• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Meksička kuhinja
Meksička kuhinja, Foto: Denis Vrublevski/Shutterstock

Meksička kuhinja

Objavljeno: 03.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Velik dio nas kad čuje za meksičku kuhinju prvo pomisli na šarenilo boja i naravno bogatstvo okusa. Poznato je kako ova čuvena kuhinja svoje porijeklo vuče iz vremena Asteka. Naime kada su europski osvajači preplovili pola svijeta i došli u astečki glavni grad Tenochtitlan susreli su se s lokalnim stanovništvom koji su ih dočekali sa zaista zanimljivim jelima.

Meksička kuhinja, Foto: Denis Vrublevski/Shutterstock

S jelima na bazi kukuruza, čili paprika i brojnih začina. Ne moramo ni reći kakvo je to bilo ugodno iznenađenje za sve one koji dotada nisu imali priliku probati takvu vrstu jela. Tada je došlo do kombinacije različitih namirnica, kada su osvajači donijeli rižu, svinjetinu, piletinu, češnjak i brojne druge namirnice. Došlo je do nevjerojatne kombinacije okusa.

Danas osonovu meksičke ponude u restoranima čine tri umaka koja se prva poslužuju. To su quacamole, umak koji se bazira na avokadu s dodatkom soka od limete i drugih začina; salse, koja se bazira na umaku od rajčica te umak na bazi vrhnja. Pored uobičajenog predjela slijedi zaista jedinstvena ponuda jela izrazito jakih okusa, a tu naravno možemo ubrojiti juhu od čilija i graha te juhu od crvene paprike.

Kad već pričamo o njihovoj kuhinji tada možem staviti jedan od brojnih recepata koji možete sami složiti bez da idete u neki od restorana.

Burrito:

  • 1 svjež krastavac isjeckan na kockice
  • 1 žlica salse
  • zelena salata
  • 2 žlice quacamole
  • tortilje
  • paradajz sitno narezan

Uzmete jedan kraj tortilje gdje slažete redom; salatu, paradajz, krastavac, što sve prelijete umakom od salse i quacamole. Krajeve rolamo tako da ih na kraju uvučemo sa strane. Bitno je napomenuti kako se quacamola i salsa mogu poslužiti također i odvojeno.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Speculaas keksi

Speculaas keksi – recept

Vjerujemo da ste do sada već stotinu puta jeli Speculaas kekse. I to najčešće one kupovne. Posebno ih volimo za vrijeme zime, jer imaju karakterističan okus cimeta, kliničića, đumbira i ostalih začina koji podsjećaju na …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, ali bogati su okusom. Njihova kremasta struktura, optočena čokoladom, kakaom ili mljevenim orašastim plodovima zagarantirano …

Čokoladne fantazije od kesten pirea

Nisam baš ljubitelj kuhanog kestenja, najdraži mi je kad je pečen - kad ga kupimo od kestenjara na ulici početkom jeseni pa se šetamo i grijemo čisteći ga. Ponekad sjednemo na klupicu i podijelimo porciju toplih i …

Prethodna objava: « Rižoto s plodovima mora
Sljedeća objava: Pašteta od čvaraka »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.