Predivno mekano tijesto, aromatizirano narančom i rumom te punjeno bogatom čokoladnom kremom – cure vam sline?!? I meni isto kod pomisli na ovu predivnu čokoladnu štrucu, poznatu pod nazivom čokoladna babka. Ako ste poput mene fan dizanih tijesta, onda će vam se sigurno svidjeti ovaj recept.
Babka potječe iz istočnoeuropskih zemalja (najviše je se povezuje sa Poljskom), a i sam naziv ovog kolača potječe od poljske i bjeloruske riječi “babka” što znači baka. Orginalna inačica babke radi se u okruglom kalupu te je punjena suhim voćem. Tek kad su Istočno-europski Židovi stigli u New York, babka je dobila svoju čokoladnu varijantu. U New Yorku čokolada je bila dostupnija, a često su u babku dodavani cimet i krema od badema, koja se razmazivala po tijestu, a koje se zatim zavrnulo i presavilo te je pripremano u obliku koji predstavljam danas.
Babku obično radim za vikend i vjerujte mi ne stigne se niti ohladiti do kraja. Super je što je, ako vam ostane i sutradan, i dalje mekana (samo je stavite u neku plastičnu posudu i zatvorite da se ne suši) i savršeno ide uz šalicu mlijeka.
Sastojci:
Tijesto:
- 1 kvasac
- 2 dcl mlijeka
- 80 grama šećera
- 430 grama brašna za dizano tijesto
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 7 grama soli
- naribana korica jedne naranče
- 90 grama omekšalog maslaca
- 3 žlice ruma
Priprema:
- U posudu stavite kvasac, mlako mlijeko, šećer i 80 grama brašna (od ukupnih 430 grama) te ostavite da se kvasac odradi svoje (nekih 20-30 minuta).
- Nakon što se kvasac dignuo dodajte sve ostale sastojke i zamijesite tijesto. Ono je malo mokrije, ali neka vas to ne brine, nije potrebno dodavati još brašna.
- Tijesto ostavite da se diže – što duže to bolje. Neka se diže minimalno 1 sat, ali ako imate vremena ostavite ga slobodno i par sati, pa čak i preko noći u hladnjaku (navodno je puno finije – ja nisam nikad imala vremena za to, pa slobodno javite dojmove ako ste stpljiviji od mene).
Sastojci za čokoladnu kremu:
- 120 grama maslaca
- 130 grama čokolade
Priprema čokoladne kreme:
- Na pari rastopite maslac i čokoladu.
- Kremu rashladite na sobnu temperaturu prije nego ćete je razmazivati po tijestu.
Mali savjet: Ako je stavljate u hladnjak da je brže rashladite pripazite da vam se previše ne stisne jer će vam biti teško razmazivati je po tijestu. Najbolje je dok je praktički tekuća jer je vrlo lako razmazujemo po tijestu.
Priprema:
- Razvaljajte tijesto na dobro pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika.
- Kraća strana pravokutnika neka bude duljine kao kalup u kojem ćete peći babku.
- Razvaljano tijesto premažite pripremljenom čokoladnom kremom koja neka bude sobne temperature (nikako ne smije biti vruća). Ako ste poput mene čoko fan slobodno na tijesto ubacite i malo nasjeckane čokolade – vjerujte mi nećete požaliti.
- Tijesto zatim zarolajte (kao da rolate orehnjaču) i dobivenu štrucu prerežite oštrim nožem cijelim dijelom po duljini. Na taj način dobiti ćete dva komada tijesta koje isprepletite kao da pletete pletenicu. Nemojte se živcirati ako će vam se činiti da će cijeli nadjev ispasti van ili da će biti ružna.
- Pripremljenu babku prebacite u kalup u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
- Pecite na 180 stupnjeva 30-40 minuta ovisno o vašoj pećnici.
- Čim dobije dobije lijepu zlatno smeđu boju prekrijte je folijom jer će vam inače čokolada zagoriti.
- Babka je gotova ako čačkalica koju piknete u tijestu izlazi čista bez ostataka mokrog tijesta na njoj. Ako ima čokolade to je ok :-).
Evo kako izgleda moj konačni rezultat – nije najljepša na svijetu, ali je jako ukusna.
Nadam se da sam vas zainteresirala da isprobate ovu divotu. Dobar tek!
Ja sam Kristina, autorica bloga Pinch of Amour u kojem me vodi ljubav prema ljudima koju izražavam kroz svoju hranu. Evo nešto malo više o meni… Sastojci: Velika i vesela Zagorska familija uz puno domaće hrane; Jedna genijalna baka koja me naučila nekoliko dobrih trikova; Najbolji muž na svijetu kao moralna podrška; Tucet hrabrih frendova koji ne odbijaju ni najčudnije kombinacije; Eksperimentalna skupina iz minus5, gdje radim kao product manager, poznata i kao ljubitelji dobrih slastica; Prstohvat ljubavi #pinchofamour; Žličica ludila; Šalica pozitive; Malo dobre volje. Dobro iskombinirani sastojci ne mogu dovesti do lošeg rezultata, pa se veselim što ću s vama dijeliti svoje kulinarske avanture. Ako nešto i pođe po zlu, ne brinite – been there, done that, uvijek možete reći da je baš tako trebalo ispasti.