Ledeni vjetar slastica je koja osvaja srca svih slatkoljubaca. Ne samo da je impresivan izgledom, nego i okusom. Iako izgleda kompliciran za napraviti, zapravo je vrlo jednostavan. Idealan je kolač za proljetne i ljetne dane, ne samo zbog sezonskog voća koje ide u njega, nego i zato što je lagan. Kombinacija slatkih kora s blagom kremom, neutralnim tučenim vrhnjem i kiselkastim voćem ostavit će bez riječi i najizbirljivije. Nije čudo što se ime ove torte gotovo uvijek spominje među najdražim slasticama.
Ledeni vjetar neki spremaju kao kolač, a neki kao tortu. Kada se recept za ovu slasticu počeo pojavljivati, doista je bio za kolač, ali su ga zbog njegove popularnosti počeli tražiti i kao rođendansku ili svadbenu tortu. Kao i svi kolači s beze korama i laganom kremom i na njega možete stavljati voće po želji. Ipak, najpopularnija je verzija s bananama, kivijem i jagodama. Osim toga, u kolač možete stavljati i maline, borovnice i ostalo šumsko voće, ali i breskve, višnje i slično.
Recept za ledeni vjetar
Sastojci za beze kore
- 9 bjelanjaka
- 300 g šećera
- 1 žlica jabučnog octa
- vanilin šećer – po želji
Sastojci za kremu
- 9 žumanjaka
- 500 ml mlijeka
- 200 g maslaca
- 6 žlica gustina ili oštrog brašna
- 2 vrećice vanilin šećera
- 500 ml slatkog vrhnja
- 4 žlice šećera
- voće – banane, kivi, jagode
Priprema
Napravite beze kore tako da dobro istučete bjelanjke, dodajući im malo po malo šećera u koji ste stavili vanilin šećer. Prije nego su skoro gotovi, dodajte im žlicu jabučnog octa. Još malo tucite, sve dok ne postanu toliko čvrsti da se ne mogu izliti iz posude. Istučene bjelanjke stavite na pleh s papirom za pečenje. Stavite ih u onom obliku kakav želite kolač. Od bjelanjaka koje ste istukli napravite tri jednake kore. Bjelanjak je najbolje staviti sušiti nekoliko sati na nisku temperaturu ili na 150 stupnjeva oko sat vremena. Kada su gotovi, stavite ih hladiti na sobnu temperaturu.
Kada su kore gotovo, napravite kremu. Izmutite najprije šećer, vanilin šećer i žutanjke. Kada je smjesa dobro izmiksana, dodajte brašno ili gustin i malo mlijeka. Ostalo mlijeko stavite kuhati. Kada zakuha, u njega ubacite smjesu jaja, šećera i brašna. Kada se smjesa zgusne, maknite je s vatre i pustite da se ohladi. U hladnu smjesu dodajte omekšali maslac. Ako vam maslac ima preintenzivan miris i okus, umjesto njega možete koristiti i margarin.
U posebnoj posudi slatko vrhnje istučemo u šlag. Možete ga malo šećeriti, iako nije potrebno zbog slatkoće kora i kreme, zbog čega bi cijeli kolač mogao biti previše sladak. Voće narežemo na ploške.
Kolač slažemo tako da na jednu beze koru stavimo kremu, na nju ploške narezanog voća i preko svega sloj šlaga. Na to dodamo novu koru i slažemo sve dok zadnja kora ne bude posljednji sloj. Na nju dodamo šlag i ukrasimo ga voćem.
Gotovi kolač stavimo na hlađenje i držimo u hladnjaku dok ne bude vrijeme za posluživanje. Svakako pustite da hladi barem nekoliko sati kako bi se kolač stisnuo. Nakon toga bit će spreman da oduševi vaše ukućane i prijatelje. Ako volite kolače s beze korama i svježim voćem, u ljetnim danima probajte i jedinstvenu tortu Pavlovu!
Autor: V.B., Foto: Photocrea/Shutterstock