Riblja jela Jadrana postala su poznata ne samo unutar granica naše države nego i šire. Naime radi se o pravim vrhunskim specijalitetima koje imamo priliku probati u svim malo boljim restoranima, a postalo je i tradicionalno jelo u kojem mnogi uživaju i u toplini svoga doma. U kopnenim krajevima juhe od ribe nisu toliko zastupljene kao u morskim, a najpoznatiji je fiš paprikaš.
Naprotiv, na obalnim područjima gdje svakodnevno dolazi do velikog ulova ribe i drugih morskih plodova, u mediteranskoj je prehrani poznata konzumacija ribe na različite načine, od pripreme ribe na gradele, riblje marinade, ribe na buzaru te svakako ribljeg brudeta, priprema riblje juhe svakako je jedna od najpoznatijih.
Često ćete se susresti i s nazivom “brodet” što je karakteristično za Istru i Kvarner dok je “brudet” popularniji naziv u Dalmaciji, a sam naziv potječe iz talijanske riječi “brodetto” što u prijevodu znači juha, ujušak, a odnosi se isključivo na morsko ili riblje jelo. Radi se o mediteranskom tipu ribljeg paprikaša koje se uglavnom sprema u primorskim mjestima oko Jadrana s razvijenim ribarstvom. Iako svaka domaćica ima svoj recept kojem je vjerna godinama, mi vam donosimo osnovni recept za riblji brudet s kojim ne možete pogriješiti.
Sastojci za riblji brodet
- 15 ml bijelog vina
- 2 režnja češnjaka
- 5 ml kvasine
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- lovor
- kadulja
- peršin
- 1 glavica luka
- 500 g rajčice
- 1400 g miješane ribe (kovač, lignja, ugor, srdele, arbuni)
Priprema ribljeg brodeta
- Zagrijte maslinovo ulje te mu dodajte prethodno narezan luk, a kasnije i usitnjen češnjak.
- Potrebno je lagano podlijevati vodom. Nakon što seluk izdinstao dodajte isjeckanu rajčicu, i očišćenu ribu koju te malo vina i octa
- Ako je potrebno, dodajte još vode i posolite. Miješate na laganoj vatri dok se riba ne skuha.
Za dobar brodet (brudet) odaberite više vrsta ribe. Krenite s onim bazičnim vrstama kao što su škarpina, ugor, cipal, grdobina, kokot (lastavica) i pauk. Zatim dodajte bilo koju vrstu raka, na primjer hlap, jastog, zezavac, velike pkampe ili gambere. Također se možete odlučiti i za sipu za dodatan, jači okus brodeta. No, ako i nemate pristup raznim vrstama riba, brodet od jedne vrste će također biti odlični, a tehnika pripreme je ista. Uživajte u okusima mediterana. Dobar tek!
Foto: Martin Turzak/Shutterstock
Cooking Lover
Probala sam i mogu reci da su arome interesantne, jelo ima smeka vrlo dekorativno. Ja sam ubacila malo klincica, i to je vrlo interesaantan prijedlog. Servirati sa malo persuna sa strane izgleda interesantno. Ja sam napravila umak od brusnica i naranče preko palente vrlo interesantno. Servirala sam na šarenom tanjiru i mogu reci da je veoma interesantno. Ja sam koristila vrlo interesantnu ribu-nekakvu crvenu. 🙂 Njam… Njam…