Čupavci su zasigurno jedan od onih kolača za koje možemo reći kako ih je poprilično jednostavno napraviti – biskvit, preljev za umakanje i kokos. Radi se o kolaču koji su spremale naše mame i bake, a koji nas uvijek oduševi svojom jednostavnošću okusa, ali isto tako i pripreme.
Iako u ovom kolaču nema kreme, čupavci su poznati kao kolači koji daju određenu dozu sočnosti zahvaljući biskvitu i čokoladnom preljevu u koji ga umačemo.
Odlučite li se pripremiti ovaj kolač donosimo vam recept i par natuknica kako ga pripremiti za svoje ukućane i, naravno, goste.
Sastojci za biskvit
- 2 jaja
- 100 g maslaca
- 350 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 250 g šećera
- 300 ml mlijeka
Sastojci za čokoladni preljev
- 100 g tamne čokolade
- 120 g maslaca (margarina)
- 200 g šećera
- 150 ml mlijeka
Priprema čupavaca
Prvo pripremite šećer i maslac kojima ćete umješati jaja i mlijeko.
Postepeno umiješajte brašno i prašak za pecivo te sve dobro izmiješajte dok se smjesa u potpunosti ne poveže. Nakon toga pleh obložite s papirom za pečenje i u njega ulijte smjesu za biskvit. Ako nemate papir za pečenje, malo nauljite pleh i pospite brašnom (otprilike 2 žlice brašna), rasporedite po cijelom plehu, a ostatak uklonite (istresite).
Pecite na 160ºC otprilike 30 minuta (ovisno o jačini pećnice). Kad se rubovi odvoje od pleha, biskvit vam je pečen. Također možete probati i čačkalicom ili nožem tako što ćete zabosti u sredinu biskvita (najdeblji dio) i izvaditi. Ako je čačkalica ili nož vlažan, biskvit je potrebno još peći, ako vam je suh, biskvit je gotov.
Nakon što je biskvit pečen, ostavite ga da se malo prohladi, a zatim izrežite na kocke jednakih dimenzija.
Ostavite ga da se još malo prohladi, a za to vrijeme napravite čokoladni umak u koji ćete umakati biskvit. Stavite kuhati maslac, šećer, mlijeko i tamnu čokoladu dok se sve dobro ne rastopi uz stalno miješanje.
Kocke biskvita koje ste prethodno narezali uvaljajte u čokoladni umak te kokos. Imajte na umu da je umak vruć pa savjetujemo da pričekate da se malo prohladi ili si pomognite vilicama.
To je to! Još jedan tradicionalan kolač koji svi obožavaju, a s kojim nikad ne možete pogriješiti. U slast!
Foto: adamkontor/Pixabay