• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Recept za najsočnije čupavce
Čupavci

Recept za najsočnije čupavce

Objavljeno: 25.07.2019. Autor: Sanja Štetić

Čupavci su zasigurno jedan od onih kolača za koje možemo reći kako ih je poprilično jednostavno napraviti – biskvit, preljev za umakanje i kokos. Radi se o kolaču koji su spremale naše mame i bake, a koji nas uvijek oduševi svojom jednostavnošću okusa, ali isto tako i pripreme.

Iako u ovom kolaču nema kreme, čupavci su poznati kao kolači koji daju određenu dozu sočnosti zahvaljući biskvitu i čokoladnom preljevu u koji ga umačemo.

Odlučite li se pripremiti ovaj kolač donosimo vam recept i par natuknica kako ga pripremiti za svoje ukućane i, naravno, goste.

Sastojci za biskvit

  • 2 jaja
  • 100 g maslaca
  • 350 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g šećera
  • 300 ml mlijeka

Sastojci za čokoladni preljev

  • 100 g tamne čokolade
  • 120 g maslaca (margarina)
  • 200 g šećera
  • 150 ml mlijeka

Priprema čupavaca

Prvo pripremite šećer i maslac kojima ćete umješati jaja i mlijeko.

Postepeno umiješajte brašno i prašak za pecivo te sve dobro izmiješajte dok se smjesa u potpunosti ne poveže. Nakon toga pleh obložite s papirom za pečenje i u njega ulijte smjesu za biskvit. Ako nemate papir za pečenje, malo nauljite pleh i pospite brašnom (otprilike 2 žlice brašna), rasporedite po cijelom plehu, a ostatak uklonite (istresite).

Pecite na 160ºC otprilike 30 minuta (ovisno o jačini pećnice). Kad se rubovi odvoje od pleha, biskvit vam je pečen. Također možete probati i čačkalicom ili nožem tako što ćete zabosti u sredinu biskvita (najdeblji dio) i izvaditi. Ako je čačkalica ili nož vlažan, biskvit je potrebno još peći, ako vam je suh, biskvit je gotov.

Nakon što je biskvit pečen, ostavite ga da se malo prohladi, a zatim izrežite na kocke jednakih dimenzija.

Ostavite ga da se još malo prohladi, a za to vrijeme napravite čokoladni umak u koji ćete umakati biskvit. Stavite kuhati maslac, šećer, mlijeko i tamnu čokoladu dok se sve dobro ne rastopi uz stalno miješanje.

Kocke biskvita koje ste prethodno narezali uvaljajte u čokoladni umak te kokos. Imajte na umu da je umak vruć pa savjetujemo da pričekate da se malo prohladi ili si pomognite vilicama.

To je to! Još jedan tradicionalan kolač koji svi obožavaju, a s kojim nikad ne možete pogriješiti. U slast!

Foto: adamkontor/Pixabay

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Smokvenjak

Ako niste čuli, smokvenjak predstavlja tradicionalnu hranu primorskih krajeva, a posebno razna mjesta na samom otoku Cresu, gdje se već neko vrijeme njeguje tradicija očuvanja onog što su nam ostavili naši …

jez torta

Jež torta

Jedna od djeci najomiljenijih torti zasigurno je "jež torta". Ova torta pored toga što pruža pravi užitak za nepce, ujedno je zanimljivog oblika koji će razveseliti i one malo starije. Za pripremu ove jednostavne i brze …

Parfe od marelica

Pod nazivom parfe mislimo na kremu od tučenog vrhnja sa zaslađenim jajima kojoj se može dodavati razno voće, orašasti plodovi, začini i čokolada. Obzirom da su napravljeni od kremastih materijala, parfe kocke se …

Prethodna objava: «Juha od leće Gusta juha od leće
Sljedeća objava: Galette sa smokvama – bez glutena Galette sa smokvama»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.