Dosada smo se imali priliku susresti sa raznim tipovima salate. Naučili smo kako je salata zapravo prilog jelu koji doprinosi savršenstvu onoga što jedemo. Pritom mislimo na salate kao što je zelena, salata od naribanog kupusa, mrkve, celera.
Osim klasičnih salata koje začinjavamo uljem, octom i soli, tu su i malo konkrentije salate kao što je salata od piletine, salata od puretine, salata od tunjevine i još mnoge druge da ne nabrajamo. To su salate koje se mogu jesti same, jer su dovoljno konkretne, zasitne da nam nije više ništa drugo potrebno.
Postoje salate kao što je francuska, šopska, ruska, salata od riže koje jedemo kao prilog mesu i to uglavnom na pojedinim svečanim događanjima kao što su svadbe, krstitke, rođendani i blagdani. Dakle to su salate koje se mogu jesti zasebno, ali ipak su puno ukusnije u kombinaciji s još nekim mesom.
Bitno je napomenuti kako su salate u zadnje vrijeme postale ono područje u kulinarstvu gdje se zaista možemo igrati i prije svega kombinirati različite namirnice, a da ne pogriješimo.
Radi se o tome da pravila nema i da ako vi smatrate da se slažu naribana jabuka, celer i mrkva tada sve to iskombinirajte i stavite malo majoneze, kiselog vrhnja.
Želimo reći kako imate veliku slobodu prilikom odabira namirnica kada radite neku od salata koja bi mogla zamijeniti neko od glavnih jela. Salate već duže vrijeme nisu samo one salate koje se začinjavaju sa uljem i octom.
Kad smo već spomenuli salatu od riže tada bi bilo dobro znati kako se sprema konkretno ovaj tip jela.
Salata od riže:
- 200 g riže
- malo soli
- 1 jaje
- dva kisela krastavca
- majoneza
- 150 g graška
- mrkva
Prvo što ćete napraviti je skuhati rižu, a nakon što je skuhate ostaviti u cjediljci da se procijedi nakon čega ćete staviti kuhati grašak u slanoj vodi. U međuvremenu ćete uzet kisele krastavce i svježu mrkvu te ih narezati na sitno i kad se grašak skuha i procijedi, sve zajedno pomiješati s rižom te dodati tvrdo skuhano jaje narezano na rezance. Na kraju dodajete majonezu i posolite po želji.