Francuski croissant jedan je od najpoznatijih pekarskih proizvoda napravljenih od lisnatog tijesta. Iako mnogi misle da je nastao upravo u Francuskoj, njegovo pravo porijeklo je austrijsko. Legenda kaže da je nastao nakon Turske opsade Beča u 17. stoljeću, kao znak sjećanja na dan kada su pekari upozorili građane Beča na formiranje turske vojske pred njegovim zidinama.
Naime, pekari su bili ti koji su se prvi u gradu ustajali i prvi primijetili vojsku koja je namjeravala napasti grad. Upozorili su građanstvo i tako postali glavna karika u oslobođenju grada. U znak sjećanja, kasnije su ispekli pecivo u obliku turskog simbola, polumjeseca. Tako je nastao kroasan!
Kasnije je postao omiljeno pecivo na dvoru poznate francuske kraljice Marije Antonete, te neizostavni dio francuskog doručka. Otuda mišljenje da je ono francuskog porijekla!
Danas je kroasan neizostavni dio ponude svake pekare. Možemo birati između onog s čokoladom, marmeladom i praznog. Kroasane iz kućne radinosti, možemo puniti čime god hoćemo – od slatkih do slanih nadjeva, baš je u svakoj verziji odličan! Upravo zbog toga biste se mogli odvažiti i napraviti ovu slasticu kod kuće. Vjerujte, neće vam biti žao utrošenog vremena!
Francuski croissant
Sastojci
- lisnato tijesto
- 1 jaje
- 1 žličica hladne vode
- punjenje po želji
Priprema
Ranije pripremljeno i, ako je stajalo u zamrzivaču – odmrznuto, lisnato tijesto izvaljate na debljinu od oko pola centimetra. Izvaljajte ga u krug, kako biste lakše formirali kroasane. Ako imate mnogo tijesta, podijelite ga na manje dijelove, kako biste radili kroasane optimalne veličine.
Izvaljano tijesto podijeliti najprije na četvrtine, pa četvrtine na osmine. Ovisno o veličini kroasana koju želite, možete i osmine podijeliti po pola. Ovako razrezane trokute, uvijte u oblik kroasana. Ovime ćete dobiti klasičan, prazan kroasan. Ako želite, možete ga puniti nadjevom po želji. Najčešće se puni marmeladom od marelice, namazom od čokolade ili vanilije i šumskog voća. Ali vi po želji možete staviti bilo koji slatki ili slani nadjev.
Kada tijesto umotate u kroasan-kiflice, stavite ih na papir za pečenje, stavljen na pleh. Ostavite dovoljno mjesta među kiflama, jer će pri pečenju narasti. Sa strane umutite jedno jaje sa žličicom hladne vode, pa kistom premažite kroasane. Ostavite ih na toplome dva sata.
Za to vrijeme ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Nakon dva sata, ponovo premažite kroasane jajetom i stavite u pećnicu. Pecite petnaestak minuta, otprilike dok ne poprime lijepu, zlatnožutu boju.
Ako ste pekli prazne kroasane, možete ih kasnije mazati maslacem ili maslacem i marmeladom. Za potpuni doživljaj francuskog doručka, jedite ih s tučenom vrhnjem i jagodama. Bon Appétit!
Autor: V.B., Foto: juniart/Shutterstock