Tek kada sami sebi priznate da ste ovisnik o šećeru, tek tada možete učiniti nešto po pitanju toga.
I ne, NE MORATE se kažnjavati i odricati slatkog. Samo se odreknite nezdravih šećera i namirnica. Jer slatko ne znači šećer.
Svoju potrebu i želju za slatkom ovisnošću samo “prevarite” sa zdravim namirnicama. Nećete imati “krize”, nećete živčaniti kada ste u PMS-u, a tijelo će vam itekako biti zahvalno!
A kako pobijediti šećer na najlakši način? Uz ove božanstvene zdrave browniese.
Bez šećera, bez brašna, bez jaja i mlijeka. Inspiraciju sam crpila iz knjige od Helene Jakolis – Zdravo i slasno bez glutena, samo sam ih ja malo promijenila da budu, onako, baš po mom guštu.
Nadam se da će se i vama svidjeti, jer znam da vašem tijelu hoće.
Sastojci :
Za brownies:
- 400 gr bademovog brašna
- 100 gr kokosovog brašna
- 3 žlice ribane korice naranče
- 8 žlica sirovog kakao praha
- 100 gr mljevenih chia sjemenki pomiješanih sa 200 ml vode
- 2 žličice sode bikarbone pomiješane sa 4 žlice soka od limuna
- 300 ml soka od naranče
- 200 ml rastopljenog kakao maslaca (ili 100ml rastopljenog kakao maslaca + 100 ml rastopljenog extra djev. kokosovog ulja jer kakao maslac nije jeftin, a kokosovo ulje ili kokosov maslac mu može biti dobra zamjena
- 180 ml meda ili zaslađivača po želji (javorov sirup, rižin slad i sl.)
Za glazuru:
- 500 ml kokosovog vrhnja
- 400 gr Dorina tamne čokolade sa steviom
Priprema:
- U veću zdjelu pomiješajte bademovo i kosovo brašno, ribanu koricu naranče te sirovi kakao prah (o tome zašto je bolje koristiti sirovi kakao prah od običnog kakaa ćemo nekom drugom prilikom)
- Chiu sameljite u mlincu za kavu ili mak i pomiješajte sa vodom. Pustite na stranu.
- Otopite kakao maslac sa medom na laganoj vatri.
- U blender stavite sok od naranče, otopljeni kakao maslac sa medom i nabubrenu želatinastu smjesu od chie i vode.
- Sada pomiješajte sodu bikarbonu s limunom u maloj posudici i čim se počne pjeniti ubacite u blender i sve zajedno blendajte da se poveže u jednoličnu smjesu.
- Mokru smjesu iz blendera istresite u suhu smjesu i lagano špatulom sve zajedno dobro sjedinite.
- Smjesa treba biti ljepljiva. Ako vam je presuha, slobodno dodajte još soka od naranče ili bademovog mlijeka.
- Kalup obložite papirom za pečenje (i dno i stranice), pa u njega ravnomjerno nanesite smjesu (namočite ruke u hladnu vodu, pa slobodno rukama zagladite površinu).
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu, na 180°c (ili na 160°c sa ventilacijom) oko 30 min.
- Nakon 20 min otvorite pećnicu i stavite komad folije na brownies da vam ne zagori gornji dio.
- Nakon još 10 min. ugasite pećnicu, skinite foliju sa vrha i pustite da odstoji još kojih 10-ak min u pećnici sa otvorenim vratima.
Dok se brownies peče pripremite glazuru:
- Kokosovo vrhnje zagrijte do vrenja. Kad provrije, ugasite vatru i ubacite čokoladu iskidanu na
komadiće. - Pustite par minuta da se čokolada temperira, zatim pomiješajte dok sve ne postane “čokoladno”.
- Brownies-e izvadite iz pećnice, izbodite lagano vilicom i prelijte čokoladnom glazurom.
- Ostavite 20-ak minuta na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na hlađenje barem 6 sati.
Savjeti:
- Sami napravite bademovo brašno
- Ako ste u mogućnosti, koristite bio nešpricane naranče za koricu i sok
- Koristite isključivo sok iz naranči koji ste sami iscijedili
- Ja koristim kalup 35 x 26 cm i budu mi visine oko 4 cm (2 prsta). Vi ako imate kalupe promjera 24 – 26cm slobodno umanjite smjesu za pola.
- Kokosovo vrhnje je gušći dio iz konzerve kokosovog mlijeka koji dobijete kada limenku okrenete naopako i ostavite 24 sata u hladnjaku
Ja se unaprijed ispričavam za ovako opširan i temeljit opis, ali ja bih bila presretna da sam naišla na ovakav recept kad sam tek počela raditi zdrave slastice!
Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.