Cheesecake torta od sira već dugi niz godina oduševljava svojim predivnim okusom i jednostavnošću pripreme. Ovaj američki klasik postao je slavan i izvan američkih granica, a recepti za Cheesecake razmjenjuju se u nadi da ćemo konačno pronaći najbolji koji će nas oduševiti poput onog iz omiljene slastičarnice. Što biste učinili kada bismo vam rekli da upravo mi imamo slavni recept zbog kojeg više nećete morati u slastičarnicu?
Od sada možete svoju najbolju tortu od sira ispeći kod kuće i pozvati svoje najdraže prijatelje da uživaju u bogatom okusu kreme od sira koja osvaja sva nepca.
Recept za klasičnu cheesecake
Sastojci za podlogu
- 200 grama McVitie’s keksa
- 120 grama maslaca
- cimet
Sastojci za kremu od sira
- pola kilograma mascarpone sira
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 1 grčki jogurt
- vanilin šećer
- sok od jednog limuna
Sastojci za preljev od vrhnja
- 2 kisela vrhnja
- 2 vanilin šećera
- 3 žlice šećera
Priprema
Za početak pripremite podlogu od McVitie’s keksa. Sameljite ih u blenderu i dodajte im rastopljeni maslac i po želji cimet. Maslac je najbolje otopiti u mikrovalnoj pećnici. Sve sastojke dobro promiješajte te ih utisnite u kalup za tortu. Koristite onaj kalup za torte kojem se gornji dio odvaja kako biste tortu lakše mogli izrezati i izvaditi kada bude gotova. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva te pecite utisnute kekse 10 minuta. Nakon toga izvadite kalup iz pećnice i ostavite kekse da se ohlade.
Nakon toga pomiješajte sir, jaja, šećer, vanilin šećer, grčki jogurt i sok od jednog limuna. Smjesu miješajte lagano pjenjačom. Pazite da se sir previše ne razvodni, kada primijetite da su svi sastojci dobro sjedinjeni i da nema grudica, prestanite miješati.
Dodajte sir na podlogu od keksi pa pecite na istoj temperaturi od 170 stupnjeva, pola sata.
Za to vrijeme pripremite preljev od vrhnja. Pomiješajte vrhnje, šećer i vanilin šećer i dobro miješajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi.
Kada je sir pečen, lagano ga premažite preljevom od vrhnja i pecite tortu još 15 minuta. Nakon toga ugasite pećnicu i ostavite da odstoji još 5 minuta.
Tortu od sira ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je stavite u hladnjak kako bi se dobro stisnula i rashladila. Tortu je najbolje poslužiti sljedeći dan kada je dobro rashlađena jer će se tada najbolje rezati.
Želite li tortu od sira poslužiti s voćem, sljedeći dan kada je rashlađena dodajte joj preljev od šumskog voća, malina ili borovnica. Igrajte se s preljevima i poslužite svaki put uz neki drugi. Iako je odlična s voćnim preljevima, mnogi smatraju da je najbolja upravo onako klasična.
Autor: M.L., Foto: Aline Ponce/Pixabaz
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.