• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Čokoladna babka – najukusniji čokoladni kruh
cokoladna babka

Čokoladna babka – najukusniji čokoladni kruh

Objavljeno: 18.12.2018. Autor: Kristina Šaško

Predivno mekano tijesto, aromatizirano narančom i rumom te punjeno bogatom čokoladnom kremom – cure vam sline?!? I meni isto kod pomisli na ovu predivnu čokoladnu štrucu, poznatu pod nazivom čokoladna babka. Ako ste poput mene fan dizanih tijesta, onda će vam se sigurno svidjeti ovaj recept.

Babka potječe iz istočnoeuropskih zemalja (najviše je se povezuje sa Poljskom), a i sam naziv ovog kolača potječe od poljske i bjeloruske riječi “babka” što znači baka. Orginalna inačica babke radi se u okruglom kalupu te je punjena suhim voćem. Tek kad su Istočno-europski Židovi stigli u New York, babka je dobila svoju čokoladnu varijantu. U New Yorku čokolada je bila dostupnija, a često su u babku dodavani cimet i krema od badema, koja se razmazivala po tijestu, a koje se zatim zavrnulo i presavilo te je pripremano u obliku koji predstavljam danas.

Babku obično radim za vikend i vjerujte mi ne stigne se niti ohladiti do kraja. Super je što je, ako vam ostane i sutradan, i dalje mekana (samo je stavite u neku plastičnu posudu i zatvorite da se ne suši) i savršeno ide uz šalicu mlijeka.

Sastojci:

Tijesto:

  • 1 kvasac
  • 2 dcl mlijeka
  • 80 grama šećera
  • 430 grama brašna za dizano tijesto
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 7 grama soli
  • naribana korica jedne naranče
  • 90 grama omekšalog maslaca
  • 3 žlice ruma

Priprema:

  1. U posudu stavite kvasac, mlako mlijeko, šećer i 80 grama brašna (od ukupnih 430 grama) te ostavite da se kvasac odradi svoje (nekih 20-30 minuta).
  2. Nakon što se kvasac dignuo dodajte sve ostale sastojke i zamijesite tijesto. Ono je malo mokrije, ali neka vas to ne brine, nije potrebno dodavati još brašna.
  3. Tijesto ostavite da se diže – što duže to bolje. Neka se diže minimalno 1 sat, ali ako imate vremena ostavite ga slobodno i par sati, pa čak i preko noći u hladnjaku (navodno je puno finije – ja nisam nikad imala vremena za to, pa slobodno javite dojmove ako ste stpljiviji od mene).

Sastojci za čokoladnu kremu:

  • 120 grama maslaca
  • 130 grama čokolade

Priprema čokoladne kreme:

  1. Na pari rastopite maslac i čokoladu.
  2. Kremu rashladite na sobnu temperaturu prije nego ćete je razmazivati po tijestu.

Mali savjet: Ako je stavljate u hladnjak da je brže rashladite pripazite da vam se previše ne stisne jer će vam biti teško razmazivati je po tijestu. Najbolje je dok je praktički tekuća jer je vrlo lako razmazujemo po tijestu.

Priprema:

  1. Razvaljajte tijesto na dobro pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika.
  2. Kraća strana pravokutnika neka bude duljine kao kalup u kojem ćete peći babku.
  3. Razvaljano tijesto premažite pripremljenom čokoladnom kremom koja neka bude sobne temperature (nikako ne smije biti vruća). Ako ste poput mene čoko fan slobodno na tijesto ubacite i malo nasjeckane čokolade – vjerujte mi nećete požaliti.
  4. Tijesto zatim zarolajte (kao da rolate orehnjaču) i dobivenu štrucu prerežite oštrim nožem cijelim dijelom po duljini. Na taj način dobiti ćete dva komada tijesta koje isprepletite kao da pletete pletenicu. Nemojte se živcirati ako će vam se činiti da će cijeli nadjev ispasti van ili da će biti ružna.
  5. Pripremljenu babku prebacite u kalup u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
  6. Pecite na 180 stupnjeva 30-40 minuta ovisno o vašoj pećnici.
  7. Čim dobije dobije lijepu zlatno smeđu boju prekrijte je folijom jer će vam inače čokolada zagoriti.
  8. Babka je gotova ako čačkalica koju piknete u tijestu izlazi čista bez ostataka mokrog tijesta na njoj. Ako ima čokolade to je ok :-).

 

cokoladna babka priprema

cokoladna babka rolanje

Evo kako izgleda moj konačni rezultat – nije najljepša na svijetu, ali je jako ukusna.

Babka

Nadam se da sam vas zainteresirala da isprobate ovu divotu. Dobar tek!

Kristina Šaško
Kristina Šaško

Ja sam Kristina, autorica bloga Pinch of Amour u kojem me vodi ljubav prema ljudima koju izražavam kroz svoju hranu. Evo nešto malo više o meni… Sastojci: Velika i vesela Zagorska familija uz puno domaće hrane; Jedna genijalna baka koja me naučila nekoliko dobrih trikova; Najbolji muž na svijetu kao moralna podrška; Tucet hrabrih frendova koji ne odbijaju ni najčudnije kombinacije; Eksperimentalna skupina iz minus5, gdje radim kao product manager, poznata i kao ljubitelji dobrih slastica; Prstohvat ljubavi #pinchofamour; Žličica ludila; Šalica pozitive; Malo dobre volje. Dobro iskombinirani sastojci ne mogu dovesti do lošeg rezultata, pa se veselim što ću s vama dijeliti svoje kulinarske avanture. Ako nešto i pođe po zlu, ne brinite – been there, done that, uvijek možete reći da je baš tako trebalo ispasti.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

panna cotta

2 recepta za desert koji oduševljava: Panna cotta

Vjerujemo kako ne postoji osoba koja nije barem jednom uzdahnula pri pogledu na ovaj izgledom savršen desert. Panna Cotta je klasičan talijanski desert koji se priprema od nekoliko sastojaka koje većina nas ima kod kuće. …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam jedina), dala sam si truda i napravila zdravu verziju za koju nitko nije dao manji komentar od savršenstva. Toliko je savršen …

Muffini, jednostavan desert

Ljubitelj ste slatkog, a niste zainteresirani za spremanje kompliciranih kolača, savjetujemo vam da pokušate s malo jednostavnijim kombinacijama. Među te kombinacije možemo uključiti i muffine koji su jedni od …

Prethodna objava: «sarma Recept za zdravu sarmu s cvjetačom
Sljedeća objava: Dobitnik 1. kruga blagdanskog darivanja – Letifico ulja »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.