• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Ledeni vjetar
ledeni vjetar

Ledeni vjetar

Objavljeno: 29.03.2019. Autor: Vlatka Basioli

Ledeni vjetar slastica je koja osvaja srca svih slatkoljubaca. Ne samo da je impresivan izgledom, nego i okusom. Iako izgleda kompliciran za napraviti, zapravo je vrlo jednostavan. Idealan je kolač za proljetne i ljetne dane, ne samo zbog sezonskog voća koje ide u njega, nego i zato što je lagan. Kombinacija slatkih kora s blagom kremom, neutralnim tučenim vrhnjem i kiselkastim voćem ostavit će bez riječi i najizbirljivije. Nije čudo što se ime ove torte gotovo uvijek spominje među najdražim slasticama.

Ledeni vjetar neki spremaju kao kolač, a neki kao tortu. Kada se recept za ovu slasticu počeo pojavljivati, doista je bio za kolač, ali su ga zbog njegove popularnosti počeli tražiti i kao rođendansku ili svadbenu tortu. Kao i svi kolači s beze korama i laganom kremom i na njega možete stavljati voće po želji. Ipak, najpopularnija je verzija s bananama, kivijem i jagodama. Osim toga, u kolač možete stavljati i maline, borovnice i ostalo šumsko voće, ali i breskve, višnje i slično.

Recept za ledeni vjetar

Sastojci za beze kore

  • 9 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 1 žlica jabučnog octa
  • vanilin šećer – po želji

Sastojci za kremu

  • 9 žumanjaka
  • 500 ml mlijeka
  • 200 g maslaca
  • 6 žlica gustina ili oštrog brašna
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 4 žlice šećera
  • voće – banane, kivi, jagode

Priprema

Napravite beze kore tako da dobro istučete bjelanjke, dodajući im malo po malo šećera u koji ste stavili vanilin šećer. Prije nego su skoro gotovi, dodajte im žlicu jabučnog octa. Još malo tucite, sve dok ne postanu toliko čvrsti da se ne mogu izliti iz posude. Istučene bjelanjke stavite na pleh s papirom za pečenje. Stavite ih u onom obliku kakav želite kolač. Od bjelanjaka koje ste istukli napravite tri jednake kore. Bjelanjak je najbolje staviti sušiti nekoliko sati na nisku temperaturu ili na 150 stupnjeva oko sat vremena. Kada su gotovi, stavite ih hladiti na sobnu temperaturu.

Kada su kore gotovo, napravite kremu. Izmutite najprije šećer, vanilin šećer i žutanjke. Kada je smjesa dobro izmiksana, dodajte brašno ili gustin i malo mlijeka. Ostalo mlijeko stavite kuhati. Kada zakuha, u njega ubacite smjesu jaja, šećera i brašna. Kada se smjesa zgusne, maknite je s vatre i pustite da se ohladi. U hladnu smjesu dodajte omekšali maslac. Ako vam maslac ima preintenzivan miris i okus, umjesto njega možete koristiti i margarin.

U posebnoj posudi slatko vrhnje istučemo u šlag. Možete ga malo šećeriti, iako nije potrebno zbog slatkoće kora i kreme, zbog čega bi cijeli kolač mogao biti previše sladak. Voće narežemo na ploške.

Kolač slažemo tako da na jednu beze koru stavimo kremu, na nju ploške narezanog voća i preko svega sloj šlaga. Na to dodamo novu koru i slažemo sve dok zadnja kora ne bude posljednji sloj. Na nju dodamo šlag i ukrasimo ga voćem.

Gotovi kolač stavimo na hlađenje i držimo u hladnjaku dok ne bude vrijeme za posluživanje. Svakako pustite da hladi barem nekoliko sati kako bi se kolač stisnuo. Nakon toga bit će spreman da oduševi vaše ukućane i prijatelje. Ako volite kolače s beze korama i svježim voćem, u ljetnim danima probajte i jedinstvenu tortu Pavlovu!

Autor: V.B., Foto: Photocrea/Shutterstock

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Krafne s ljubičastim batatom

Ružičaste krafne s ljubičastim batatom

Iako su nam poklade pomalo izazvale zasićenje kod krafni, ove koje sam ja danas za vas spremio su drugačije, ne-tako-klasične ružičaste krafne bez umjetnih boja koje morate probati. Nešto drugačije, a jednako …

jez torta

Jež torta

Jedna od djeci najomiljenijih torti zasigurno je "jež torta". Ova torta pored toga što pruža pravi užitak za nepce, ujedno je zanimljivog oblika koji će razveseliti i one malo starije. Za pripremu ove jednostavne i brze …

dalmatinska rožata

Dalmatinska rožata

Rožata, ponekad poznata i kao rožada, jelo je koje se tradicionalno servira u Dalmaciji kao ukusan desert. Vrlo je slatko i zasitno i jede se hladno nakon ručka. Ovo jelo zahtijeva vještinu spravljanja i dalmatinske …

Prethodna objava: « Pavlova torta – hrskavi desert s jagodama
Sljedeća objava: Teleći gulaš »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.