• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Home / Recepti / Salate / Salata od riže
Salata od riže, Foto: Ramon grosso dolarea/Shutterstock

Salata od riže

Objavljeno: 03.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Dosada smo se imali priliku susresti sa raznim tipovima salate. Naučili smo kako je salata zapravo prilog jelu koji doprinosi savršenstvu onoga što jedemo. Pritom mislimo na salate kao što je zelena, salata od naribanog kupusa, mrkve, celera.

Salata od riže, Foto: Ramon grosso dolarea/Shutterstock

Osim klasičnih salata koje začinjavamo uljem, octom i soli, tu su i malo konkrentije salate kao što je salata od piletine, salata od puretine, salata od tunjevine i još mnoge druge da ne nabrajamo. To su salate koje se mogu jesti same, jer su dovoljno konkretne, zasitne da nam nije više ništa drugo potrebno.

Postoje salate kao što je francuska, šopska, ruska, salata od riže koje jedemo kao prilog mesu i to uglavnom na pojedinim svečanim događanjima kao što su svadbe, krstitke, rođendani i blagdani. Dakle to su salate koje se mogu jesti zasebno, ali ipak su puno ukusnije u kombinaciji  s još nekim mesom.

Bitno je napomenuti kako su salate u zadnje vrijeme postale ono područje u kulinarstvu gdje se zaista možemo igrati i prije svega kombinirati različite namirnice, a da ne pogriješimo.

Radi se o tome da pravila nema i da ako vi smatrate da se slažu naribana jabuka, celer i mrkva tada sve to iskombinirajte i stavite malo majoneze, kiselog vrhnja.

Želimo reći kako imate veliku slobodu prilikom odabira namirnica kada radite neku od salata koja bi mogla zamijeniti neko od glavnih jela. Salate već duže vrijeme nisu samo one salate koje se začinjavaju sa uljem i octom.

Kad smo već spomenuli salatu od riže tada bi bilo dobro znati kako se sprema konkretno ovaj tip jela.

Salata od riže:

  • 200 g riže
  • malo soli
  • 1 jaje
  • dva kisela krastavca
  • majoneza
  • 150 g graška
  • mrkva

Prvo što ćete napraviti je skuhati rižu, a nakon što je skuhate ostaviti u cjediljci da se procijedi nakon čega ćete staviti kuhati grašak u slanoj vodi. U međuvremenu ćete uzet kisele krastavce i svježu mrkvu te ih narezati na sitno i kad se grašak skuha i procijedi, sve zajedno pomiješati s rižom te dodati tvrdo skuhano jaje narezano na rezance. Na kraju dodajete majonezu i posolite po želji.

Kategorije: Salate

Želite se zasladiti?

domaći keksi

Domaći keksi

Ovi fini domaći keksi sveukupno će vam oduzeti jedan sat vremena a vaša obitelj i prijatelji će ih obožavati. Mogu stajati pa su pogodni i za pečenje oko blagdana, ali sumnjamo da će koji preživjeti duže od dan dva. Nije …

Semifreddo sa šumskim voćem i Nutellom

Upijam sunce, odmaram mozak od svih problema, odmaram želudac od silnih ćevapa i pljeskavica koje sam pojela za 1.maj. I živim na ovom semifreddu. Toliko je savršen da će kod nas vjerojatno biti cijelo ljeto na meniju. …

torta s malinama i jogurtom

Osvježavajuća torta s malinama i jogurtom

Danas imam za vas ovu laganu, svježu i vrlo ukusnu tortu, prekrasna kombinacija laganog osvježavajućeg jogurta s mirisnim crvenim malinama. Sastojci potrebni za biskvit: 2 jaja 40 g glatkog brašna 15 g …

Previous Post: «polpete od tikvica Polpete od tikvica
Next Post: Pizza pizza s tunom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primary Sidebar

Novije

paradajz juha

Juha od rajčice (paradajza)

Juha od rajčice ili kako ju većina češće zove juha paradajza ili paradajz juha je postalo jelo …

Namaz od sira

Ukusan namaz od sira odličan je izbor uz gotovo sva jela. Možete ga jednostavno namazati na …

Osnovni recept za kekse

Osim u vrijeme Božića kada se svi veselimo onim ukusnim božićnim keksima različitih oblika i …

Pita zeljanica

Bosanska kuhinja kao i sve ostale sadrži određene specijalitete koji su oduševili gurmane …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media Copyright © 2012.–2019. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.