• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Francuski croissant recept
croissant

Francuski croissant recept

Objavljeno: 10.05.2018. Autor: Vlatka Basioli

Francuski croissant jedan je od najpoznatijih pekarskih proizvoda napravljenih od lisnatog tijesta. Iako mnogi misle da je nastao upravo u Francuskoj, njegovo pravo porijeklo je austrijsko. Legenda kaže da je nastao nakon Turske opsade Beča u 17. stoljeću, kao znak sjećanja na dan kada su pekari upozorili građane Beča na formiranje turske vojske pred njegovim zidinama.

croissant

Naime, pekari su bili ti koji su se prvi u gradu ustajali i prvi primijetili vojsku koja je namjeravala napasti grad. Upozorili su građanstvo i tako postali glavna karika u oslobođenju grada. U znak sjećanja, kasnije su ispekli pecivo u obliku turskog simbola, polumjeseca. Tako je nastao kroasan!

Kasnije je postao omiljeno pecivo na dvoru poznate francuske kraljice Marije Antonete, te neizostavni dio francuskog doručka. Otuda mišljenje da je ono francuskog porijekla!

Danas je kroasan neizostavni dio ponude svake pekare. Možemo birati između onog s čokoladom, marmeladom i praznog. Kroasane iz kućne radinosti, možemo puniti čime god hoćemo – od slatkih do slanih nadjeva, baš je u svakoj verziji odličan! Upravo zbog toga biste se mogli odvažiti i napraviti ovu slasticu kod kuće. Vjerujte, neće vam biti žao utrošenog vremena!

Francuski croissant

Sastojci

  • lisnato tijesto
  • 1 jaje
  • 1 žličica hladne vode
  • punjenje po želji

Priprema

Ranije pripremljeno i, ako je stajalo u zamrzivaču – odmrznuto, lisnato tijesto izvaljate na debljinu od oko pola centimetra. Izvaljajte ga u krug, kako biste lakše formirali kroasane. Ako imate mnogo tijesta, podijelite ga na manje dijelove, kako biste radili kroasane optimalne veličine.

Izvaljano tijesto podijeliti najprije na četvrtine, pa četvrtine na osmine. Ovisno o veličini kroasana koju želite, možete i osmine podijeliti po pola. Ovako razrezane trokute, uvijte u oblik kroasana. Ovime ćete dobiti klasičan, prazan kroasan. Ako želite, možete ga puniti nadjevom po želji. Najčešće se puni marmeladom od marelice, namazom od čokolade ili vanilije i šumskog voća. Ali vi po želji možete staviti bilo koji slatki ili slani nadjev.

Kada tijesto umotate u kroasan-kiflice, stavite ih na papir za pečenje, stavljen na pleh. Ostavite dovoljno mjesta među kiflama, jer će pri pečenju narasti. Sa strane umutite jedno jaje sa žličicom hladne vode, pa kistom premažite kroasane. Ostavite ih na toplome dva sata.

Za to vrijeme ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Nakon dva sata, ponovo premažite kroasane jajetom i stavite u pećnicu. Pecite petnaestak minuta, otprilike dok ne poprime lijepu, zlatnožutu boju.

Ako ste pekli prazne kroasane, možete ih kasnije mazati maslacem ili maslacem i marmeladom. Za potpuni doživljaj francuskog doručka, jedite ih s tučenom vrhnjem i jagodama. Bon Appétit!

Autor: V.B., Foto: juniart/Shutterstock

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

chocolate chip cookies

Veganska inačica chocolate chip cookies

Pored svih torti, kolača i krema obični keksići su kod mene često zanemareni. Danas sam odlučila ispraviti tu nepravdu. Do sad sam radila razne zdrave, bez glutena, sa sušenim voćem verzije ovih keksića ali danas su …

Neodoljiva i lagana torta s jagodama

Stigle su prve jagode, a s njima i mirisni recepti. Iako uživam u izradi torti, drage su mi i ovakve "brzopotezne". Jedan običan biskvit narezan na kockice, jedna mjerica jagoda i jedna krema koja se vruća lijeva. Može …

krafne s kremom od naranče

Slasna kombinacija pokladnog klasika s narančom i šaumom

Recept za krafne Sastojci: 30 dkg glatkog brašna 15 dkg oštrog brašna 1 cijelo jaje 1 žumanjak 3 jušne žlice šećera malo soli vanilin šećer malo ribane korice naranče na vrh noža kurkume …

Prethodna objava: «rafaelo-kocke Rafaelo torta
Sljedeća objava: Recept za beze kore beze baiser kore»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.