Koliko vas je imalo priliku dosada probati neki od dizanih kolača? Koliko se sjećamo velik dio nad dok je odrastao nije baš oduševljeno gledao na taj tip kolača gdje nismo moglu vidjeti ukusnu kremu, ili šlag. Naravno oduvijek se radilo o kolačima koje su naše mame, bake i tete spremale kao poslasticu nakon ručka ili nešto što je trebalo uz jednu čašu mlijeka zamijeniti večeru.
Dizani kolači imaju dosta dugu tradiciju, a ta dugoljetna tradicija podrazumijeva velik i prije svega raznovrstan broj recepata koji se razlikuju u svakom kraju. Možemo slobodno reći kako su ti kolači s vremenom postali sinonim za kontinentalan dio Hrvatske.
Među dizane kolače podrazumijevamo orehnjaču, makovnjaču i razne pite. Tu su još dizani kolači od sira, rogača i mnogi drugi koji predstavljaju pravo zadovoljstvo za naše nepce.
Dakle kao što vidimo radi se o velikom broju kolača koji predstavljaju pravo zadovoljstvo za sve one koji vole takav tip kolača i kojima ne fali previše kremastih kolača. Odlučite li se spremiti jedan od njih, možemo vam dati savjete kako recimo napraviti orehnjaču.
Bitno je istaknuti kako u svakom od tih recepata nema previše komplikacija, budući da je jedino potrebna dobra volja i prije svega želja da se napravi neki ukusni kolač kojim ćete iznenaditi svoje ukućane.
Orehnjača:
- 2 dcl mlijeka
- 1 vrećica kvasca
- sol
- limunova korica
- 30 dag brašna
- 6 dag margarina
- 1 žumanjak
Za nadjev
- 30 dag oraha
- 1 vanilin šećer
- cimet
- rum
- 20 dag šećera
- 5 dag grožđica
- 1 dl mlijeka
Uzmete kvasac i razmutite ga s malo šećera, brašna i mlake vode te ga pokrivenog ostavite na toplom mjestu. U drugu zdjelu stavite brašno, dodajte rastopljeni margarin, šećer, žumanjke, sol i naribanu limunovu koricu. Sve promiješajte te pokušajte podignuti kvasac.
S toplim mlijekom oblikujte smjesu, a dignuto tijesto lagano promijesite i razdjelite na dva dijela. Tijesto potom premažite nadjevom te pomoću ubrusa savijte i istresite u namazanu tepsiju. Prije nego što stavite drugu savijaču namažite posudu za pečenje masnoćom i ostavite da se diže još 15 minuta te ju stavite peći na 50 minuta.