• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Meksička kuhinja
Meksička kuhinja, Foto: Denis Vrublevski/Shutterstock

Meksička kuhinja

Objavljeno: 03.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Velik dio nas kad čuje za meksičku kuhinju prvo pomisli na šarenilo boja i naravno bogatstvo okusa. Poznato je kako ova čuvena kuhinja svoje porijeklo vuče iz vremena Asteka. Naime kada su europski osvajači preplovili pola svijeta i došli u astečki glavni grad Tenochtitlan susreli su se s lokalnim stanovništvom koji su ih dočekali sa zaista zanimljivim jelima.

Meksička kuhinja, Foto: Denis Vrublevski/Shutterstock

S jelima na bazi kukuruza, čili paprika i brojnih začina. Ne moramo ni reći kakvo je to bilo ugodno iznenađenje za sve one koji dotada nisu imali priliku probati takvu vrstu jela. Tada je došlo do kombinacije različitih namirnica, kada su osvajači donijeli rižu, svinjetinu, piletinu, češnjak i brojne druge namirnice. Došlo je do nevjerojatne kombinacije okusa.

Danas osonovu meksičke ponude u restoranima čine tri umaka koja se prva poslužuju. To su quacamole, umak koji se bazira na avokadu s dodatkom soka od limete i drugih začina; salse, koja se bazira na umaku od rajčica te umak na bazi vrhnja. Pored uobičajenog predjela slijedi zaista jedinstvena ponuda jela izrazito jakih okusa, a tu naravno možemo ubrojiti juhu od čilija i graha te juhu od crvene paprike.

Kad već pričamo o njihovoj kuhinji tada možem staviti jedan od brojnih recepata koji možete sami složiti bez da idete u neki od restorana.

Burrito:

  • 1 svjež krastavac isjeckan na kockice
  • 1 žlica salse
  • zelena salata
  • 2 žlice quacamole
  • tortilje
  • paradajz sitno narezan

Uzmete jedan kraj tortilje gdje slažete redom; salatu, paradajz, krastavac, što sve prelijete umakom od salse i quacamole. Krajeve rolamo tako da ih na kraju uvučemo sa strane. Bitno je napomenuti kako se quacamola i salsa mogu poslužiti također i odvojeno.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

karamelizirane jabuke

Karamelizirane jabuke

Uvijek se govori kako bismo trebali konzumirati sezonsko voće i povrće u što većoj mjeri. Jabuka je jedna od najukusnijih i najsvestranijih voćki u kojima možemo uživati u ove tople dane. Upoznati smo s njenim …

engleska pita od jabuka

Engleska pita od jabuka

Vrijeme je da otputujete u mislima praćeni neodoljivim mirisima kuhinje koja mami sve ljubitelje vrhunskih jela. Engleski način spremanja jela ima svoje čari poput ostalih kuhinja iz drugih krajeva svijeta, a čuvena pita …

Galette sa smokvama

Galette sa smokvama – bez glutena

Danas vam donosim jedan recept koji je, zbog jednostavnosti pripreme, savršen za vruće ljetne dane kad vam se ne da pripremati nešto komplicirano, a želite uživati u savršenstvu okusa. Obožavam Galette u svim …

Prethodna objava: « Rižoto s plodovima mora
Sljedeća objava: Pašteta od čvaraka »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.