• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Dizani kolači

Dizani kolači

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Koliko vas je imalo priliku dosada probati neki od dizanih kolača? Koliko se sjećamo velik dio nad dok je odrastao nije baš oduševljeno gledao na taj tip kolača gdje nismo moglu vidjeti ukusnu kremu, ili šlag. Naravno oduvijek se radilo o kolačima koje su naše mame, bake i tete spremale kao poslasticu nakon ručka ili nešto što je trebalo uz jednu čašu mlijeka zamijeniti večeru.

Orehnjača, Foto: Dorottya Mathe/Shutterstock

Dizani kolači imaju dosta dugu tradiciju, a ta dugoljetna tradicija podrazumijeva velik i prije svega raznovrstan broj recepata koji se razlikuju u svakom kraju. Možemo slobodno reći kako su ti kolači s  vremenom postali sinonim za kontinentalan dio Hrvatske.

Među dizane kolače podrazumijevamo orehnjaču, makovnjaču i razne pite. Tu su još dizani kolači od sira, rogača i mnogi drugi koji predstavljaju pravo zadovoljstvo za naše nepce.

Dakle kao što vidimo radi se o velikom broju kolača koji predstavljaju pravo zadovoljstvo za sve one koji vole takav tip kolača i kojima ne fali previše kremastih kolača. Odlučite li se spremiti jedan od njih, možemo vam dati savjete kako recimo napraviti orehnjaču.

Bitno je istaknuti kako u svakom od tih recepata nema previše komplikacija, budući da je jedino potrebna dobra volja i prije svega želja da se napravi neki ukusni kolač kojim ćete iznenaditi svoje ukućane.

Orehnjača:

  • 2 dcl mlijeka
  • 1 vrećica kvasca
  • sol
  • limunova korica
  • 30 dag brašna
  • 6 dag margarina
  • 1 žumanjak

Za nadjev

  • 30 dag oraha
  • 1 vanilin šećer
  • cimet
  • rum
  • 20 dag šećera
  • 5 dag grožđica
  • 1 dl mlijeka

Uzmete kvasac i razmutite ga s malo šećera, brašna i mlake vode te ga pokrivenog ostavite na toplom mjestu. U drugu zdjelu stavite brašno, dodajte rastopljeni margarin,  šećer, žumanjke, sol i naribanu limunovu koricu. Sve promiješajte te pokušajte podignuti kvasac.

S toplim mlijekom oblikujte smjesu, a dignuto tijesto lagano promijesite i razdjelite na dva dijela. Tijesto potom premažite nadjevom te pomoću ubrusa savijte i istresite u namazanu tepsiju. Prije nego što stavite drugu savijaču namažite posudu za pečenje masnoćom i ostavite da se diže još 15 minuta te ju stavite peći na 50 minuta.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

međimurska gibanica

Međimurska gibanica – tradicionalni hrvatski kolač

Međimurska gibanica je slatko jelo nacionalne hrvatske kuhinje, točnije Međimurske. Sastoji se od 12 tankih kora i 4 sloja nadjeva a to su mljeveni mak, svježi kravlji sir, naribane jabuke i mljeveni orasi. U izradi …

muffini sa zobenim pahuljicama

Ukusni i zdravi muffini sa zobenim pahuljicama

Kao dio našeg poziva da nam čitatelji pokažu svoje muffine, objavljujemo prvi u nizu - ukusne i zdrave muffine sa zobenim pahuljicama naše drage Ane čiji su nam muffini bili iznimno zanimljivi na …

Griz od pira u čaju od mente

Jeste li ikada probali "After eight"? Mentu presvučenu u čokoladu? E, ako niste, ali i ako jeste, onda će vam se ovaj recept posebno sviđati jer griz nikada nije bio ukusniji. Recept za griz od pira: Sastojci: 2 …

Prethodna objava: « Torta od kokosa
Sljedeća objava: Čokoladna torta »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.