• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Zdrava verzija popularnih brownies-a

Zdrava verzija popularnih brownies-a

Objavljeno: 13.12.2018. Autor: Ivana Zajačko

Tek kada sami sebi priznate da ste ovisnik o šećeru, tek tada možete učiniti nešto po pitanju toga.

I ne, NE MORATE se kažnjavati i odricati slatkog. Samo se odreknite nezdravih šećera i namirnica. Jer slatko ne znači šećer.

Svoju potrebu i želju za slatkom ovisnošću samo “prevarite” sa zdravim namirnicama. Nećete imati “krize”, nećete živčaniti kada ste u PMS-u, a tijelo će vam itekako biti zahvalno!

A kako pobijediti šećer na najlakši način? Uz ove božanstvene zdrave browniese.

Bez šećera, bez brašna, bez jaja i mlijeka. Inspiraciju sam crpila iz knjige od Helene Jakolis – Zdravo i slasno bez glutena, samo sam ih ja malo promijenila da budu, onako, baš po mom guštu.

Nadam se da će se i vama svidjeti, jer znam da vašem tijelu hoće.

Sastojci :

Za brownies:

  • 400 gr bademovog brašna
  • 100 gr kokosovog brašna
  • 3 žlice ribane korice naranče
  • 8 žlica sirovog kakao praha
  • 100 gr mljevenih chia sjemenki pomiješanih sa 200 ml vode
  • 2 žličice sode bikarbone pomiješane sa 4 žlice soka od limuna
  • 300 ml soka od naranče
  • 200 ml rastopljenog kakao maslaca (ili 100ml rastopljenog kakao maslaca + 100 ml rastopljenog extra djev. kokosovog ulja jer kakao maslac nije jeftin, a kokosovo ulje ili kokosov maslac mu može biti dobra zamjena
  • 180 ml meda ili zaslađivača po želji (javorov sirup, rižin slad i sl.)

Za glazuru:

  • 500 ml kokosovog vrhnja
  • 400 gr Dorina tamne čokolade sa steviom

Priprema:

  1. U veću zdjelu pomiješajte bademovo i kosovo brašno, ribanu koricu naranče te sirovi kakao prah (o tome zašto je bolje koristiti sirovi kakao prah od običnog kakaa ćemo nekom drugom prilikom)
  2. Chiu sameljite u mlincu za kavu ili mak i pomiješajte sa vodom. Pustite na stranu.
  3. Otopite kakao maslac sa medom na laganoj vatri.
  4. U blender stavite sok od naranče, otopljeni kakao maslac sa medom i nabubrenu želatinastu smjesu od chie i vode.
  5. Sada pomiješajte sodu bikarbonu s limunom u maloj posudici i čim se počne pjeniti ubacite u blender i sve zajedno blendajte da se poveže u jednoličnu smjesu.
  6. Mokru smjesu iz blendera istresite u suhu smjesu i lagano špatulom sve zajedno dobro sjedinite.
  7. Smjesa treba biti ljepljiva. Ako vam je presuha, slobodno dodajte još soka od naranče ili bademovog mlijeka.
  8. Kalup obložite papirom za pečenje (i dno i stranice), pa u njega ravnomjerno nanesite smjesu (namočite ruke u hladnu vodu, pa slobodno rukama zagladite površinu).
  9. Stavite peći u zagrijanu pećnicu, na 180°c (ili na 160°c sa ventilacijom) oko 30 min.
  10. Nakon 20 min otvorite pećnicu i stavite komad folije na brownies da vam ne zagori gornji dio.
  11. Nakon još 10 min. ugasite pećnicu, skinite foliju sa vrha i pustite da odstoji još kojih 10-ak min u pećnici sa otvorenim vratima.

Dok se brownies peče pripremite glazuru:

  1. Kokosovo vrhnje zagrijte do vrenja. Kad provrije, ugasite vatru i ubacite čokoladu iskidanu na
    komadiće.
  2. Pustite par minuta da se čokolada temperira, zatim pomiješajte dok sve ne postane “čokoladno”.
  3. Brownies-e izvadite iz pećnice, izbodite lagano vilicom i prelijte čokoladnom glazurom.
  4. Ostavite 20-ak minuta na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na hlađenje barem 6 sati.

Savjeti:

  • Sami napravite bademovo brašno
  • Ako ste u mogućnosti, koristite bio nešpricane naranče za koricu i sok
  • Koristite isključivo sok iz naranči koji ste sami iscijedili
  • Ja koristim kalup 35 x 26 cm i budu mi visine oko 4 cm (2 prsta). Vi ako imate kalupe promjera 24 – 26cm slobodno umanjite smjesu za pola.
  • Kokosovo vrhnje je gušći dio iz konzerve kokosovog mlijeka koji dobijete kada limenku okrenete naopako i ostavite 24 sata u hladnjaku

Ja se unaprijed ispričavam za ovako opširan i temeljit opis, ali ja bih bila presretna da sam naišla na ovakav recept kad sam tek počela raditi zdrave slastice!

Ivana Zajačko
Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

pletenica s nutellom i ljesnjacima

Pletenica s Nutellom i lješnjacima

Nutellu volimo u svakom obliku, pa sam tako došla do ideje da za svjetski dan te iste slastice pripremim lješnjak bombu. Ovo je brzi desert koji će uveseliti svakog nutelloljupca. ☺ Sastojci: 600 g glatkog …

Torta od jabuka

Jabuka je kao voćka izuzetno zdrava i prije svega korisna za naš organizam. Iako ne liječi niti jednu bolest, opće je poznato kako doprinosi boljoj zaštiti našeg organizma, odnosno doprinosi boljem imunitetu. Smatra se …

Mini kuglofi koji će vas osvojiti na prvi pogled

Dok sužavamo izbor kolača za blagdane, pišem Vam recept za odlične, ukusne, jednostavne i sočne mini kuglofe. Trenutno sam zapela na ovim suhim kolačima jer se trudim udovoljiti baki i dedi maksimalno. No moram reći, …

Prethodna objava: «Toffifee keksi Zabavni i ukusni Toffifee keksi
Sljedeća objava: Tijesto za pizzu s jogurtom tijesto za pizzu s jogurtom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.