• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Salate / Salata od riže
Salata od riže, Foto: Ramon grosso dolarea/Shutterstock

Salata od riže

Objavljeno: 03.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Dosada smo se imali priliku susresti sa raznim tipovima salate. Naučili smo kako je salata zapravo prilog jelu koji doprinosi savršenstvu onoga što jedemo. Pritom mislimo na salate kao što je zelena, salata od naribanog kupusa, mrkve, celera.

Salata od riže, Foto: Ramon grosso dolarea/Shutterstock

Osim klasičnih salata koje začinjavamo uljem, octom i soli, tu su i malo konkrentije salate kao što je salata od piletine, salata od puretine, salata od tunjevine i još mnoge druge da ne nabrajamo. To su salate koje se mogu jesti same, jer su dovoljno konkretne, zasitne da nam nije više ništa drugo potrebno.

Postoje salate kao što je francuska, šopska, ruska, salata od riže koje jedemo kao prilog mesu i to uglavnom na pojedinim svečanim događanjima kao što su svadbe, krstitke, rođendani i blagdani. Dakle to su salate koje se mogu jesti zasebno, ali ipak su puno ukusnije u kombinaciji  s još nekim mesom.

Bitno je napomenuti kako su salate u zadnje vrijeme postale ono područje u kulinarstvu gdje se zaista možemo igrati i prije svega kombinirati različite namirnice, a da ne pogriješimo.

Radi se o tome da pravila nema i da ako vi smatrate da se slažu naribana jabuka, celer i mrkva tada sve to iskombinirajte i stavite malo majoneze, kiselog vrhnja.

Želimo reći kako imate veliku slobodu prilikom odabira namirnica kada radite neku od salata koja bi mogla zamijeniti neko od glavnih jela. Salate već duže vrijeme nisu samo one salate koje se začinjavaju sa uljem i octom.

Kad smo već spomenuli salatu od riže tada bi bilo dobro znati kako se sprema konkretno ovaj tip jela.

Salata od riže:

  • 200 g riže
  • malo soli
  • 1 jaje
  • dva kisela krastavca
  • majoneza
  • 150 g graška
  • mrkva

Prvo što ćete napraviti je skuhati rižu, a nakon što je skuhate ostaviti u cjediljci da se procijedi nakon čega ćete staviti kuhati grašak u slanoj vodi. U međuvremenu ćete uzet kisele krastavce i svježu mrkvu te ih narezati na sitno i kad se grašak skuha i procijedi, sve zajedno pomiješati s rižom te dodati tvrdo skuhano jaje narezano na rezance. Na kraju dodajete majonezu i posolite po želji.

Kategorija: Salate

Želite se zasladiti?

čokoladna torta s višnjama

Čokoladna torta s višnjama

Čokolada i višnja je jedna od omiljenih kombinacija, a tako je i kod mene. U ovom receptu sam podlogu radila kao veliki prhki keks, pa se malo teže rezala kad se dođe do tog dijela, a s druge strane sam dobila onu …

crumble-od-borovnica

Crumble od borovnica

Crumble od borovnica je biskvitni kolač s mrvičastim posipom, a upravo spomenuti crumble podiže biskvitni kolač na jednu novu razinu. Daje joj poseban element hrskavosti pa tako na prvi pogleda dosadan i uobičajen kolač …

Sladoled od ljubičastog batata

Drugo lice batata: domaći sladoled

Iako pomalo teška srca, ali vrijeme je i za takve obrate u mome životu, pišem vam kolumnu o mojih 40 dana bez rafiniranog šećera. Da, da dobro ste pročitali 40 DANA BEZ ŠEĆERA. Priznajem, iako sam do sada izbjegavala …

Prethodna objava: «polpete od tikvica Polpete od tikvica
Sljedeća objava: Pizza pizza s tunom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.