Neću puno duljiti sa uvodom, ali mogu vam reći da sam se poprilično namučila da dobijem savršene omjere za ovo čudo koje napravi slastičarsku eksploziju kada ih stavite u usta.
Odlučila sam ih podjeliti s vama jer ovaj desert je sve samo ne običan desert.
Aquafaba koja se u ustima otopi, a eritrit se raspe u milijun komadića i poveže sa savršenom kremom je nešto što morate probati.
Zdrave slastice su prešle na novu razinu slastičarstva!
Recept za Aquaronse
Sastojci:
- 1 konzerva vode od slanutka – aquafabe (cca 200ml)
- 100 gr eritrita (50 mljevenog eritrita, 50 gr kristalnog)
- 50 gr tapioka škroba
- Prstohvat soli
- Boja u prahu (po izboru)
Priprema:
Aquafabu (sobne temperature), koricu limuna i prstohvat soli miksajte, u dubljoj posudi, mikserom na srednjoj brzini dok se ne počne lagano pretvarati u šlag.
Zatim postepeno (u 3 – 4 navrata) dodavajte 50 gr kristalnog eritrita i neprestano miksajte dokle god ne dobijete čvrsti šlag.
Dodajte (u 3 – 4 navrata) i 50 gr mljevenog eritrita i miksajte još nekih 15-ak minuta.
Zatim dodajte tapioku – žlicu po žlicu, uz neprestano miksanje. Kad ugasite mikser, a na žicama vam ostanu tragovi u obliku kapica od Djeda Božićnjaka, smjesa je gotova.
Sada slijedi igranje – podjelite smjesu u koliko posuda želite i dodajte boje koje želite. To prepuštam vama na volju.
Koristite prirodne boje – spirulinu u prahu, matcha prah (crveni, zeleni, pink i plavi), prah od cikle, prah od mrkve, dehidrirane maline, prah od ljubičastog krumpira, sušene borovnice i ostale boje koje nam priroda daje!
Ja sam koristila spirulinu u prahu i matcha prahove.
Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom i istisnite hrpice koje god veličine želite na pleh obložen, papirom za pečenje.
Pecite ih u zagrijanoj VENTILIRAJUĆOJ pećnici na 100°C otprilike 20 – 25 minuta.
Maknite ih (s papirom) iz pleha i pustite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi otprilike pola sata prije nego ih odlijepite. Ako ih pokušate skinuti tople sa papira za pečenje, puknut će vam dno!
Čokoladni ganache
Sastojci:
- 150 ml kokosovog vrhnja
- 150 gr tamne čokolade
Priprema:
- Kokosovo vrhnje (kako dobiti kokosovo vrhnje sam objasnila u receptu za zdrave brownies) dovedite do vrenja na laganoj vatri, ubacite razlomljenu čokoladu, pustite da se čokolada temperira, a zatim pomiješajte u jednolično čokoladno savršenstvo.
- Ostavite u hladnjaku cca 30 minuta da se stisne prije punjenja.
Krema od limuna i kokosa
Sastojci:
- 150 ml kokosovog vrhnja
- Ribana korica jednog limuna
- Zaslađivač po želji (sirup od agave, javorov sirup, med, stevia)
- 50 gr mljevenog kokosa
Priprema:
- Kokosovo vrhnje, u krutom stanju, smiksati u šlag.
- Dodati koricu limuna, zaslađivač po želji, a zatim, špatulom, umiješati mljeveni kokos.
- Ostaviti u hladnjaku 30-ak minuta da se stisne prije punjenja.
Punjenje (kremu) staviti u slastičarsku vrećicu, puniti Aquarons i preklopiti drugim.
Svatko od vas ima svoju najdražu kremu, tako da o odabiru sami odlučite!
Slobodno ih ostavite u hladnjaku i po par dana, neće se onako “ocmoljiti”. Naravno, ako izdrže par dana!
U slast!
Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.