• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Dizani kolači

Dizani kolači

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Sanja Štetić

Koliko vas je imalo priliku dosada probati neki od dizanih kolača? Koliko se sjećamo velik dio nad dok je odrastao nije baš oduševljeno gledao na taj tip kolača gdje nismo moglu vidjeti ukusnu kremu, ili šlag. Naravno oduvijek se radilo o kolačima koje su naše mame, bake i tete spremale kao poslasticu nakon ručka ili nešto što je trebalo uz jednu čašu mlijeka zamijeniti večeru.

Orehnjača, Foto: Dorottya Mathe/Shutterstock

Dizani kolači imaju dosta dugu tradiciju, a ta dugoljetna tradicija podrazumijeva velik i prije svega raznovrstan broj recepata koji se razlikuju u svakom kraju. Možemo slobodno reći kako su ti kolači s  vremenom postali sinonim za kontinentalan dio Hrvatske.

Među dizane kolače podrazumijevamo orehnjaču, makovnjaču i razne pite. Tu su još dizani kolači od sira, rogača i mnogi drugi koji predstavljaju pravo zadovoljstvo za naše nepce.

Dakle kao što vidimo radi se o velikom broju kolača koji predstavljaju pravo zadovoljstvo za sve one koji vole takav tip kolača i kojima ne fali previše kremastih kolača. Odlučite li se spremiti jedan od njih, možemo vam dati savjete kako recimo napraviti orehnjaču.

Bitno je istaknuti kako u svakom od tih recepata nema previše komplikacija, budući da je jedino potrebna dobra volja i prije svega želja da se napravi neki ukusni kolač kojim ćete iznenaditi svoje ukućane.

Orehnjača:

  • 2 dcl mlijeka
  • 1 vrećica kvasca
  • sol
  • limunova korica
  • 30 dag brašna
  • 6 dag margarina
  • 1 žumanjak

Za nadjev

  • 30 dag oraha
  • 1 vanilin šećer
  • cimet
  • rum
  • 20 dag šećera
  • 5 dag grožđica
  • 1 dl mlijeka

Uzmete kvasac i razmutite ga s malo šećera, brašna i mlake vode te ga pokrivenog ostavite na toplom mjestu. U drugu zdjelu stavite brašno, dodajte rastopljeni margarin,  šećer, žumanjke, sol i naribanu limunovu koricu. Sve promiješajte te pokušajte podignuti kvasac.

S toplim mlijekom oblikujte smjesu, a dignuto tijesto lagano promijesite i razdjelite na dva dijela. Tijesto potom premažite nadjevom te pomoću ubrusa savijte i istresite u namazanu tepsiju. Prije nego što stavite drugu savijaču namažite posudu za pečenje masnoćom i ostavite da se diže još 15 minuta te ju stavite peći na 50 minuta.

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Galette sa smokvama

Galette sa smokvama – bez glutena

Danas vam donosim jedan recept koji je, zbog jednostavnosti pripreme, savršen za vruće ljetne dane kad vam se ne da pripremati nešto komplicirano, a želite uživati u savršenstvu okusa. Obožavam Galette u svim …

klasični biskvit

Recept za klasični biskvit s kojim ne možete pogriješiti

Pečenje kolača ili torte ponekad zna biti prava znanost, a jedan od prvih koraka tog procesa je izrada biskvita. Biskvit je osnova svakog kolača ili torte i on mora biti kompaktan, sočan i mekan. Kako bi se to postiglo, …

Čokoladni linzeri – savršeni božićni keksići

Linzeri, sitni, mali kolačići koji su neizostavan dio blagdanskog stola. Fino prhko tijesto s marmeladom ili čokoladom je sve što je potrebno za savršen Božić. Najpopularniji keksići koji se za vrijeme blagdana nalaze u …

Prethodna objava: « Torta od kokosa
Sljedeća objava: Čokoladna torta »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.