Dolaze nam blagdani i sada je pravo vrijeme da uvježbamo raditi slatke, mirišljave i prhke keksiće. Svi ih, većinom, volimo, a nema stola kojeg oni ne krase.
Već sam bila prije spomenula na svom Instagram profilu da bi bio grijeh da kad već imam domaći limun ispred kuće da ga ne iskoristim za pravljenje divne slastice, a ovi keksići – kolutići su idealan primjer.
Izrada ne zahtjeva previše vremena ni truda.
Popis za kupnju:
- Prašak za pecivo
- Stolni margarin
- Glatko brašno
- Kukuruzno brašno
- Pistacije
- Šećer u prahu
Sastojci:
- 150 g glatkog brašna
- 100 g kukuruznog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žumanjka
- 1oo g margarina
- 50 g šećera
- Naribana korica 2 limuna
Za ocaklinu:
- šećer u prahu
- limunov sok
- pistacije
Priprema:
- U posudi izmješajte glatko i kukuruzno brašno s praškom za pecivo.
- Dodajte rastopljeni margarin sa šećerom i žumanjcima
- Naribajte koricu od 2 limuna i zamijesite tijesto. Stavite ga u hladnjak na 40 minuta da “očvrsne”.
- Na pobrašnjenu podlogu razvaljajte tijesti i pravite kalupom željene oblike.
- Na tepsiju obloženu papirom za pečenje slažite svoje željene oblike i stavite ih peći na kratko dok ne porumene.
Za to vrijeme pripremite ocaklinu:
- Mljeveni šećer pomiješajte s limunovim sokom da dobijete gustu bijelu masu
- Premažite kekse s njom i pospite pistacijama.
Ostavite na zraku da se suše.
Keksi su preukusni, ocaklina im daje sočnost i šteta da se ne iskoristi domaći limun ako ga imate za ove divotice.
Dobar tek!

Ja sam Nina Stojanov. Volim kuhati, spremati slastice i dijeliti recepte s prijateljima. Strast za kulinarstvom sam nasljedila od majke, a ljubavnu strast sam otkrila udavši se za Dalmatinca. Spojivši to dvoje, otkrila sam strast prema dalmatinskoj kuhinji. Tu sam da vam pokažem kako lako možemo spremiti divna jela i kolače koji ne oduzimaju previše vremena i pomažu nam nositi se s današnjim ubrzanim stilom života.