• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kreme i preljevi / Tart s kremom od bosiljka i bobičastim voćem
tart s bobicasim vocem

Tart s kremom od bosiljka i bobičastim voćem

Objavljeno: 11.02.2019. Autor: Darko Debić

Iako nije sezona bobičastog voća, želim s vama podijeliti ovaj recept jer mi se čini kao zgodna ideja za Valentinovo.

Jagode obično tada preplave naše trgovine, istina uvozne, ali po povoljnim cijenama. 🙂 Možete staviti i druge vrste voća ili upotpuniti s ukuhanim voćem, nekoliko različitih boja, izgledat će zaista atraktivno.

Iako glavnu ulogu u ovom desertu igra krema i kombinacija bosiljka u desertu može izgledati čudno, na prvi griz ćete se uvjeriti u suprotno. Sigurno nećete ostati samo na jednom grizu! 🙂

Radio sam male tartiće u kalupima za muffine, možete i u velikom promjera cca 24 cm.

Recept za tart s kremom od bosiljka i bobičastim voćem:

tart s kremom od bosiljka i bobicastim vocem

Sastojci za tijesto:

  • 200 g oštrog brašna
  • 130 g maslaca
  • 1/2 jušne žlice šećera
  • 1 vanili šećer
  • malo soli
  • hladna voda

Priprema:

  1. Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima i solju.
  2. Sastojke staviti u multipraktik te ga nekoliko puta uključiti na par sekundi (opcija pulse) dok se brašno i maslac ne prožmu i nastanu mrvice.
  3. Dodati žlicu do dvije jako hladne vode i ponovno na kratko uključiti multipraktik dok se ne stvori kugla tijesta. Ne smije se predugo mijesiti. Naravno, tijesto možete umijesiti ručno.
  4. Odmoriti u hladnjaku barem pola sata, razvaljati i staviti u kalup za tart.
  5. Ponovno staviti na 10 ak minuta u hladnjak.
  6. Napikati vilicom, staviti alu foliju ili papir za pečenje na tijesto i “uteg” – grah, rižu ili kuglice za tart.
  7. Staviti u prethodno ugrijanu pećnicu na 200°C 15 minuta.
  8. Izvaditi “uteg” i peći još 15 ak minuta, ovisno o pećnici, možda malo smanjiti temperaturu.
  9. Kad se ohladi staviti kremu u koru i voće po izboru, eventualno premazati (uz pomoć kista, dovoljno je 50 ml) preljevom za torte. Ukrasiti listićima bosiljka.

Sastojci za kremu:

  • 20-ak listova bosiljka
  • 480 ml mlijeka
  • 4 žumanca
  • 80 g šećera
  • ½ štapića vanilije
  • 30 g glatkog brašna
  • 30 g gustina
  • malo soli
  • 150 g maslaca

Priprema kreme:

  1. 430 ml mlijeka zakuhati s 20ak listova bosiljka, maknuti s vatre, pustiti barem pola sata da otpusti okus.
  2. Izmiksati štapnim mikserom i procijediti. Zeleno mlijeko staviti u lončić i ponovno zakuhati.
  3. Žumanjke kratko miksati sa šećerom, dodati 50 ml mlijeka (ostatak od onih 480 ml), brašno, gustin, sol i vaniliju.
  4. Umiješati u kipuće zeleno mlijeko i kuhati cca 8 minuta.
  5. Maknuti s vatre i u vruće umiješati 75 g maslaca.
  6. Staviti u posudu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti.
  7. U hladno umiksati ostatak maslaca.

U slast!

Darko Debić
Darko Debić

Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.

Kategorija: Kreme i preljevi

Želite se zasladiti?

Slatka bomba: Snickers tart

Tartovi i pite su deserti po mojoj mjeri. Volim eksperimentirati s nadjevima i punjenjima i čuditi se kako je svaka kombinacija sve bolja i bolja. Ovo je recept za tart koji me okusom jako podsjeća na Snickers sa …

cobbler od nektarina

Cobbler s nektarinama

Ljeto traži jednostavne recepte, par sastojaka, sezonsko voće i malo pripreme. Zato vam pišem recept za ovaj jednostavni cobbler, malo drugačije pripreme od tradicionalnog. Ali ja koristim sve načine da ubrzam vrijeme …

Brzi domaći sladoled od čokolade bez jaja

Kako se bliže sve topliji dani pravo je vrijeme za sladoled, iako ih ima raznih vrsta i okusa u lokalnim slastičarnicama do velikih hiper marketa ipak najbolji bude onaj koji pripremimo sami kod kuće. Ovo je baš onaj …

Prethodna objava: « Griz od pira u čaju od mente
Sljedeća objava: Lebdeće činkice (bez jaja, ali s bananom) »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.