• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kreme i preljevi / Tart s kremom od bosiljka i bobičastim voćem
tart s bobicasim vocem

Tart s kremom od bosiljka i bobičastim voćem

Objavljeno: 11.02.2019. Autor: Darko Debić

Iako nije sezona bobičastog voća, želim s vama podijeliti ovaj recept jer mi se čini kao zgodna ideja za Valentinovo.

Jagode obično tada preplave naše trgovine, istina uvozne, ali po povoljnim cijenama. 🙂 Možete staviti i druge vrste voća ili upotpuniti s ukuhanim voćem, nekoliko različitih boja, izgledat će zaista atraktivno.

Iako glavnu ulogu u ovom desertu igra krema i kombinacija bosiljka u desertu može izgledati čudno, na prvi griz ćete se uvjeriti u suprotno. Sigurno nećete ostati samo na jednom grizu! 🙂

Radio sam male tartiće u kalupima za muffine, možete i u velikom promjera cca 24 cm.

Recept za tart s kremom od bosiljka i bobičastim voćem:

tart s kremom od bosiljka i bobicastim vocem

Sastojci za tijesto:

  • 200 g oštrog brašna
  • 130 g maslaca
  • 1/2 jušne žlice šećera
  • 1 vanili šećer
  • malo soli
  • hladna voda

Priprema:

  1. Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima i solju.
  2. Sastojke staviti u multipraktik te ga nekoliko puta uključiti na par sekundi (opcija pulse) dok se brašno i maslac ne prožmu i nastanu mrvice.
  3. Dodati žlicu do dvije jako hladne vode i ponovno na kratko uključiti multipraktik dok se ne stvori kugla tijesta. Ne smije se predugo mijesiti. Naravno, tijesto možete umijesiti ručno.
  4. Odmoriti u hladnjaku barem pola sata, razvaljati i staviti u kalup za tart.
  5. Ponovno staviti na 10 ak minuta u hladnjak.
  6. Napikati vilicom, staviti alu foliju ili papir za pečenje na tijesto i “uteg” – grah, rižu ili kuglice za tart.
  7. Staviti u prethodno ugrijanu pećnicu na 200°C 15 minuta.
  8. Izvaditi “uteg” i peći još 15 ak minuta, ovisno o pećnici, možda malo smanjiti temperaturu.
  9. Kad se ohladi staviti kremu u koru i voće po izboru, eventualno premazati (uz pomoć kista, dovoljno je 50 ml) preljevom za torte. Ukrasiti listićima bosiljka.

Sastojci za kremu:

  • 20-ak listova bosiljka
  • 480 ml mlijeka
  • 4 žumanca
  • 80 g šećera
  • ½ štapića vanilije
  • 30 g glatkog brašna
  • 30 g gustina
  • malo soli
  • 150 g maslaca

Priprema kreme:

  1. 430 ml mlijeka zakuhati s 20ak listova bosiljka, maknuti s vatre, pustiti barem pola sata da otpusti okus.
  2. Izmiksati štapnim mikserom i procijediti. Zeleno mlijeko staviti u lončić i ponovno zakuhati.
  3. Žumanjke kratko miksati sa šećerom, dodati 50 ml mlijeka (ostatak od onih 480 ml), brašno, gustin, sol i vaniliju.
  4. Umiješati u kipuće zeleno mlijeko i kuhati cca 8 minuta.
  5. Maknuti s vatre i u vruće umiješati 75 g maslaca.
  6. Staviti u posudu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti.
  7. U hladno umiksati ostatak maslaca.

U slast!

Darko Debić
Darko Debić

Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.

Kategorija: Kreme i preljevi

Želite se zasladiti?

zdrava pinca

Zdrave mini uskrsne pince

Svi pričaju o božanstvenoj pinci za Uskrs. U Slavoniji to baš i nije običaj i mnogi koje znam ih ne prave. Od malena nikad nismo imali običaj jesti pincu za Uskrs. Sad, kako sam se preselila i živim u Rovinju, ona je …

tart od limuna

Osvježavajući tart od limuna

Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje za vašeg dragog jer Valentinovo nam je sve bliže :) Tart od limuna kojim ćete ga iznenaditi je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ga mora jednostavno …

Krafne s ljubičastim batatom

Ružičaste krafne s ljubičastim batatom

Iako su nam poklade pomalo izazvale zasićenje kod krafni, ove koje sam ja danas za vas spremio su drugačije, ne-tako-klasične ružičaste krafne bez umjetnih boja koje morate probati. Nešto drugačije, a jednako …

Prethodna objava: « Griz od pira u čaju od mente
Sljedeća objava: Lebdeće činkice (bez jaja, ali s bananom) »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.