• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Datulje

Datulje

Objavljeno: 13.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Datulja je plod palme latinskog imena Phoenix dactilyfera. Zanimljivo je da je njena nutritivna vrijednost zapažena čim je čovjek počeo sam uzgajati biljke kako bi se prehranio. Već u iskopinama iz kamenog doba uočeni su ostaci datulja koje su se koristile za ljudsku prehranu.

U zemljama Srednjeg i Bliskog Istoka datulja je uviježena poljoprivredna kultura već 5 tisućljeća. Ovo je područje koje joj klimatski najbolje odogovara. Iako je tijekom vremena raširena i na druge predjele poput tropskih i suptropskih ovdje uspjeva nešto slabije. Plodovi nalikuju maslinama i vrlo su ukusni i ujedno se mogu konzumirati na razne načine.

Plodovi datulja sadrže velike količine šećera i stoga su vrlo ukusni i posebice pogodni za reguliranje naglih napadaja gladi kod ovisnika o slatkišima. Ovo bi mogla biti odlična namirnica kojom ćete započeti zdraviji život.

Kako je bijeli prerađeni šećer koji konzumiramo glukozni šećer koji nam naglo podiže i spušta razine šećera u krvi fruktoza koja se također nalazi unutar datulja pomoći će regulirati glad postepenim otpuštanjem u krv. Ipak pokušajte ne pretjerivati sa ovim ukusnim plodovima jer gotovo polovicu njegova sastava čini šećer.

Iako daje mnogo energije datulja je vrlo siromašna mastima ali zato bogata ugljikohidratima. Ugljikohiodrati su upravo oni koji će vam davati energiju za vrijeme napornih fizičkih aktivnosti pa čeka li vas naporan trening ili dan boravka u prirodi pojedite bananu i šaku datulja i osjećat ćete se poletno i preplavljeno energijom. Ujedno će pomoći i kod usporene probave jer 8% datulje čine netopiva biljna vlakna koja potpomažu regulaciji probavnog trakta.

Znate li što su antioksidansi? Ovo su spojevi koji čuvaju vaše stanice od starenja i propadanja do kojeg dolazi uslijed napada slobodnih radikala. Antioksidansi vas štite i protiv bolesti kardiovaskularnog sustava, degenerativnih bolesti i općenito propadanja organizma. Unutar datulja možete pronaći i obilje vitamina u kojima se posebice ističu oni iz skupine A i B.

Datulje su gotovo idealna hrana i zbog visokog udjela minerala kojima vraćaju tijelu sve ono što izgubi prespiracijom i omogućavaju normalno odvijanje vitalnih funkcija i reguliraju rad svih velikih organa. B0gatstvom nutrijenata datulja će ujedno zaštititi i vaše zube i živčani sustav. One su idealan međuobrok i možete ih iskoristiti u različitim slasticama i kolačima. Uživajte u ovom slasnom plodu i ukusnim receptima i sačuvajte svoje zdravlje.

Autor: L.K., Foto: sharonang/Pixabay

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

chocolate chip cookies

Veganska inačica chocolate chip cookies

Pored svih torti, kolača i krema obični keksići su kod mene često zanemareni. Danas sam odlučila ispraviti tu nepravdu. Do sad sam radila razne zdrave, bez glutena, sa sušenim voćem verzije ovih keksića ali danas su …

čokoladni mousse

Čokoladni mousse

Čokolada! Oh, kako li je samo volimo. Ima li bolje namirnice za konzumirati kada trebate mali energetski poticaj ili kada vaši okusni pupoljci jednostavno traže nešto zanimljivo kako bi se malo rasplesali? Čokoladni …

domaći keksi

Domaći keksi

Ovi fini domaći keksi sveukupno će vam oduzeti jedan sat vremena a vaša obitelj i prijatelji će ih obožavati. Mogu stajati pa su pogodni i za pečenje oko blagdana, ali sumnjamo da će koji preživjeti duže od dan dva. Nije …

Prethodna objava: « Dagnje
Sljedeća objava: Rajčica »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.