Grenadir marš je popularno jelo naših starih koje se sastoji od tjestenine, krumpira, luka i prepečenih komadića slanine ili pancete te začina. Može se poslužiti uz glavno jelo kao prilog ili jesti i samostalno pošto se radi o visoko kaloričnom jelu koje zadovoljavala kalorijsku vrijednost cjelokupnog obroka.
Grenadir marš je jednostavno jelo, lako se priprema pa ga može napraviti i totalni kuhinjski amater u vrlo kratkom roku. Osim toga, za pripremu ovog jela nećete morati izdvojiti puno novca jer radi se o pristupačnim i jeftinim namirnicama koje se obično mogu naći u svakom kućanstvu. Ne znate što kuhati i nemate vremena otići do trgovine? Upravo zbog toga, grenadir marš odličan je prijedlog za pripremu jela tijekom radnog tjedna kada nemate previše vremena za složene obroke koji iziskuju puno vremena.
Recept za grenadir marš
Sastojci:
- 1 kilogram krumpira
- pola kilograma tjestenine
- 3 luka
- 20 dekagrama slanine
- sol i papar
- svježi peršin
Priprema
Krumpir skuhajte u kori, a tjesteninu posebno u vodi, prema uputama na pakiranju. Za to vrijeme na tavi popržite slaninu koju ste prethodno narezali na sitne kockice. Kada slanina otpusti svoju masnoću i postane hrskava, znači da je gotova. Ako imate domaću svinjsku mast, možete dodati jednu žlicu jer će tada grenadir marš biti još ukusniji.
Kada slanina poprimi hrskavi izgled, izvadite je iz tavice te na istoj masnoći popržite luk nasjeckan na sitne komadiće.
Na preprženi luk dodajte kuhani krumpir koji ste ogulili i narezali na kockice te kuhanu i procijeđenu tjesteninu. Miješajte tako dugo dok se sve dobro ne sjedini.
Na kraju, u tavu vratite i slaninu, dodajte soli i papra po želji i ponovo dobro promiješajte. Dodajte i svježi peršin pa poslužite dok je jelo toplo.
Ova kalorijska bomba priprema se na kontinentalnim prostorima već dugi niz godina, iako je u posljednje vrijeme sve manje poznata. Želite li pripremiti staro, tradicionalno jelo koje su pripremale naše bake, nećete pogriješiti s pripremom mješavine krumpira, tjestenine i slanine. Posebno će vam dobro prijati tijekom zimskih mjeseci kada tijelo i samo traži kaloričniju hranu. Pripremite ukusnu domaću pileću juhu te nakon nje grenadir marš koji će se jako dobro slagati sa zelenom salatom ili matovilcem.
Autor: M.L., Foto: Andrea Skjold/Shutterstock
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.