Kruška je slatko voće mekane i lagano zrnato teksture, bogata sokom. Dobar je izvor dijetalnih vlakana te antioksidanata što je svrstava u skupinu idealnih namirnica za jačanje imunološkog sustava. Kuhane kruške izvrsno pristaju uz slatka ali i slana jela, jela od divljači, patke, teletine ali i jela od svinjetine.
Danas vam preporučujemo drugo lice ove poznate slastice. Neobičan desert za one kreativne i spremne na igru s hranom i kombiniranje okusa. U slast!
Kruške operite, ogulite i razrežite na dva dijela. Površinu im natrljajte limunovim sokom, posušite te im izdubite sredinu. Orahe, grožđice, brusnice i marelice sitno nasjeckajte, rukom premjesite, podijelite na 6 jednakih dijelova te ispunite dobivenom smjesom šupljinu u kruškama. Vino zakuhajte sa šećerom, nekoliko ploški limuna, klinčića i žličicom cimeta. U zavrelo vino dodajte kruške i pustite ih kuhati dok ne omekšaju. Prije posluživanja desert rashladite.
Sastojci:
- 6 krušaka
- 50g oraha
- 50g grožđica
- 40g sušenih brusnica
- 40g suhim marelica
- 1 l bijelog vina
- 150g smeđeg šećera
- 1 limun
- 1 žličica cimeta
- klinčići
Autor: D.K. Foto: David Orcea/Shutterstock