Vjerojatno ste još kao djeca razmišljali kako ćete jednog dana poput svoje mame i bake stajati u kuhinji s nekoliko recepata i pripremati neke od ukusnijih kolača. Za sve one koji su o tome razmišljali dan je došao i sad su u svojoj kuhinji gdje rade planove kako napraviti ukusne kolače koji će zadovoljiti ne samo ukućane nego i one koji se odluče slučajno navratiti.
Što se tiče tih kolačića vjerujemo kako prvo mjesto zasigurno zauzimaju čuvene vanilin kiflice koje upravo zadivljuju svojom jednostavnošću okusa. Naime radi se o pravom božićnom keksiću primjerenom za ovaj blagdan, koji je na neki način postao simbolom tih dana u mjesecu kada se svi veselimo nadolazećim blagdanima i, naravno, ukrašavanju jelke.
Malo ranije sam spomenula kako se radi o kolačima jednostavnog izgleda i finog ukusa za koje danas postoji velik broj recepata, a na vama je da se jednostavno odlučite za jedan od njih. Svi se više manje baziraju na istim namirnicama, stvar je samo u nijansama.
Vanilin kiflice s orasima neizostavan su dio svakog našeg blagdanskog stola. Kiflice su prhke, tope se u ustima i brzo nestaju iz kutije s keksićima.
Recept za vanilin kiflice s orasima
Sastojci
- 250 g margarina
- 70 g šećera
- 120 g mljevenih oraha
- 400 g brašna
- 1 bjelanjak
Priprema
- U većoj posudi pomiješajte sve sastojke (margarin narezan na kockice) i od njih umijesite tijesto
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru sat vremena
- Pećnicu je potrebno zagrijati na 180 °C
- Uzimajte male dijelove tijesta i oblikujte kiflicu
- Peći na 180 °C, oko 10 – 15 minuta ovisno o debljini kiflica
- Izvadite kiflice iz pećnice, pustite da se malo ohlade i očvrsnu
- Uvaljajte kiflice u šećer u prahu u koji dodajte jedan vanilin šećer
Moj je savjet da kiflice napravite par dana prije nego što ih mislite poslužiti, jer je najbolje da odstoje par dana zatvoreni u nekoj kutijici.
Ja sam Antoaneta Štefec. Bjelovarčanka sam koja trenutno studira na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. U slobodno vrijeme, između ostalog, volim kuhati i izrađivati slastice. Moji počeci kuhanja kreću već od malih nogu kada sam se mami gurala u kuhinju. Tako sam naučila i zavoljela kuhati te nastavila učiti kuhajući za svoju obitelj te isprobavajući recepte raznih food blogera. Jako volim fotografiju pa sam počela slikati svoje slastice u čijoj izradi najviše uživam. Na nagovor prijateljica od kraja studenog 2018. godine objavljujem svoje slastice na svojoj instagram stranici Šećerneta, za koji sam sama osmislila i nacrtala logo. Šećerneta je moj alter ego koji do izražaja dolazi u slobodno vrijeme i kada imam manje obaveza na faksu.