• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Savršen riblji brodet (brudet) koji možete napraviti sami

Savršen riblji brodet (brudet) koji možete napraviti sami

Objavljeno: 04.07.2019. Autor: Sanja Štetić

Riblja jela Jadrana postala su poznata ne samo unutar granica naše države nego i šire. Naime radi se o pravim vrhunskim specijalitetima koje imamo priliku probati u svim malo boljim restoranima, a postalo je i tradicionalno  jelo u kojem mnogi uživaju i u toplini svoga doma. U kopnenim krajevima juhe od ribe nisu toliko zastupljene kao u morskim, a najpoznatiji je fiš paprikaš.

Naprotiv, na obalnim područjima gdje svakodnevno dolazi do velikog ulova ribe i drugih morskih plodova, u mediteranskoj je prehrani poznata konzumacija ribe na različite načine, od pripreme ribe na gradele, riblje marinade, ribe na buzaru te svakako ribljeg brudeta, priprema riblje juhe svakako je jedna od najpoznatijih.

Često ćete se susresti i s nazivom “brodet” što je karakteristično za Istru i Kvarner dok je “brudet” popularniji naziv u Dalmaciji, a sam naziv potječe iz talijanske riječi “brodetto” što u prijevodu znači juha, ujušak, a odnosi se isključivo na morsko ili riblje jelo. Radi se o mediteranskom tipu ribljeg paprikaša koje se uglavnom sprema u primorskim mjestima oko Jadrana s razvijenim ribarstvom. Iako svaka domaćica ima svoj recept kojem je vjerna godinama, mi vam donosimo osnovni recept za riblji brudet s kojim ne možete pogriješiti.

Sastojci za riblji brodet

  • 15 ml bijelog vina
  • 2 režnja češnjaka
  • 5 ml kvasine
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • lovor
  • kadulja
  • peršin
  • 1 glavica luka
  • 500 g rajčice
  • 1400 g miješane ribe (kovač, lignja, ugor, srdele, arbuni)

Priprema ribljeg brodeta

  1. Zagrijte maslinovo ulje te mu dodajte prethodno narezan luk, a kasnije i usitnjen češnjak.
  2. Potrebno je lagano podlijevati vodom. Nakon što seluk izdinstao dodajte isjeckanu rajčicu, i očišćenu ribu koju te malo vina i octa
  3. Ako je potrebno, dodajte još vode i posolite. Miješate na laganoj vatri dok se riba ne skuha.

Za dobar brodet (brudet) odaberite više vrsta ribe. Krenite s onim bazičnim vrstama kao što su škarpina, ugor, cipal, grdobina, kokot (lastavica) i pauk. Zatim dodajte bilo koju vrstu raka, na primjer hlap, jastog, zezavac, velike pkampe ili gambere. Također se možete odlučiti i za sipu za dodatan, jači okus brodeta. No, ako i nemate pristup raznim vrstama riba, brodet od jedne vrste će također biti odlični, a tehnika pripreme je ista. Uživajte u okusima mediterana. Dobar tek!

Foto: Martin Turzak/Shutterstock

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

palačinke sa špinatom

Palačinke sa špinatom

Palačinke nisu samo ukusan i jednostavan desert koji možete napuniti popularnom čokoladom ili možda marmeladom. Postoji velik broj jela koji se oslanjaju na palačinke, a mnoga od njih su slane varijante i nemaju veze s …

čokoladni mousse

Čokoladni mousse

Čokolada! Oh, kako li je samo volimo. Ima li bolje namirnice za konzumirati kada trebate mali energetski poticaj ili kada vaši okusni pupoljci jednostavno traže nešto zanimljivo kako bi se malo rasplesali? Čokoladni …

briosi

Brioši

Ponekad za kolače nije potrebna krema da bi mogli uživati nego dodatak drugih namirnica. Tako je i s briošima. Ovaj lagani francuski slatki kruh, mekane je i spužvaste teksture. Izvrsno se slaže uz slatke namaze i tople …

Prethodna objava: «cobbler od nektarina Cobbler s nektarinama
Sljedeća objava: 2 recepta za desert koji oduševljava: Panna cotta panna cotta»

Reader Interactions

Komentari

  1. Cooking Lover

    01.03.2013. kod 17:27

    Probala sam i mogu reci da su arome interesantne, jelo ima smeka vrlo dekorativno. Ja sam ubacila malo klincica, i to je vrlo interesaantan prijedlog. Servirati sa malo persuna sa strane izgleda interesantno. Ja sam napravila umak od brusnica i naranče preko palente vrlo interesantno. Servirala sam na šarenom tanjiru i mogu reci da je veoma interesantno. Ja sam koristila vrlo interesantnu ribu-nekakvu crvenu. 🙂 Njam… Njam…

    Odgovori

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.