Svi smo sigurno barem jednom u životu imali priliku isprobati kompot od jabuka. Neki se nisu previše oduševili, a mnogima je ovo jelo izvrsno osvježenje za vruće ljetne dane.

Kompot se može raditi od svježeg ili sušenog voća u gustom ili rijetkom voćnom sirupu, a često se dodaju i začini. Voće se kuha sve dok ne omekša. Može se pripremati kompot od jedne ili više vrsta voća.
Za 10 staklenki kompota od jabuke potrebno vam je:
- 2 kg jabuka
- 0,5 l bijelog vina
- 350 g šećera
- 10 komada klinčića i anisa
- 10 komada vanilije u mahuni i cimeta u štapiću
- malo limunove korice
Jabuke prvo ogulite, očistite središnji dio i narežite na četvrtine. Prepolovite četvrtine, a komade jabuke stavite u staklenke koje ste pripremili. Šećer, vino i 0.5 l vode prokuhajte u posudi i dodajte začine. Pričekajte da se smjesa ohladi pa ju potom ulijte u svaku od staklenki s jabukama.
Limenke s jabukama i smjesom dobro zatvorite i stavite na lim za pečenje. Kada staklenke posložite na lim dolijte oko 2 cm vode. Lim za pečenje sa staklenkama položite na najnižu policu pećnice i odredite temperaturu na 175 stupnjeva.
Kada se unutar staklenki počnu dizati mjehurići isključite pećnicu, a staklenke ostavite još pola sata u zatvorenoj pećnici. Kada pola sata prođe otvorite pećnicu a na rešetkama ostavite staklenke.
Autor: S.Š.