-kolacici

Fudge od kvinoje

Objavljeno: 21.12.2018. Autor: Ivana Zajačko

Pazite na kalorije, a imate ogromnu želju za nečim slatkim? Ovo je desert kojeg ćete obožavati jer je optimalan izvor proteina, a gotov je za samo 20-ak minuta!

Kvinoja se najčešće opisuje kao “žitarica” (iako se zapravo radi o sjemenu) koja sadrži najviše proteina, devet esencijalnih aminokiselina te izoleucin i lizin. Oba potonja su veoma važni jer ih druge žitarice (barem većina njih) ne sadrže u svom sastavu. Leucin uvelike utječe na obnovu mišića i poboljšanje zdravlja imunološkog sustava. Ono što je također vrlo važno za ovu žitaricu je da ne sadrži gluten.

Ova salama/rolada od kvinoje čini standardnu postavu mojih božićnih kolača, a nećete požaliti ako je uvrstite i u svoju.

kolaci-od-kvinoje

Recept za fudge od kvinoje

Sastojci:

  • 250 ml kvinoje
  • 20-ak natopljenih datulja bez koštica
  • 2 žlice sirovog kakaa
  • 2 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • Po potrebi 3 – 4 žlice vode ili nekog biljnog mlijeka
  • vanilija

Priprema:

Kvinoju prvo treba isprati pod mlazom hladne vode da joj isperete saponine.

Prebacite kvinoju u tavicu za palačinke i na laganoj vatri, konstantno miješajući, posušite. Pazite da vam ne zagori. Kada ste ju posušili, stavite ju u blender i sameljite u brašno.

Kvinoji dodajte datulje, sirovi kakao, vaniliju (tekuću ili u prahu, sasvim je svejedno) i otopljeno kokosovo ulje.

Blendajte dok se sve ne poveže.

Zatim, po potrebi, dodajte biljno mlijeko ili vodu. Dodajte žlicu po žlicu dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju možete oblikovati, a da vam se ne lijepi za ruke.

Fudge iz blendera istresite na prozirnu foliju i umotajte u “salamu”. Stavite u hladnjak na par sati da se stisne.

Režite na kolutove koje, po želji, možete uvaljati u kokos, mljevene bademe, lješnjake, keks ili štogod vam srce želi.

Savjet:

Smjesu probajte dok je još u blenderu pa prema ukusu dodajte još malo vanilije, kakaa ili, ako vam nije dovoljno slatko, dodajte još datulja.

A želite li isprobati popularne browniese bez dodatka šećera, naša preporuka je da probate zdravu verziju browniesa koji će vas oduševiti okusom!

Autor: I.Z.

Ivana Zajačko
Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Neodoljiva i lagana torta s jagodama

Stigle su prve jagode, a s njima i mirisni recepti. Iako uživam u izradi torti, drage su mi i ovakve "brzopotezne". Jedan običan biskvit narezan na kockice, jedna mjerica jagoda i jedna krema koja se vruća lijeva. Može …

domaca granola

Granola – domaći musli s maslacem od lješnjaka

Kupovni musli su zatrpani šećerom stoga je uvijek bolja opcija napraviti domaće. Za doručak odlična ideja koja je jako hranjiva i održava visoku razinu energije. Možete imati brz i zdrav obrok za svega pola sata kojeg …

Čoko-orange muffins

Navučeni na čokoladne muffine s čokoladom, a nakon eksplozije okusa muffina s malinama, nastavljamo u istom tonu s malom promjenom u okusima - dodatku soka od naranče. Recept za ove ukusne ljepotice naše čitateljice …

Prethodna objava: « Recept za najukusnije fritule s jogurtom
Sljedeća objava: Letifico vas daruje medenim kremama medene kreme naslovna»

Reader Interactions

Komentari

  1. AvatarSandra

    30.12.2018. kod 18:56

    Kvinou sam isprala i posušila… no, izgleda mi blender nije neka kvaliteta pa brašno nije ravnomjerno. Treba li biti jednoliko ili će ovi ne baš samljeveni dijelovi popustiti u hladnjaku pod utjecajem ostalih (mokrih) sastojaka? Mogu još jednom pokušati brašne premljeti… ali ako nema potrebe… Jako se radujem isprobavanju ovakvih recepata, ali sam početnik. Lijep pozdrav iz Vinkovaca

    Odgovori
    • IvanaIvana

      31.12.2018. kod 14:46

      Draga Sandra, kvinoja je jako tvrda tako da, ako vam je ostalo malo većih komadića, možda bi bilo bolje da ju ponovo sameljete. U roladi nema toliko vode da bi kvinoja mogla omekšati jer kvinoja je tvrda i sitna i zasigurno ne želite da vam upada za zube ili slično.

      Odgovori

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.