• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Voćni deserti / Kompot od jabuka
Jabuke u zdjeli, Foto: Anish.rocsta/Wikimedia

Kompot od jabuka

Objavljeno: 19.10.2012. Autor: Lana Kovačić

Svi smo sigurno barem jednom u životu imali priliku isprobati kompot od jabuka. Neki se nisu previše oduševili, a mnogima je ovo jelo izvrsno osvježenje za vruće ljetne dane.

Jabuke u zdjeli, Foto: Anish.rocsta/Wikimedia

Kompot se može raditi od svježeg ili sušenog voća u gustom ili rijetkom voćnom sirupu, a često se dodaju i začini. Voće se kuha sve dok ne omekša. Može se pripremati kompot od jedne ili više vrsta voća.

Za 10 staklenki kompota od jabuke potrebno vam je:

  • 2 kg jabuka
  • 0,5 l bijelog vina
  • 350 g šećera
  • 10 komada klinčića i anisa
  • 10 komada vanilije u mahuni i cimeta u štapiću
  • malo limunove korice

Jabuke prvo ogulite, očistite središnji dio i narežite na četvrtine. Prepolovite četvrtine, a komade jabuke stavite u staklenke koje ste pripremili. Šećer, vino i 0.5 l vode prokuhajte u posudi i dodajte začine. Pričekajte da se smjesa ohladi pa ju potom ulijte u svaku od staklenki s jabukama.

Limenke s jabukama i smjesom dobro zatvorite i stavite na lim za pečenje. Kada staklenke posložite na lim dolijte oko 2 cm vode. Lim za pečenje sa staklenkama položite na najnižu policu pećnice i odredite temperaturu na 175 stupnjeva.

Kada se unutar staklenki počnu dizati mjehurići isključite pećnicu, a staklenke ostavite još pola sata u zatvorenoj pećnici. Kada pola sata prođe otvorite pećnicu a na rešetkama ostavite staklenke.

Autor: S.Š.

Kategorija: Voćni deserti

Želite se zasladiti?

baklava

Baklava

Baklava je zanimljiva slastica koja je svojstvena turskoj gastronomiji, ali i jugozapadnoj i centralnoj Aziji. 1650. godine riječ baklava se, doslovno prenesena iz turskog, prvi puta koristila u engleskom i označavala je …

Speculaas keksi

Speculaas keksi – recept

Vjerujemo da ste do sada već stotinu puta jeli Speculaas kekse. I to najčešće one kupovne. Posebno ih volimo za vrijeme zime, jer imaju karakterističan okus cimeta, kliničića, đumbira i ostalih začina koji podsjećaju na …

sacher torta

Sacher torta

Sacher torta među najpoznatijim je tortama na svijetu i zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice. Ukusna i neodoljiva za sve čokoljupce, prava je kraljica među tortama. Vrijeme je da osjetite duh Beča i počastite …

Prethodna objava: « Nabujak od kestena i tjestenine
Sljedeća objava: Okruglice od šljiva »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.