Dobrodošlicu veljači, odnosno mjesecu ljubavi, zaželjeti ćemo jednom ljubavnom pitom od višanja.
Ovu pitu radim godinama i nikad ne razočara, iako vjerojatno kršim neka osnovna pravila za prhka tijesta. Ako ste ljubitelji kiselo slatke kombinacije, zasigurno nećete moći odoljeti ovoj ljepotici.
Recept za pitu od višanja:
Sastojci za prhko tijesto:
- 300 g oštrog brašna
- 150 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 vanillin šećer
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
- Umijesite tijesto od navedenih sastojaka te ostavite da odstoji barem sat vremena u hladnjaku.
- Ako vam se kod miješenja dogodi da vam se tijesto jako lovi za ruke, dodajte još malo brašna i nemojte ga mijesiti predugo. U slučaju da ga ne možete formirati u kuglu, dodajte žlicu kiselog vrhnja ili malo mlijeka. Meni su se dogodile obje situacije i uvijek na kraju ispadne dobro (razlog za ove situacije je maslac – ili je previše ili nedovoljno omekšao).
Dok tijesto odmara u frižideru pripremite nadjev od višanja.
Sastojci za nadjev od višanja:
- 1 kompot višnja (340 grama)
- 1 puding vanilija
- 3 žlice šećera
Priprema:
- Ocijedite višnje te izmjerite količinu soka. Treba vam 3 dcl tekućine, pa ako nemate dovoljno soka dodajte vode.
- Sok stavite kuhati, dodajte šećer i zagrijavajte do vrenja.
- Puding razmutite sa par žlica vode i ukuhajte u sok nakon što zavri.
- Na kraju u još vruće umiješajte ocijeđene višnje.
- Ostavite da se nadjev hladi na sobnoj temperaturi dok tijesto odmara.
Potrebno je još:
1 jaje za premazivanje
Priprema:
- Tijesto podijelite na dva dijela, dvije trećine tijesta neka vam budu za donji dio pite, a jedna trećina tijesta za gornji dio.
- Prvo razvaljajte veći komad tijesta na veličinu kalupa u kojem ćete peći pitu. Ja koristim okrugli kalup promjera 32 cm. Podloga vam neka bude dobro pobrašnjena, a kako biste si olakšali postupak tijesto možete valjati na papiru za pečenje koji također mora biti dobro pobrašnjen.
- Tijesto prebacite u kalup koji ste prethodno obilato premazali maslacem.
- Na tijesto stavite nadjev (nema veze ako je nadjev još topli).
- Zatim razvaljajte manji komad tijesta koji će ići preko nadjeva. Tu se slobodno zabavite i dajte mašti na volju. Ja obično izrežem par traka pa ih stavljam preko pite, ali ovaj put sam izrezivala srca.
- Prije pečenja pitu premažite jajem.
- Pitu pecite na 180 stupnjeva 30-ak minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.
I ne zaboravite tijekom pripreme dodati barem jedan mali prstohvat ljubavi, na taj način pita će biti još ukusnija!
P.S. Ovo je najbolji način za reći volim te… nemojte se sramiti, pecite kolače 😉
Ja sam Kristina, autorica bloga Pinch of Amour u kojem me vodi ljubav prema ljudima koju izražavam kroz svoju hranu. Evo nešto malo više o meni… Sastojci: Velika i vesela Zagorska familija uz puno domaće hrane; Jedna genijalna baka koja me naučila nekoliko dobrih trikova; Najbolji muž na svijetu kao moralna podrška; Tucet hrabrih frendova koji ne odbijaju ni najčudnije kombinacije; Eksperimentalna skupina iz minus5, gdje radim kao product manager, poznata i kao ljubitelji dobrih slastica; Prstohvat ljubavi #pinchofamour; Žličica ludila; Šalica pozitive; Malo dobre volje. Dobro iskombinirani sastojci ne mogu dovesti do lošeg rezultata, pa se veselim što ću s vama dijeliti svoje kulinarske avanture. Ako nešto i pođe po zlu, ne brinite – been there, done that, uvijek možete reći da je baš tako trebalo ispasti.