• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Meksička kuhinja
Meksička kuhinja, Foto: Denis Vrublevski/Shutterstock

Meksička kuhinja

Objavljeno: 03.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Velik dio nas kad čuje za meksičku kuhinju prvo pomisli na šarenilo boja i naravno bogatstvo okusa. Poznato je kako ova čuvena kuhinja svoje porijeklo vuče iz vremena Asteka. Naime kada su europski osvajači preplovili pola svijeta i došli u astečki glavni grad Tenochtitlan susreli su se s lokalnim stanovništvom koji su ih dočekali sa zaista zanimljivim jelima.

Meksička kuhinja, Foto: Denis Vrublevski/Shutterstock

S jelima na bazi kukuruza, čili paprika i brojnih začina. Ne moramo ni reći kakvo je to bilo ugodno iznenađenje za sve one koji dotada nisu imali priliku probati takvu vrstu jela. Tada je došlo do kombinacije različitih namirnica, kada su osvajači donijeli rižu, svinjetinu, piletinu, češnjak i brojne druge namirnice. Došlo je do nevjerojatne kombinacije okusa.

Danas osonovu meksičke ponude u restoranima čine tri umaka koja se prva poslužuju. To su quacamole, umak koji se bazira na avokadu s dodatkom soka od limete i drugih začina; salse, koja se bazira na umaku od rajčica te umak na bazi vrhnja. Pored uobičajenog predjela slijedi zaista jedinstvena ponuda jela izrazito jakih okusa, a tu naravno možemo ubrojiti juhu od čilija i graha te juhu od crvene paprike.

Kad već pričamo o njihovoj kuhinji tada možem staviti jedan od brojnih recepata koji možete sami složiti bez da idete u neki od restorana.

Burrito:

  • 1 svjež krastavac isjeckan na kockice
  • 1 žlica salse
  • zelena salata
  • 2 žlice quacamole
  • tortilje
  • paradajz sitno narezan

Uzmete jedan kraj tortilje gdje slažete redom; salatu, paradajz, krastavac, što sve prelijete umakom od salse i quacamole. Krajeve rolamo tako da ih na kraju uvučemo sa strane. Bitno je napomenuti kako se quacamola i salsa mogu poslužiti također i odvojeno.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Čupavci

Recept za najsočnije čupavce

Čupavci su zasigurno jedan od onih kolača za koje možemo reći kako ih je poprilično jednostavno napraviti - biskvit, preljev za umakanje i kokos. Radi se o kolaču koji su spremale naše mame i bake, a koji nas uvijek …

Kuglice s limunom i kurkumom

Ukusne i zdrave kuglice s limunom i kurkumom

Hrana koju jedemo doslovno postaje dio nas na najdubljoj staničnoj razini. Ako ste i vi jedan od onih koji traže osjećaj zadovoljstva i energije tijekom dana predlažem vam da isprobate slatko kiselkaste kuglice sa …

krostule

Kroštule – tradicionalna slastica koju ćete obožavati

Kroštule potječu iz Dalmacije, Kvarnera i Istre. Zlatnožute slatke grickalice koje nestanu jednako brzo kako i nastanu. Prhke i hrskave, kroštule su slatkiš kojeg su naše bake pa i sve domaćice radile od jednostavnih …

Prethodna objava: « Rižoto s plodovima mora
Sljedeća objava: Pašteta od čvaraka »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.