• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Borač
borač

Borač

Objavljeno: 04.07.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Borač ili boražina je jednogodišnja biljka koja se u posljednje vrijeme i na našim područjima sve češće koristi kao začin. Kao korov samoniklo raste po poljima, vinogradima i zapuštenim zemljištima Dalmaciji, a zbog svojeg dekorativnog izgleda i upotrebe u kulinarstvu često se uzgaja i u cvijetnjacima i povrtnjacima.

Ovu biljku su u Europu donijeli Arapi, a danas se najviše proizvodi u Kanadi, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. Osim u kulinarstvu, koristi se i u narodnoj medicini i kozmetičkoj industriji te za dobivanje jestive plave boje.

Borač je u prošlosti bio na glasu kao biljka koja umiruje srce, razveseljava, tjera melankoliju i pruža hrabrost. Rimski autor i znanstvenik Plinije tvrdio je da je borač bio glavni sastojak poznatog Homerovog vina za opuštanje i smirivanje, pa je i sam predlagao da se ova biljka dodaje vinima, salatama i sirupima.

Nije zahtjevan za uzgoj i vrlo lako se sam razmnožava sjemenom. Odgovara mu dobro drenirano, suho i rahlo tlo, a sjetva se najčešće obavlja u rano proljeće. Cvjeta od lipnja do početka jeseni.

Priprema jela s boračem

U kulinarstvu se koriste listovi i cvjetovi borača, koji imaju sličan okus kao i krastavac. Stariji listovi borača su deblji i dlakaviji pa su samim time manje prikladni za jelo, ali svejedno se mogu upotrijebiti za pripremu čorba, variva i nadjeva za pite.

Sirovi mladi listovi borača koriste se kao začin u drugim jelima ili salatama, a u kombinaciji s vlascem dodaju se sirnim namazima. Od njih se mogu praviti umaci i salate, a isto tako se mogu dodavati gotovo svim jelima od povrća. Jelima se dodaju neposredno prije posluživanja jer prženjem i kuhanjem gube aromu.

Cvjetovi borača imaju sličan okus kao i listovi, a najčešće se koriste za dekoriranje slastica. Pripremaju se tako da se umoče u lagano zapjenjen bjelanjak, a zatim se preko njih posipa prosijani šećer u prahu. Višak šećera se nakon toga otrese i cvjetovi se stavljaju na sušenje. Ovako pripremljeni cvjetovi mogu se u hermetički zatvorenim posudama čuvati do tri mjeseca.

Borač se također može koristiti kao začin kod kiseljenja krastavaca, a u Njemačkoj se koristi za pripremu tzv. frankfurtskog zelenog umaka. Osim borača, umaku se dodaju i vlasac, krasuljica, dragušac, kopar i peršin, a služi se uz kuhano meso, povrće i mladi krumpir.

Berba i sušenje borača

Listove borača koji će se koristiti u kuhinji treba brati dok su još mladi i prije pojave cvjetnih pupoljaka. Ako ih planirate sušiti, treba ih raširiti u tankom sloju i sušiti u hladovini. Da biste dobili 1 kg suhih listova borača, trebat ćete skupiti 4-5 kg svježeg lišća.

Ljekovita svojstva borača

Borač sadrži najveću koncentraciju gama-linolenske kiseline koja se može pronaći u prirodi, a bogat je i omega-3 te omega-6 masnim kiselinama. Također sadrži tanine, sluz, eterično ulje, saponine, masne kiseline, mineralne tvari, karotin, alantoin, vitamin C i kalijev nitrat.

U narodnoj medicini se dugi niz godina upotrebljava za jačanje srca i čišćenje krvi, prevenciju kašlja i upala, ublažavanje reumatskih bolova te jačanje živčanog sustava.

Od njega se prave čajevi, ulje, vino i drugi proizvodi, a ima primjenu i u kozmetičkoj industriji, gdje se koristi za sprječavanje akni.

Čaj od borača može se pripremati od svježih i suhih listova. Čaj od svježih listova je dobar diuretik i djeluje umirujuće, a upotrebljava se i za poboljšanje cirkulacije te kod bolova u grlu. Priprema se tako da se pet do osam listova prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji 20 minuta.

Čaj od suhih listova borača možete pripremiti tako da žlicu suhih listova prelijete s 2,5 dl vode, a zatim ostavite da odstoji 15-20 minuta. S obzirom na to da čaj od borača ima snažno djelovanje, možete ga piti samo tjedan dana.

Kad su u pitanju pripravci od ove biljke, osobito je popularno ulje od borača koje se upotrebljava za njegu kože. Ulje ima protuupalno djelovanje, čisti kožu, uklanja crvenilo karakteristično za problematičnu i osjetljivu kožu te potiče obnavljanje stanica. Ako odlučite kupiti ovo ulje, pazite da je ono hladno prešano i kvalitetno, a držati ga trebate na tamnom i hladnom mjestu.

S obzirom na to da se istraživanjima došlo do informacije da borač sadrži potencijalno štetne prilozidinske alkaloide, bilo bi dobro prije upotrebe zatražiti savjet od liječnika. Oni koji nikako ne smiju koristiti ovu biljku su trudnice, dojilje i osobe koje boluju od epilepsije.

Foto: NewWorldPics/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

klasična cheesecake sa sirom

Cheesecake torta od sira

Cheesecake torta od sira već dugi niz godina oduševljava svojim predivnim okusom i jednostavnošću pripreme. Ovaj američki klasik postao je slavan i izvan američkih granica, a recepti za Cheesecake razmjenjuju se u nadi …

Neodoljivo mirisni keksi od đumbira i cimeta

Vrijeme je prehlade i gripe... Uhvatilo je i mene, ali nema te bolesti koja će me držati podalje od kuhinje i zato vam donosim recept za ove predivne kekse od cimeta i đumbira. Đumbir je bogat gingerolom koji potiče …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, ali bogati su okusom. Njihova kremasta struktura, optočena čokoladom, kakaom ili mljevenim orašastim plodovima zagarantirano …

Prethodna objava: «panna cotta 2 recepta za desert koji oduševljava: Panna cotta
Sljedeća objava: Ljetna salata s ječmom Salata od ječma»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.