Iako pomalo teška srca, ali vrijeme je i za takve obrate u mome životu, pišem vam kolumnu o mojih 40 dana bez rafiniranog šećera. Da, da dobro ste pročitali 40 DANA BEZ ŠEĆERA.
Priznajem, iako sam do sada izbjegavala odricati se nečega u Korizmi ove godine radim preokret, postala sam food bogerica i odlučujem se odreći jednog od najvećih poroka, šećera. Iako je već prošlo tjedan dana i dalje mi čak ni moj dečko ne vjeruje da sam se odlučila na takvo odricanje (ali ne zamjeram mu jer ni sama sebi ne vjerujem), tek sada vidim koliko je šećer stvorio ovisnost mome tijelu.
No, da ne duljim, kako je ovisnost o slasticama i veća no što sam mislila, okrećem se zdravim slasticama i u ovih 40 dana ću vam pisati recepte. Prvi u nizu je zdravi sladoled.
Sladoled koji je jednostavan za pripremu i radi se od samo tri sastojka, batata, banane i mlijeka. Na moju sreću stigao mi je paket od OPG-a Rosman u kojem sam dobila sve tri vrste batata koje oni proizvode. Radi se o bijelom (izvana ljubičastom) batatu koji je ujedno i najslađi, narančastom i ljubičastom batatu koji su itekako zanimljivi za vidjeti kao sladoledi na štapiću zbog svoje specifične i jake boje.
Ja sam ovaj puta neodlučna i voljna isprobati sve tri kombinacije pripremila od svake vrste po dva batata srednje veličine i krenula u akciju.
Recept za zdrave sladolede od batata
Sastojci:
- 6 batata srednje veličine (od svake vrste po 2)
- 2 banane
- 1,5 dcl mlijeka (bademovo, kokosovo ili pak obično kravlje – ovisno o okusu koji želite dobiti, ja sam koristila kravlje mlijeko kako bi mi ostao prepoznatljiv okus batata i banane)
Priprema:
- Batate oprati, osušiti i staviti u protvu srednje veličine obloženu papirom za pečenje.
- Peći ih 1 h na 200 stupnjeva.
- Batate pustiti da se ohlade i onda ih oguliti.
- Oguliti banane i pripremiti mlijeko.
- U smoothie makeru izblendati svaku vrstu batata sa trećinom količine oguljenih banana i trećinom mlijeka.
- Smiksanu smjesu prebaciti u kalupe za sladoled, smjese je dovoljno za 6 kalupa za sladoled.
- Staviti u zamrzivač na minimalno 4 h i nakon toga vam samo preostaje uživati u hladnom desertu.
Rezultat me itekako iznenadio, bez dodanog šećera dobila sam zaista slatke sladolede, preporučujem ih ljudima koji imaju djecu, vjerujem da će klinci biti oduševljeni jer mogu jesti sladoled, a vi ćete znati što jedu i da je to itekako zdravo.
U slast!
Ja sam Klara Marčinko. Vlasnica sam bloga Delicious from my kitchen, a svoja znanja i vještine dijeliti ću s vama i ovdje na Gastronomiji. Strast za kuhanjem nisam naslijedila, ali spretnost sa začinima i preciznost i predanost u izradi definitivno je naslijeđena od mog oca. On i je krivac za moju zainteresiranost za kuhinju i moj prvi učitelj. Nakon dužeg nagovaranja mog dečka Ivana, pokrenula sam blog i pisanje o onom što volim. Sa mnom ćete kuhati tradicionalno i ono manje tradicionalno, ali što god to bilo to će definitivno biti ukusno i bit će poticaj da je vaša obitelj na okupu oko stola, kao što je i moja.