Uvijek se govori kako bismo trebali konzumirati sezonsko voće i povrće u što većoj mjeri. Jabuka je jedna od najukusnijih i najsvestranijih voćki u kojima možemo uživati u ove tople dane. Upoznati smo s njenim dobrobitima i često se nađe u ulozi slasnog međuobroka ili zdrave grickalice. No, nema razloga zašto od ove izuzetno zdrave namirnice ne bismo mogli napraviti i slasni desert kojim će svi biti oduševljeni.
Prvo će biti potrebno temeljito oprati jabuke i dobro ih osušiti. Na njima ne smije ostati nimalo vode kako bi se karamela ravnomjerno zalijepila. Peteljke otrgnite u potpunosti i zabijte drvene ražnjiće kroz središte jabuke. Maslac, vodu, ocat i smeđi šećer stavite zajedno u posudu i kuhajte dok ne zavrije. Ostavite da ključa i za to vrijeme ulijte hladnu vodu u drugu posudu. Zatim u posudu sa rastopljenim šećerom uronite jabuke, držeći ih za štapiće i vrtite ih skroz dok se karamela ne zalijepi na sve dijelove jabuke i prekrije je.
Zatim pažljivo izvadite i pripazite da se ne pokapate vrućom karamelom. Uronite jabuku u hladnu vodu kako bi se karamela stisnula. Ostavite ih još neko vrijeme položene na neprijanjajuću površinu poput teflonske tave ili namastite površinu protvana pa ih posložite tamo. Kada se stvrdne možete ih poput malih darova omotati u šarene folije sa mašnama. Poslužit će kao odličan poklon ili iznenađenje za goste.
Sastojci:
- 6 srednjih ili malih jabuka
- 20g maslaca
- 200 g sitnog smeđeg šećera
- 4 žlice vode
- pola žlice octa
Autor: L.K.