Vjerujemo kako ne postoji osoba koja nije barem jednom uzdahnula pri pogledu na ovaj izgledom savršen desert. Panna Cotta je klasičan talijanski desert koji se priprema od nekoliko sastojaka koje većina nas ima kod kuće. Desert koji je stekao planetarnu popularnost, ne samo zahvaljujući svom izgledu, nego i okusu zadovoljit će vašu neutaživu želju za slatkim.
Iako ga najčešće viđamo posluženog u čašama ili specifičnom, tradicionalnom obliku – jednostavno izvađenog iz kalupa na tanjur, sve češća je postala upotreba teglica i staklenki koji mu daje još jedan dodatan rustikalni šarm i podsjeća nas da za pripremu nije potrebno nikakvo posebno kulinarsko znanje ni umijeće. Njenu savršenu pripremu prepoznat ćete po njenoj zaglađenosti i kremoznosti koja joj daje skoro “umjetni” izgled, no kad stavite jedan zalogaj u usta ostat ćete bez daha topljivošću i jedinstvenim okusom koje će ostaviti na vašem nepcu.
Oduševljeni samim desertom odlučili smo podijeliti s vama ne jedan, nego dva recepta, jer zašto ne?
Klasična panna cotta
Klasična (bazna) inačica koju možete “osvježiti” čime god želite, a rezultat će biti odličan.
Sastojci
- 1 vanilin šećer
- 1,5 dl mlijeka
- ½ slatkog vrhnja
- 2 male žlice šećera u prahu
- 1 vrećica želatine u prahu
Priprema panna cotte
- Uzmite slatko vrhnje, mlijeko, šećer u prahu te vanilin šećer i počnete miješati na laganoj vatri.
- Kada smjesa prokuha, kuhajte još 15 minuta na laganoj vatri uz neprekidno miješanje.
- Kada je smjesa gotova stavite želatinu te ju uz miješanje otopite u vrhnju.
- Kako bi dojam kod posluživanja bio što bolji savjetujemo da uzmete par manjih kalupa gdje ćete uliti dobivenu smjesu koju potom trebati ostaviti da se rashladi na sobnoj temperaturi.
Panna cotta s vanilijom
Kada dodate klasičnoj verziji mahunu vanilije, dobit ćete jednostavnost s nešto drugačijim, elegantnijim okusom.
Sastojci
- 2 žlice vanilin šećera
- 2 žlice šećera u prahu
- malo vanilije
- 300 ml slatkog vrhnje
- 50 ml mlijeka
- želatina u prahu
Priprema
- U posudu stavite vrhnje, šećer i mlijeko, a pored toga mahunu vanilije presjecite po dužini i i dodajte mlijeku, šećeru i vrhnju.
- Neprestano miješajući kuhajte sve dok ne provri, a zatim maknite s vatre i ostavite hladiti na sobnoj temperaturi oko pola sata.
- Želatinu promiješate s nekoliko žlica vode. Pustite da odstoji nekoliko minuta i umiješate u kremu te sve lagano ponovno zakuhajte uz stalno miješanje.
- Kada je gotovo skinete kremu s vatre i ulijete u posudice ili čaše te čekajte da se ohladi.
Ono što čini ovaj desert pravim užitkom je mogućnost dodavanja raznovrsnih preljeva. Možete ga kombinirati s raznim sirupima (odlično se slaže sa sirupom od malina), svježim voćem ili čak kompotom od jabuka, šumskog voća, borovnica i svega što bi vam moglo omogućiti tu eksploziju okusa na nepcu. U slast!
Foto: RitaE/Pixabay