• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kreme i preljevi / 2 recepta za desert koji oduševljava: Panna cotta
panna cotta

2 recepta za desert koji oduševljava: Panna cotta

Objavljeno: 04.07.2019. Autor: Sanja Štetić

Vjerujemo kako ne postoji osoba koja nije barem jednom uzdahnula pri pogledu na ovaj izgledom savršen desert. Panna Cotta je klasičan talijanski desert koji se priprema od nekoliko sastojaka koje većina nas ima kod kuće. Desert koji je stekao planetarnu popularnost, ne samo zahvaljujući svom izgledu, nego i okusu zadovoljit će vašu neutaživu želju za slatkim.

Iako ga najčešće viđamo posluženog u čašama ili specifičnom, tradicionalnom obliku – jednostavno izvađenog iz kalupa na tanjur, sve češća je postala upotreba teglica i staklenki koji mu daje još jedan dodatan rustikalni šarm i podsjeća nas da za pripremu nije potrebno nikakvo posebno kulinarsko znanje ni umijeće. Njenu savršenu pripremu prepoznat ćete po njenoj zaglađenosti i kremoznosti koja joj daje skoro “umjetni” izgled, no kad stavite jedan zalogaj u usta ostat ćete bez daha topljivošću i jedinstvenim okusom koje će ostaviti na vašem nepcu.

Oduševljeni samim desertom odlučili smo podijeliti s vama ne jedan, nego dva recepta, jer zašto ne?

Klasična panna cotta

Klasična (bazna) inačica koju možete “osvježiti” čime god želite, a rezultat će biti odličan.

Sastojci

  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 dl mlijeka
  • ½ slatkog vrhnja
  • 2 male žlice šećera u prahu
  • 1 vrećica želatine u prahu

Priprema panna cotte

  1. Uzmite slatko vrhnje, mlijeko, šećer u prahu te vanilin šećer i počnete miješati na laganoj vatri.
  2. Kada smjesa prokuha, kuhajte još 15 minuta na laganoj vatri uz neprekidno miješanje.
  3. Kada je smjesa gotova stavite želatinu te ju uz miješanje otopite u vrhnju.
  4. Kako bi dojam kod posluživanja bio što bolji savjetujemo da uzmete par manjih kalupa gdje ćete uliti dobivenu smjesu koju potom trebati ostaviti da se rashladi na sobnoj temperaturi.

Panna cotta s vanilijom

Kada dodate klasičnoj verziji mahunu vanilije, dobit ćete jednostavnost s nešto drugačijim, elegantnijim okusom.

Sastojci

  • 2  žlice vanilin šećera
  • 2 žlice šećera u prahu
  • malo vanilije
  • 300 ml slatkog vrhnje
  • 50 ml mlijeka
  • želatina u prahu

Priprema

  1. U posudu stavite vrhnje, šećer i mlijeko, a pored toga mahunu vanilije presjecite po dužini i i dodajte mlijeku, šećeru i vrhnju.
  2. Neprestano miješajući kuhajte sve dok ne provri, a zatim maknite s vatre i ostavite hladiti na sobnoj temperaturi oko pola sata.
  3. Želatinu promiješate s nekoliko žlica vode. Pustite da odstoji nekoliko minuta i umiješate u kremu te sve lagano ponovno zakuhajte uz stalno miješanje.
  4. Kada je gotovo skinete kremu s vatre i ulijete u posudice ili čaše te čekajte da se ohladi.

Ono što čini ovaj desert pravim užitkom je mogućnost dodavanja raznovrsnih preljeva. Možete ga kombinirati s raznim sirupima (odlično se slaže sa sirupom od malina), svježim voćem ili čak kompotom od jabuka, šumskog voća, borovnica i svega što bi vam moglo omogućiti tu eksploziju okusa na nepcu. U slast!

Foto: RitaE/Pixabay

Kategorija: Kreme i preljevi

Želite se zasladiti?

engleska pita od jabuka

Engleska pita od jabuka

Vrijeme je da otputujete u mislima praćeni neodoljivim mirisima kuhinje koja mami sve ljubitelje vrhunskih jela. Engleski način spremanja jela ima svoje čari poput ostalih kuhinja iz drugih krajeva svijeta, a čuvena pita …

Čokoladni raspucanci bez jaja

Raspuknuti keksići ili crinkle cookies kod nas poznati kao raspucanci su zadnjih desetak godina jako popularni u gastro svijetu. Možete ih pronaći na bespućima interneta kod stranih i kod naših food bloggera u raznim …

Slatka bomba: Snickers tart

Tartovi i pite su deserti po mojoj mjeri. Volim eksperimentirati s nadjevima i punjenjima i čuditi se kako je svaka kombinacija sve bolja i bolja. Ovo je recept za tart koji me okusom jako podsjeća na Snickers sa …

Prethodna objava: « Savršen riblji brodet (brudet) koji možete napraviti sami
Sljedeća objava: Borač borač»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.