• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Zaljubljena Cherry pie

Zaljubljena Cherry pie

Objavljeno: 03.02.2019. Autor: Kristina Šaško

Dobrodošlicu veljači, odnosno mjesecu ljubavi, zaželjeti ćemo jednom ljubavnom pitom od višanja.

Ovu pitu radim godinama i nikad ne razočara, iako vjerojatno kršim neka osnovna pravila za prhka tijesta. Ako ste ljubitelji kiselo slatke kombinacije, zasigurno nećete moći odoljeti ovoj ljepotici.

Recept za pitu od višanja:

cherry pie

Sastojci za prhko tijesto:

  • 300 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanillin šećer
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

  1. Umijesite tijesto od navedenih sastojaka te ostavite da odstoji barem sat vremena u hladnjaku.
  2. Ako vam se kod miješenja dogodi da vam se tijesto jako lovi za ruke, dodajte još malo brašna i nemojte ga mijesiti predugo. U slučaju da ga ne možete formirati u kuglu, dodajte žlicu kiselog vrhnja ili malo mlijeka. Meni su se dogodile obje situacije i uvijek na kraju ispadne dobro (razlog za ove situacije je maslac – ili je previše ili nedovoljno omekšao).

Dok tijesto odmara u frižideru pripremite nadjev od višanja.

Sastojci za nadjev od višanja:

  • 1 kompot višnja (340 grama)
  • 1 puding vanilija
  • 3 žlice šećera

Priprema:

  1. Ocijedite višnje te izmjerite količinu soka. Treba vam 3 dcl tekućine, pa ako nemate dovoljno soka dodajte vode.
  2. Sok stavite kuhati, dodajte šećer i zagrijavajte do vrenja.
  3. Puding razmutite sa par žlica vode i ukuhajte u sok nakon što zavri.
  4. Na kraju u još vruće umiješajte ocijeđene višnje.
  5. Ostavite da se nadjev hladi na sobnoj temperaturi dok tijesto odmara.

Potrebno je još:

1 jaje za premazivanje

Priprema:

  1. Tijesto podijelite na dva dijela, dvije trećine tijesta neka vam budu za donji dio pite, a jedna trećina tijesta za gornji dio.
  2. Prvo razvaljajte veći komad tijesta na veličinu kalupa u kojem ćete peći pitu. Ja koristim okrugli kalup promjera 32 cm. Podloga vam neka bude dobro pobrašnjena, a kako biste si olakšali postupak tijesto možete valjati na papiru za pečenje koji također mora biti dobro pobrašnjen.
  3. Tijesto prebacite u kalup koji ste prethodno obilato premazali maslacem.
  4. Na tijesto stavite nadjev (nema veze ako je nadjev još topli).
  5. Zatim razvaljajte manji komad tijesta koji će ići preko nadjeva. Tu se slobodno zabavite i dajte mašti na volju. Ja obično izrežem par traka pa ih stavljam preko pite, ali ovaj put sam izrezivala srca.
  6. Prije pečenja pitu premažite jajem.
  7. Pitu pecite na 180 stupnjeva 30-ak minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

pita od visanja presjek

I ne zaboravite tijekom pripreme dodati barem jedan mali prstohvat ljubavi, na taj način pita će biti još ukusnija!

P.S. Ovo je najbolji način za reći volim te… nemojte se sramiti, pecite kolače 😉

Kristina Šaško
Kristina Šaško

Ja sam Kristina, autorica bloga Pinch of Amour u kojem me vodi ljubav prema ljudima koju izražavam kroz svoju hranu. Evo nešto malo više o meni… Sastojci: Velika i vesela Zagorska familija uz puno domaće hrane; Jedna genijalna baka koja me naučila nekoliko dobrih trikova; Najbolji muž na svijetu kao moralna podrška; Tucet hrabrih frendova koji ne odbijaju ni najčudnije kombinacije; Eksperimentalna skupina iz minus5, gdje radim kao product manager, poznata i kao ljubitelji dobrih slastica; Prstohvat ljubavi #pinchofamour; Žličica ludila; Šalica pozitive; Malo dobre volje. Dobro iskombinirani sastojci ne mogu dovesti do lošeg rezultata, pa se veselim što ću s vama dijeliti svoje kulinarske avanture. Ako nešto i pođe po zlu, ne brinite – been there, done that, uvijek možete reći da je baš tako trebalo ispasti.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Breskvice

Breskvice su poznate kao ukusan i prije svega kolač zanimljivog izgleda. Radi se o poznatoj slastici koju su spremale još naše bake u kojoj smo mogli uživati kao djeca. Danas kada smo malo stariji imamo mogućnost sami …

brownie

Browniesi s tamnom čokoladom

Browniesi s tamnom čokoladom bit će idealan desert za sve ljubitelje kvalitetnijih čokolada, s većim postotkom kakaa i gorčine. Ovaj savršeni kolač topi se u ustima već nakon prvog zalogaja. Idealne je teksture, iznutra …

bijela glazura

Bijela glazura

Priprema kolača ponekad može predstavljati pravi izazov, ali i užitak svim onima koji ne mogu zamisliti svoj život bez malo slatkog. Prilikom pripreme raznih slastica glazura je nezaobilazna. Ona se koristi za …

Prethodna objava: « Intervju s food blogericom: Klara Marčinko – Delicious From My Kitchen
Sljedeća objava: Apple tart – domaća, zdrava pita s jabukama Apple tart»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.