• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Grenadir marš
Grenadir-mars

Grenadir marš

Objavljeno: 24.05.2018. Autor: Martina Lovaković

Grenadir marš je popularno jelo naših starih koje se sastoji od tjestenine, krumpira, luka i prepečenih komadića slanine ili pancete te začina. Može se poslužiti uz glavno jelo kao prilog ili jesti i samostalno pošto se radi o visoko kaloričnom jelu koje zadovoljavala kalorijsku vrijednost cjelokupnog obroka.

Grenadir-mars

Grenadir marš je jednostavno jelo, lako se priprema pa ga može napraviti i totalni kuhinjski amater u vrlo kratkom roku. Osim toga, za pripremu ovog jela nećete morati izdvojiti puno novca jer radi se o pristupačnim i jeftinim namirnicama koje se obično mogu naći u svakom kućanstvu. Ne znate što kuhati i nemate vremena otići do trgovine? Upravo zbog toga, grenadir marš odličan je prijedlog za pripremu jela tijekom  radnog tjedna kada nemate previše vremena za složene obroke koji iziskuju puno vremena.

Recept za grenadir marš

Sastojci:

  • 1 kilogram krumpira
  • pola kilograma tjestenine
  • 3 luka
  • 20 dekagrama slanine
  • sol i papar
  • svježi peršin

Priprema

Krumpir skuhajte u kori, a tjesteninu posebno u vodi, prema uputama na pakiranju. Za to vrijeme na tavi popržite slaninu koju ste prethodno narezali na sitne kockice. Kada slanina otpusti svoju masnoću i postane hrskava, znači da je gotova. Ako imate domaću svinjsku mast, možete dodati jednu žlicu jer će tada grenadir marš biti još ukusniji.

Kada slanina poprimi hrskavi izgled, izvadite je iz tavice te na istoj masnoći popržite luk nasjeckan na sitne komadiće.

Na preprženi luk dodajte kuhani krumpir koji ste ogulili i narezali na kockice te kuhanu i procijeđenu tjesteninu. Miješajte tako dugo dok se sve dobro ne sjedini.

Na kraju, u tavu vratite i slaninu, dodajte soli i papra po želji i ponovo dobro promiješajte. Dodajte i svježi peršin pa poslužite dok je jelo toplo.

Ova kalorijska bomba priprema se na kontinentalnim prostorima već dugi niz godina, iako je u posljednje vrijeme sve manje poznata. Želite li pripremiti staro, tradicionalno jelo koje su pripremale naše bake, nećete pogriješiti s pripremom mješavine krumpira, tjestenine i slanine. Posebno će vam dobro prijati tijekom zimskih mjeseci kada tijelo i samo traži kaloričniju hranu. Pripremite ukusnu domaću pileću juhu te nakon nje grenadir marš koji će se jako dobro slagati sa zelenom salatom ili matovilcem.

Autor: M.L., Foto: Andrea Skjold/Shutterstock

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Čokoladni ganache

Čokoladni ganache

Ovaj čokoladni ganache bih opisala kao mali zalogaji mira za mamu koja naporno radi uz djecu. I povremeno mi treba nešto što će mi podići duh i dati energiju za nastavak dana. Recept za čokoladni ganache Sastojci: …

Kuglice s limunom i kurkumom

Ukusne i zdrave kuglice s limunom i kurkumom

Hrana koju jedemo doslovno postaje dio nas na najdubljoj staničnoj razini. Ako ste i vi jedan od onih koji traže osjećaj zadovoljstva i energije tijekom dana predlažem vam da isprobate slatko kiselkaste kuglice sa …

Londoneri – kolač kojem se uvijek vraćamo

Danas imam za vas londonere, ukusne starinske kolače koje vole sve generacije,posebno jer ga džem od marelica i aromatični orasi čine još prepoznatljivim! Ovo je klasik koji uvijek rado pripremamo za sve proslave i …

Prethodna objava: «beze baiser kore Recept za beze kore
Sljedeća objava: Napravite sami domaće tijesto za tortilje domaće tortilje»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.