Proljeće u meni uvijek probudi neku novu životnu radost i zaigranost, nadam se da i vas proljeće inspirira za ispeći neku finu slasticu upotpunjenu proljetnim, finim i mirisnim voćem. Pritom ako imate sreće i na dohvat ruke vam se nalazi proljetno cvijeće, upotrijebite maštu, načinite vjenčić i ukrasite slasticu kao prekrasnu “Proljetnu vilu”.
Recept za tortu Proljetna vila
Sastojci za biskvit
- 5 jaja
- 25 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 10 žlica vruće vode
- 20 dag brašna
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za 1. kremu
- 500 g mascarponea
- 500 dcl slatkog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
Sastojci za 2. kremu
- 200 g malina
- 200 g šećera
- 45 ml vode
- 3 žlice škroba
Sastojci za glazuru
- 500 g slatkog vrhnja
- Žličica ekstrakta vanilije
Priprema dekoracije
- Uzmite savitljivu granu i savinite ju u krug i učvrstite nekom vrstom ljepljive trake, a zatim upletite u nju cvijeće koje vam je na raspolaganju.
- Vjenčić nježno položite na vrh torte. Naravno to morate učiniti neposredno prije no što ćete tortu servirati, da vam cvijeće ne uvene.
Priprema biskvita
- Podijelite jaja, žumanjke u jednu a bjelanjke u drugu posudu.
- U posudu sa bjelanjcima dodajte prstohvat soli i tucite dok ne budu sasvim čvrsti.
- Zatim u posudu sa žumanjcima uspite kristalni i vanilin šećer te tucite dok se ne zapjene i posvijetle, zatim dodajte vodu te i dalje miksajte, a na kraju dodajte brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Sada ostavite mikser i uzmite spatulu ili pjenjaću te lagano umiješajte tučene bjelanjke.
- Smjesu za biskvit uspite u dva kalupa od 20 cm. Pecite oko 35 min na 175ºC.
- Kako bi isprobali dali je biskvit pečen ubodite ga čačkalicom, ukoliko ista izlazi suha izvadite biskvit iz rola i stavite ga na hlađenje.
- Ohlađeni biskvit prerežite na dva dijela. Tako ćete dobiti 4 biskvita.
Savjet
Ukoliko tortu ne planirate filati isti dan, prohlađeni biskvit umotajte u plastičnu foliju, tako će zadržati vlagu.
Priprema 1. kreme
- Istucite slatko vrhnje da bude stvarno čvrsto, pazite da ga ne pretučete da vam ne ode u maslac.
- U drugoj posudi pomiješajte mascarpone sa šećerom u prahu, spatulom dodajte vrhnje i sve sjedinite.
Priprema 2. kreme
- Na laganoj vatri kuhajte maline sa šećerom.
- Nakon što se šećer otopi uzmite štapni mikser i usitnite ih.
- Pomiješajte škrob sa par žlica vode i par žlica voćne kaše da dobijete rjeđu smjesu.
- Umiješajte u maline i kratko zakuhajte uz neprestano miješanje. Ohladite smjesu.
Savjet
- Ako želite ukloniti koštice iz malina, nakon što zakuhaju sa šećerom propasirajte ih kroz sito, a tek onda
ukuhajte škrob.
Priprema torte
- Sastavite tortu na način da podijelite svaku kremu na tri dijela, zatim na na prvu koru namažite trećinu mascarponea a na njega kremu od malina s tim da kremu od malina ne nanosite skroz do ruba kako vam ne bi smetala kod stavljanja glazure. To ponovite tri puta i za kraj stavite četvrti biskvit na vrh.
- Ako bi vam torta bila nestabilna, omotajte ju masnim papirom i učvrstite kalupom te ju stavite na hlađenje.
- Kada se torta ohladila, istucite slatko vrhnje sa žličicom ekstrakta od vanilije i cijelu premažite i lijepo zagladite.
- Tortu premjestite na ukrasni stalak i spremite u frižider do posluživanja.
- Netom prije stavljanja na stol ukrasite ju cvjetnim vjenčićem.
Nadam se da će ovaj krasan recept uveseliti vaše ukućane i goste, a možda uveliča i neko vaše slavlje, no u svakom slučaju oduševiti će vaše okusne pupoljke. Uživajte, život je lijep!
Moje ime je Sandra, rođena sam i živim u Zagrebu, na prekrasnim obroncima Zagrebačke gore. Majka sam dvoje djece koja srećom vole jesti sve što skuham, a za stolom se obavezno povede debata o tome što se još moglo napraviti da se dotično jelo dovede do savršenstva, kao da smo svi završili kulinarsku akademiju. Ponosna sam vlasnica tri psa, Njemačke doge i dva Zapadno-škotska bijela terijera koji bi se prodali za šetnju, a u slobodno vrijeme paze da koja mrvica hrane ne bi dotakla pod. Obzirom da sam poslom vezana za zatvoreni prostor, uživam u prirodi, dugim šetnjama po Maksimirskoj ili Sljemenskoj šumi. Nije mi stran kreativan rad, od crtanja, slikanja do izrade nakita ili ukrasa, a tek rad u vrtu, doista puni baterije. Međutim uza sve to moja najveća strast je izrada kolača i torti, osmišljavanje i isprobavanje novih recepata. Obožavam kada kod prijatelja ili rodbine naiđem na neku prastaru kuharicu, ima li boljeg štiva od toga? Veselim se što ćemo se družiti uz moje recepte, nadam se da ću vas inspirirati da u ovom gotovanskom svijetu ne kupujete kolače, već da skupa sa mnom zasučete rukave, osjetite fino brašno pod prstima i mirisne začine u nosu. Što još čekamo? Izaberite recept i počnimo peći!