• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Dizani kolači

Dizani kolači

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Koliko vas je imalo priliku dosada probati neki od dizanih kolača? Koliko se sjećamo velik dio nad dok je odrastao nije baš oduševljeno gledao na taj tip kolača gdje nismo moglu vidjeti ukusnu kremu, ili šlag. Naravno oduvijek se radilo o kolačima koje su naše mame, bake i tete spremale kao poslasticu nakon ručka ili nešto što je trebalo uz jednu čašu mlijeka zamijeniti večeru.

Orehnjača, Foto: Dorottya Mathe/Shutterstock

Dizani kolači imaju dosta dugu tradiciju, a ta dugoljetna tradicija podrazumijeva velik i prije svega raznovrstan broj recepata koji se razlikuju u svakom kraju. Možemo slobodno reći kako su ti kolači s  vremenom postali sinonim za kontinentalan dio Hrvatske.

Među dizane kolače podrazumijevamo orehnjaču, makovnjaču i razne pite. Tu su još dizani kolači od sira, rogača i mnogi drugi koji predstavljaju pravo zadovoljstvo za naše nepce.

Dakle kao što vidimo radi se o velikom broju kolača koji predstavljaju pravo zadovoljstvo za sve one koji vole takav tip kolača i kojima ne fali previše kremastih kolača. Odlučite li se spremiti jedan od njih, možemo vam dati savjete kako recimo napraviti orehnjaču.

Bitno je istaknuti kako u svakom od tih recepata nema previše komplikacija, budući da je jedino potrebna dobra volja i prije svega želja da se napravi neki ukusni kolač kojim ćete iznenaditi svoje ukućane.

Orehnjača:

  • 2 dcl mlijeka
  • 1 vrećica kvasca
  • sol
  • limunova korica
  • 30 dag brašna
  • 6 dag margarina
  • 1 žumanjak

Za nadjev

  • 30 dag oraha
  • 1 vanilin šećer
  • cimet
  • rum
  • 20 dag šećera
  • 5 dag grožđica
  • 1 dl mlijeka

Uzmete kvasac i razmutite ga s malo šećera, brašna i mlake vode te ga pokrivenog ostavite na toplom mjestu. U drugu zdjelu stavite brašno, dodajte rastopljeni margarin,  šećer, žumanjke, sol i naribanu limunovu koricu. Sve promiješajte te pokušajte podignuti kvasac.

S toplim mlijekom oblikujte smjesu, a dignuto tijesto lagano promijesite i razdjelite na dva dijela. Tijesto potom premažite nadjevom te pomoću ubrusa savijte i istresite u namazanu tepsiju. Prije nego što stavite drugu savijaču namažite posudu za pečenje masnoćom i ostavite da se diže još 15 minuta te ju stavite peći na 50 minuta.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

frape od jagode

Osvježavajući frape (smoothie) s jagodama

Kad se živa u termometru krene penjati sve više i više, vrijeme je da se rashladite ukusnim međuobrokom ili desertom. Znamo da što je toplije da nam se sve manje preko dana jede topla i masna hrana. Želimo nešto …

kremasti kolači

Kremasti kolači

Više puta u životu mogli smo čuti kako velik broj žena komentira kako se ne usudi spremati kolače zato što smatraju kako nemaju previše talenta. Možemo reći da ih je strah svaki put znao zakočiti kad bi se odlučile na …

čokoladna torta s višnjama

Čokoladna torta s višnjama

Čokolada i višnja je jedna od omiljenih kombinacija, a tako je i kod mene. U ovom receptu sam podlogu radila kao veliki prhki keks, pa se malo teže rezala kad se dođe do tog dijela, a s druge strane sam dobila onu …

Prethodna objava: « Torta od kokosa
Sljedeća objava: Čokoladna torta »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.