Velik dio nas kad čuje za meksičku kuhinju prvo pomisli na šarenilo boja i naravno bogatstvo okusa. Poznato je kako ova čuvena kuhinja svoje porijeklo vuče iz vremena Asteka. Naime kada su europski osvajači preplovili pola svijeta i došli u astečki glavni grad Tenochtitlan susreli su se s lokalnim stanovništvom koji su ih dočekali sa zaista zanimljivim jelima.
S jelima na bazi kukuruza, čili paprika i brojnih začina. Ne moramo ni reći kakvo je to bilo ugodno iznenađenje za sve one koji dotada nisu imali priliku probati takvu vrstu jela. Tada je došlo do kombinacije različitih namirnica, kada su osvajači donijeli rižu, svinjetinu, piletinu, češnjak i brojne druge namirnice. Došlo je do nevjerojatne kombinacije okusa.
Danas osonovu meksičke ponude u restoranima čine tri umaka koja se prva poslužuju. To su quacamole, umak koji se bazira na avokadu s dodatkom soka od limete i drugih začina; salse, koja se bazira na umaku od rajčica te umak na bazi vrhnja. Pored uobičajenog predjela slijedi zaista jedinstvena ponuda jela izrazito jakih okusa, a tu naravno možemo ubrojiti juhu od čilija i graha te juhu od crvene paprike.
Kad već pričamo o njihovoj kuhinji tada možem staviti jedan od brojnih recepata koji možete sami složiti bez da idete u neki od restorana.
Burrito:
- 1 svjež krastavac isjeckan na kockice
- 1 žlica salse
- zelena salata
- 2 žlice quacamole
- tortilje
- paradajz sitno narezan
Uzmete jedan kraj tortilje gdje slažete redom; salatu, paradajz, krastavac, što sve prelijete umakom od salse i quacamole. Krajeve rolamo tako da ih na kraju uvučemo sa strane. Bitno je napomenuti kako se quacamola i salsa mogu poslužiti također i odvojeno.