Svi smo ponekad poželjeli pripremiti kod kuće kremšnite kao iz slastičarne. Iako za njihovu pripremu treba malo duže vremena, okus je nenadmašiv i priprema se svakako ispati. No, u moru recepata treba izabrati najbolji. A upravo vam takav donosimo u nastavku.
Sastojci:
- 2 litre mlijeka
- 300 grama šećera
- 7 jaja
- 2 vrećice vanilin šećera
- 200 grama brašna
- 2 žlice gustina
- 250 grama lisnatog tijesta
Priprema
Za početak pripremite lisnato tijesto. Možete ga napraviti i sami ili kupiti gotovo lisnatno tijesto. Podijelite ga na dva dijela i na pobrašnjenoj površini razvaljajte. Provjerite da bude iste veličine kao lim za pečenje u kojem ćete ih složiti.
Svaku koru nekoliko puta ubodite vilicom pa stavite na preokrenuti lim za pečenje. Pecite 20-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
Od dvije litre mlijeka odvojite 3 decilitra koja ćete staviti sa strane. Ostatak mlijeka stavite na štednjak da zakuha.
Odvojite bijelanjke od žumanjaka te žumanjcima dodajte 150 grama šećera i vanilin šećer pa dobro izmiksajte sve dok ne dobijete pjenastu smjesu. Zatim postepeno dodajte mlijeko, gustin i brašno.
Kada je mlijeko zakuhala, smanjite vatru i sklonite posudu sa štednjaka. Ulijte polako smjesu od žumanjaka i dobro miješajte kako vam se ne bi stvorile grudice. Kada ste sve umiješali, vratite na štednjak i miješajte sve dok krema ne postane gusta. Kada se krema zgusne, umiješajte u nju snijeg od bjelanjaka kojeg ste prethodno izradili.
Snijeg od bjelanjaka najbolje ćete napraviti ako u bjelanjke dodate prstohvat soli. Nakon što ste izradili snijeg, dodajte mu 150 grama šećera.
U lim za pečenje u kojem ste pekli lisnato tijesto, stavite jednu koru na koju rasporedite vruću kremu od žumanjaka te preklopite drugom korom lisnatog tijesta.
Kremšnite obvezno ohladite jedan dan prije posluživanja jer topla krema neće svima prijati. Prije samog posluživanja, posipajte kremšnite šećerom u prahu. U kremšnitama će posebno uživati djeca, ali i svi ukućani jer teško da se može naći osoba koje ne voli slavne kremšnite.
Recept za kremu za kremšnite može vam poslužiti i za izradu princez krafni, možete je koristiti kao kremu za biskvitne kolače ili kolače s voćem. Ova ukusna krema može se iskoristiti na brojne načine, stoga, ne zaboravite zapisati recept kako bi vam uvijek bio pri ruci. Kremšnite se često jedu i sa šampitama jer tako ublaže malo njihovu slatkoću. Isprobajte i vi, sigurno će vam se svidjeti.
Autor: M.L., Foto: mythja/Shutterstock
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.