• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Torte / Recept za beze kore
beze baiser kore

Recept za beze kore

Objavljeno: 17.05.2018. Autor: Vlatka Basioli

Beze (baiser) kore čest su temelj raznih kolača, torti i drugih slastica. Kolači poput Ledenog vjetra ili Pavlove torte ne bi bili tako neobični ni ukusni da nema ove vrste kora. Odlična su suprotnost klasičnim biskvitima – mogu biti jednako lagane, ali su mnogo slađe i zanimljivije teksture.

Beze kore odlična su podloga za kolače s voćem, pogotovo kiselkastim i tučenim vrhnjem. To je zato što se beze kore rade od bjelanjaka i šećera, pa su one same dosta slatke, stoga odlično neutraliziraju kiselost ostalih namirnica, odnosno, ostale namirnice ublaže njihovu slatkoću.

Ali, koliko god kolači s beze korama bili ukusni i popularni, mnogi izbjegavaju praviti ih jer im se čine kompliciranima. Beze kore neiskusnim se slastičarima čine teškima za napraviti, iako to zapravo uopće nije istina. Potrebno je samo malo vještine i preciznosti. I naravno, par trikova zbog kojih će ostati čitave i biti još ukusnije. Kakvi su to trikovi i kako napraviti najbolje beze kore pročitajte u daljnjem receptu.

Recept za beze kore

Sastojci

  • 6 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 1 žličica bijelog octa ili limunovog soka
  • po želji – vanilin šećer

Priprema

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Dobro ih razradite s električnim mikserom, uključenim na najjače. Nakon što vam se stvori čvršća pjena, počnite dodavati šećer i malo soli. Cijelo vrijeme ne prestajte s miksanjem. Nakon što ste dodali cijeli šećer, dodajte i ocat, pa nastavite i dalje miksati. Ne možete ih previše izmiksati, stoga, ako treba, miksajte bjelanjke i pola sata. Gotovi su onda kada možete okrenuti zdjelu u kojoj ste miksali, bez da bjelanjci iscure van.

Ako radite beze kore za tortu, najbolje je da na masnom papiru za pečenje napravite krug koliki želite da vam kore budu veličine. One neće rasti, stoga to ne morate uzimati u obzir. Unutar tog kruga stavite istučene bjelanjke i lopaticom ih raširite i zagladite da na svakoj strani budu podjednako visoki.

Pleh s korama stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Kore bi se trebale više sušiti nego peći. Idealno bi bilo kad biste imali vremena, pa ih stavili sušiti nekoliko sati na 100°C. Ako vremena nemate, stavite ih sat i pol na 120°C, pa još pola sata na 50°C. Ako vam je i to predugo, sušite ih na 150ºC jedan sat. Ako kore budete pekli na ovoj većoj temperaturi, postoji mogućnost da će vam malo popucati nakon što isključite pećnicu. Neće to biti ništa strašno, samo će se brže dignuti i onda malo splasnuti na hladnijem zraku.

Ako kore sušite nekoliko sati, ostavite vrata pećnice pritvorena kuhačom.

Ova količina jaja dovoljna je za tri veće beze kore – toliko je dovoljno za jednu tortu. Ako radite Pavlovu ili neku manju tortu, možete smanjiti broj bjelanjaka i šećera. Formula po kojoj radite beze kore, puslice i slične slastice od šećera i bjelanjaka je da na jedan bjelanjak stavljate 50 g šećera. Ako vam je to previše slatko, šećer možete i smanjiti, ali ovo je standard. Koliko god šećera i bjelanjaka stavili, stavite malo octa, ali više od žlice ne morate stavljati bez obzira koliko bjelanjaka imali. On služi samo kako bi se spriječilo pucanje kora.

Jednom kada ste dobili kore, možete ih puniti kremama i voćem, ali i samo tučenim vrhnjem i voćem. Bit će prava osvježavajuća poslastica za proljetne i ljetne dane!

Foto: Aline Ponce/Pixabay

Kategorija: Torte

Želite se zasladiti?

Torta od jabuka

Jabuka je kao voćka izuzetno zdrava i prije svega korisna za naš organizam. Iako ne liječi niti jednu bolest, opće je poznato kako doprinosi boljoj zaštiti našeg organizma, odnosno doprinosi boljem imunitetu. Smatra se …

domaca granola

Granola – domaći musli s maslacem od lješnjaka

Kupovni musli su zatrpani šećerom stoga je uvijek bolja opcija napraviti domaće. Za doručak odlična ideja koja je jako hranjiva i održava visoku razinu energije. Možete imati brz i zdrav obrok za svega pola sata kojeg …

Rolat s borovnicama i kremom od vanilije

Pozdrav svim čitateljima! Danas imam za vas ovu mirisnu i slasnu ljepoticu koju jednostavno morate isprobati! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašna Priprema: …

Prethodna objava: «croissant Francuski croissant recept
Sljedeća objava: Grenadir marš Grenadir-mars»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.