S dolaskom toplijeg vremena, velik broj nas razmišlja o ljetu. Ti dani, osim sunca i mora podrazumijevaju i malo laganiju kuhinju koja treba biti usmjerena na to da ne opterećujemo previše svoj organizam, a rižoto s plodovima mora može nas polako uvesti u sve morske radosti kojima se jako veselimo.
Pod lakšom i umjerenijom hranom podrazumijevamo svu onu hranu koja uglavnom uključuje voće i povrće, a koja je bogata vitaminima i, naravno, vlaknima, što će itekako doprinijeti ne samo boljem raspoloženju nego i boljem stanju našeg organizma. U takvu hranu možemo ubrojiti i čuveni rižoto od plodova mora, koji danas spada u vrhunske specijalitete.
Rižoto s plodovima mora
Sastojci
- 1 mladi luk
- 500 ml povrtne juhe
- 100 ml bijelog vina
- sol
- papar
- 1 mrkva
- 1 režanj češnjaka
- maslinovo ulje
- 100 g očišćenih repova morskih kozica
- 200 g riže za rižota
- 200 g očišćenih dagnji
- 100 g očišćenih lignji
Priprema
- Kod rižota imate slobodu izbora što ćete staviti u svoj jedinstveni miks morske čarolije
- Uzmite mrkvu i mladi luk te nasjeckate
- Nakon toga dodajte češnjak i lignje i pržite ih na srednje jakoj vatri otprilike 4 minute
- Dodajte rižu koju kratko popržite, a nakon otprilike dvije minute dodajte vino i čekajte da riža upije potrebnu tekućinu
- Nakon 15-ak minuta dodajte dagnje i kozice, te ih neprekidno polijevajte juhom
- Nakon nekog vremena rižoto maknite s vatre i dodajte mu malo maslinovog ulja, soli i papra
Ako ste ljubitelj rižota s morskim plodovima, svakako preporučujemo probati crni rižoto od sipe ili rižoto od liganja jer će vas ovi okusi mediterana zasigurno osvojiti svojim profinjenim aromatičnim okusima.
Foto: Giuseppe Parisi/Shutterstock