Iako nije sezona bobičastog voća, želim s vama podijeliti ovaj recept jer mi se čini kao zgodna ideja za Valentinovo.
Jagode obično tada preplave naše trgovine, istina uvozne, ali po povoljnim cijenama. 🙂 Možete staviti i druge vrste voća ili upotpuniti s ukuhanim voćem, nekoliko različitih boja, izgledat će zaista atraktivno.
Iako glavnu ulogu u ovom desertu igra krema i kombinacija bosiljka u desertu može izgledati čudno, na prvi griz ćete se uvjeriti u suprotno. Sigurno nećete ostati samo na jednom grizu! 🙂
Radio sam male tartiće u kalupima za muffine, možete i u velikom promjera cca 24 cm.
Recept za tart s kremom od bosiljka i bobičastim voćem:
Sastojci za tijesto:
- 200 g oštrog brašna
- 130 g maslaca
- 1/2 jušne žlice šećera
- 1 vanili šećer
- malo soli
- hladna voda
Priprema:
- Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima i solju.
- Sastojke staviti u multipraktik te ga nekoliko puta uključiti na par sekundi (opcija pulse) dok se brašno i maslac ne prožmu i nastanu mrvice.
- Dodati žlicu do dvije jako hladne vode i ponovno na kratko uključiti multipraktik dok se ne stvori kugla tijesta. Ne smije se predugo mijesiti. Naravno, tijesto možete umijesiti ručno.
- Odmoriti u hladnjaku barem pola sata, razvaljati i staviti u kalup za tart.
- Ponovno staviti na 10 ak minuta u hladnjak.
- Napikati vilicom, staviti alu foliju ili papir za pečenje na tijesto i “uteg” – grah, rižu ili kuglice za tart.
- Staviti u prethodno ugrijanu pećnicu na 200°C 15 minuta.
- Izvaditi “uteg” i peći još 15 ak minuta, ovisno o pećnici, možda malo smanjiti temperaturu.
- Kad se ohladi staviti kremu u koru i voće po izboru, eventualno premazati (uz pomoć kista, dovoljno je 50 ml) preljevom za torte. Ukrasiti listićima bosiljka.
Sastojci za kremu:
- 20-ak listova bosiljka
- 480 ml mlijeka
- 4 žumanca
- 80 g šećera
- ½ štapića vanilije
- 30 g glatkog brašna
- 30 g gustina
- malo soli
- 150 g maslaca
Priprema kreme:
- 430 ml mlijeka zakuhati s 20ak listova bosiljka, maknuti s vatre, pustiti barem pola sata da otpusti okus.
- Izmiksati štapnim mikserom i procijediti. Zeleno mlijeko staviti u lončić i ponovno zakuhati.
- Žumanjke kratko miksati sa šećerom, dodati 50 ml mlijeka (ostatak od onih 480 ml), brašno, gustin, sol i vaniliju.
- Umiješati u kipuće zeleno mlijeko i kuhati cca 8 minuta.
- Maknuti s vatre i u vruće umiješati 75 g maslaca.
- Staviti u posudu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti.
- U hladno umiksati ostatak maslaca.
U slast!
Ja sam Darko! Stekao sam puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u prestižnom zagrebačkom hotelu, koje bih sada želio podijeliti s vama. Jako volim azijsku kuhinju. Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom. Za svoje recepte pokušavam koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dospijevaju u određeno godišnje doba, tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Velika strast (ili porok! :-)) su mi slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo sam blog Samo jedan griz i istoimeni profil na Instagramu.