• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Domaćinstvo / Savjeti za pohanje
savjeti za pohanje

Savjeti za pohanje

Objavljeno: 08.12.2017. Autor: Sanja Štetić

Malo je onih koji ne vole pojesti komad pohanog mesa ili možda neke druge namirnice. Iako nije jasno tko se prvi sjetio ovakvog načina spremanja jela, jasno je kako pohanje postoji već dugo te je dio kuhinja širom svijeta. Slijede korisni savjeti za pohanje.

savjeti za pohanje

Pohanje podrazumijeva nekoliko koraka poput prženja i smjese za paniranje. Kada odlučite namirnicu koju ste planirali pržiti umočiti u brašno, jaja i krušne mrvice, tada je u pitanju pohanje.

Pohati ne morate samo meso, to može biti povrće, sladoled, voće, sir i riba. Kvaliteta jela ovisit će o ne samo o temperaturi nego i tome koliko je kvalitetna namirnica koju ste odlučili pržiti i potom umočiti u smjesu od brašna, krušnih mrvica i jaja.

Budući da se meso poput teletine i svinjetine najčešće odabire za ovakav način pripreme, dobro je znati kako najbolje pohati meso.

Prije nego krenete s umakanjem u smjesu meso je potrebno narezati na odreske jednake debljine. Omiljeni odrezak potrebno je prvo staviti u vrećicu te potom “istući” pomoću bata.

Sastojke za pohanje pripremite u zasebnim posudama. Prvo ćete umočiti meso u brašno, a potom u jaja i na kraju u krušne mrvice. Važno je da smjesom od brašna i jaja pokrijete cijeli komad mesa kako bi bilo što ukusnije.

Prije stavljanja mesa na ulje treba provjeriti je li se ulje dovoljno zagrijalo. To je najlakše provjeriti tako što ćete uzeti malo krušnih mrvica i staviti ih u zagrijanu tavu. Počnu li odmah cvrčati znači da ste postigli zadovoljavajuću temperaturu. Da bi se riješili viška masnoće stavite pohano meso na papirnati ručnik.

Postoji i zdraviji način pohanja poznatiji kao tempura. To je japanski način pripreme jela gdje su glavni sastojci brašno i ledena voda, a mogu se dodati i drugi sastojci poput soli, praška za pecivo i jaja. Smatra se naboljom metodom za pohano povrće, jer se se radi o dobitnoj kombinaciji zdrave namirnice i zdravijeg načina pripreme jela.

Tempura se radi tako da se brašno i voda lagano pomiješaju pomoću štapića. Treba biti oprezan s brašnom jer ako se previše muti na kraju može rezultirati žilavošću. Obratite pozornost i na temperaturu vode jer hladna voda omogućuje hrskavo tijesto.

Nakon što dobijete smjesu u nju možete umočiti željeno meso, ribu ili povrće. Pazite da se namirnice peku u dubokom ulju.

Jednom kad servirate jelo budite umjereni s dodacima poput parmezana ili kečapa jer bi prevelika količina mogla uništiti okus pohanog jela.

Autor: S.Š., Foto: Ledo/Shutterstock

Kategorija: Domaćinstvo

Želite se zasladiti?

Neodoljiva i lagana torta s jagodama

Stigle su prve jagode, a s njima i mirisni recepti. Iako uživam u izradi torti, drage su mi i ovakve "brzopotezne". Jedan običan biskvit narezan na kockice, jedna mjerica jagoda i jedna krema koja se vruća lijeva. Može …

Čokoladni ganache

Čokoladni ganache

Ovaj čokoladni ganache bih opisala kao mali zalogaji mira za mamu koja naporno radi uz djecu. I povremeno mi treba nešto što će mi podići duh i dati energiju za nastavak dana. Recept za čokoladni ganache Sastojci: …

loptice od lješnjaka

Loptice od lješnjaka

Kada nemate vremena za spremanje kolača i torti za čiju pripremu treba puno vremena, vrijeme je da se okrenete jednostavnim receptima. Loptice od lješnjaka brze su, izdašne i ukusne loptice kojima nećete moći odoljeti. …

Prethodna objava: «klasična cheesecake sa sirom Cheesecake torta od sira
Sljedeća objava: Kruh bez kvasca kruh»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.