Pazite na kalorije, a imate ogromnu želju za nečim slatkim? Ovo je desert kojeg ćete obožavati jer je optimalan izvor proteina, a gotov je za samo 20-ak minuta!
Kvinoja se najčešće opisuje kao “žitarica” (iako se zapravo radi o sjemenu) koja sadrži najviše proteina, devet esencijalnih aminokiselina te izoleucin i lizin. Oba potonja su veoma važni jer ih druge žitarice (barem većina njih) ne sadrže u svom sastavu. Leucin uvelike utječe na obnovu mišića i poboljšanje zdravlja imunološkog sustava. Ono što je također vrlo važno za ovu žitaricu je da ne sadrži gluten.
Ova salama/rolada od kvinoje čini standardnu postavu mojih božićnih kolača, a nećete požaliti ako je uvrstite i u svoju.
Recept za fudge od kvinoje
Sastojci:
- 250 ml kvinoje
- 20-ak natopljenih datulja bez koštica
- 2 žlice sirovog kakaa
- 2 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
- Po potrebi 3 – 4 žlice vode ili nekog biljnog mlijeka
- vanilija
Priprema:
Kvinoju prvo treba isprati pod mlazom hladne vode da joj isperete saponine.
Prebacite kvinoju u tavicu za palačinke i na laganoj vatri, konstantno miješajući, posušite. Pazite da vam ne zagori. Kada ste ju posušili, stavite ju u blender i sameljite u brašno.
Kvinoji dodajte datulje, sirovi kakao, vaniliju (tekuću ili u prahu, sasvim je svejedno) i otopljeno kokosovo ulje.
Blendajte dok se sve ne poveže.
Zatim, po potrebi, dodajte biljno mlijeko ili vodu. Dodajte žlicu po žlicu dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju možete oblikovati, a da vam se ne lijepi za ruke.
Fudge iz blendera istresite na prozirnu foliju i umotajte u “salamu”. Stavite u hladnjak na par sati da se stisne.
Režite na kolutove koje, po želji, možete uvaljati u kokos, mljevene bademe, lješnjake, keks ili štogod vam srce želi.
Savjet:
Smjesu probajte dok je još u blenderu pa prema ukusu dodajte još malo vanilije, kakaa ili, ako vam nije dovoljno slatko, dodajte još datulja.
A želite li isprobati popularne browniese bez dodatka šećera, naša preporuka je da probate zdravu verziju browniesa koji će vas oduševiti okusom!
Autor: I.Z.
Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.
Sandra
Kvinou sam isprala i posušila… no, izgleda mi blender nije neka kvaliteta pa brašno nije ravnomjerno. Treba li biti jednoliko ili će ovi ne baš samljeveni dijelovi popustiti u hladnjaku pod utjecajem ostalih (mokrih) sastojaka? Mogu još jednom pokušati brašne premljeti… ali ako nema potrebe… Jako se radujem isprobavanju ovakvih recepata, ali sam početnik. Lijep pozdrav iz Vinkovaca
Ivana
Draga Sandra, kvinoja je jako tvrda tako da, ako vam je ostalo malo većih komadića, možda bi bilo bolje da ju ponovo sameljete. U roladi nema toliko vode da bi kvinoja mogla omekšati jer kvinoja je tvrda i sitna i zasigurno ne želite da vam upada za zube ili slično.