• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Pića / Sokovi / Sok od bazge
sok od bazge

Sok od bazge

Objavljeno: 13.07.2018. Autor: Vlatka Basioli

Sok od bazge zapravo je sirup koji mnoge podsjeća na djetinjstvo. Pripremale su ga naše bake i majke i mnogi žele nastaviti njihovu tradiciju. Sok od bazge nije samo bogatog okusa i mirisa, nego je i vrlo zdrav. Bazga je izuzetno ljekovita i može se pripremiti i kao sok i kao čaj. Sok od bazge priprema se od bazginih cvjetova, koji se beru jednom godišnje. Zato se od njih najčešće priprema sirup, koji može potrajati cijelu godinu.

Ljekovita svojstva bazge jačaju imunitet i odlična su prevencija za zarazne bolesti, poput gripe i prehlade. Budući da jača imunološki sustav, općenito ublažava alergije – pogotovo one karakteristične za proljeće, kada bazga i cvjeta – među kojima prevladava osjetljivost na pelud. Bazga ublažava i kožne reakcije, poput osipa i akni te simptome astme.

Bazga je prepuna vitamina C, taninima, flavonoidima, glikozidima i karotenima. Svi oni zaslužni su za njeno ljekovito djelovanje. Kako bi u tome mogli uživati cijele godine, donosimo vam recept kako napraviti sirup od bazge. Sirup je bez umjetnih konzervansa, jer se kao prirodni konzervans koriste šećer i limunska kiselina.

Recept za sok od bazge

bazga sok

Sastojci

  • 40 cvjetova bazge
  • 4 l vode
  • 4 kg šećera
  • 10 dkg limunske kiseline

Priprema

Napraviti sirup od bazge vrlo je jednostavno. Donosimo vam recept od 40 cvjetova, ali možete ih koristiti koliko želite, važno je samo da na 10 cvjetova stavite litru vode i kilo šećera, te oko 2.5 dkg limunske kiseline.

Nakon što ste ubrali cvjetove bazge, očistite ih od nametnika i osušenih cvjetova. Zdrave cvjetove prelijte vodom i ostavite da se namaču 24 sata. Nakon što se bazga dobro namočila, morate je procijediti. Najbolje je kroz dvostruku gazu, jer ima najuže rupice, pa neće propustiti ni najsitnije latice. Nakon što procijedite svu tekućinu, dodatno rukama kroz gazu ocijedite preostale cvjetove.

U vodu koju ste procijedili dodajte sav šećer i limunsku kiselinu. Sve miješajte dok se šećer i kiselina u potpunosti ne otope. Otopinu ostavite još 24 sata. Neki ljudi vole prokuhati vodu sa šećerom, prije dodavanja limunske kiseline, kako bi bili sigurni da se sirup neće kvariti. Sirup je ionako dovoljno sladak da se spriječi kvarenje, a kuhanjem ćete samo uništiti ljekovite supstance.

Ipak, ako želite biti sigurni, prokuhajte šećer i vodu s bazginim esencijama. U tom slučaju limunsku kiselinu dodajte tek kada se otopina ohladi, jer se vitamin C iz limunske kiseline uništava na visokim temperaturama.

24 sata nakon što je otopina bazgine vode, šećera i limunske kiseline odstajala, prelit ćete je u staklene boce. Prije toga potrebno je prokuhati boce u kipućoj vodi kako bi bili sigurni da ste ih sterilizirali. Sterilizirajte i lijevke ili sva druga pomagala koja koristite pri pretakanju, odnosno sve što dolazi u dodir sa sokom prije nego se stavi u boce. Boce napunite do vrha, kako u njima ne bi ostalo zraka – također kako se sok ne bi pokvario.

Sve dobro začepite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Ovako u ljekovitosti i odličnom okusu bazge možete uživati čitave godine – do novog proljeća i pripreme novog sirupa.

Foto: RitaE/Pixabay

Kategorija: Sokovi

Želite se zasladiti?

torta s malinama i jogurtom

Osvježavajuća torta s malinama i jogurtom

Danas imam za vas ovu laganu, svježu i vrlo ukusnu tortu, prekrasna kombinacija laganog osvježavajućeg jogurta s mirisnim crvenim malinama. Sastojci potrebni za biskvit: 2 jaja 40 g glatkog brašna 15 g …

cokoladni muffini

Čokoladni muffini s čokoladnim preljevom

Imati klasičan recept za čokoladne muffine u vašoj knjizi recepta je "must have"! Ove savršene čoko muffine u kombinaciji s najukusnijim preljevom od soka naranče i čokoladnom glazurom će svi obožavati i postat će jedan …

Okruglice od šljiva

Šljiva je idealno voće za pripremanje slatkih jela i deserata. Izvrsno se slaže sa ostalim voćem, ali može stajati i samostalno kao dodatak. Na našem području postoji jedno tradicionalno jelo sa šljivama - okruglice od …

Prethodna objava: «cips-od-jabuke Čips od jabuke
Sljedeća objava: Soparnik – recept za dalmatinski specijalitet soparnik»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.