• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Desertni kruh od pira s grožđicama i orasima
kruh od pira s grozdicama i orasima

Desertni kruh od pira s grožđicama i orasima

Objavljeno: 27.02.2019. Autor: Bojana Kuliš Bubalo

Ovo je recept posvećen svim siroljupcima, vinoljupcima i onima koji će to tek postati…

Ako ste zaljubljeni u miris kruha iz domaće radinosti (a tko nije?), ovo će biti vrhunska poslastica! Ne samo da je ovo domaći kruh fantastičnog mirisa i okusa, nego ima i posebne skrivene dodatke. Naime, ako volite uživati uz izbor raznih sireva (i eventualnu čašu vina?) i upotpuniti ga grožđem, orasima i sličnim oplemenjivačima okusa, ovo je recept koji morate isprobati! Ako za sad nemate naviku narezati svašta na daščicu, sjesti uz čašu vina i omiljeno društvo, nadam se da ćete početi s tom navikom, tj. da će vas ovaj recept inspirirati…

Dokazano blagotvorno utječe na dušu i tijelo. Dakle – u terapeutske svrhe 🙂

Recept za kruh od pira s grožđicama i orasima

kruh od pira s orasima i grozdicama

Sastojci:

  • 300 gr integralnog pirovog brašna
  • 200 gr crnog pšeničnog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica nerafiniranog šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 sushi kvasac
  • 30 gr suhih grožđica
  • 2 dl crnog vina
  • 40 gr sjeckanih oraha
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 20 gr maslaca
  • 1 jušna žlica kvasine ili jabučnog octa

Priprema:

  1. Namočite grožđice u vino i ostavite 20-ak minuta. U zdjelu stavite brašna, sol, šećer, suhi kvasac, prašak za pecivo i orahe i promiješajte.
  2. Dodajte ulje, blago otopljen maslac, kvasinu, natopljene grožđice (zajedno s vinom u kojemu su se otapale) i dodajte mlake vode da možete zamijesiti tijesto.
  3. Mijesite tijesto nekoliko minuta – dok se ne počne odljepljivati od stranica zdjele.
  4. Pokrijte zdjelu i stavite na toplo mjesto bez propuha.
  5. Nakon sat vremena lagano ga premijesite, oblikujte kruščić, pokrijte na protvanu na kojemu ćete peći čistom krpom i stavite na prethodno upaljenu pećnicu.
  6. Dok se pećica zagrijava, tijesto će se dizati.
  7. Pustite ga da se diže 45 minuta, a onda u vrelu pećnicu stavite svoj kruščić i smanjite temperaturu na 200°C.
  8. Pecite tako 20-ak minuta, a onda smanjite temperaturu na 180°C.
  9. Pecite još 20-ak minuta, izvadite i stavite da se hladi.

U međuvremenu narežite spomenute sireve i delicije, okupite ekipu i natočite vino.

kruh od pira sa sirom i vinom

Uživajte! 😀

Bojana Kuliš Bubalo
Bojana Kuliš Bubalo

Ja sam Bojana. Rodila sam se, školovala i odrasla u Zagrebu. Odrasla sam u kući gdje se njegovao “kult hedonizma” kad je hrana u pitanju. Mama je za sve znane i neznane datume kreirala najfinija slana i slatka jela koja zaista nikoga nisu ostavljala ravnodušnima. Malo po malo, s mamom i mnogim prijateljima sam sve više razmjenjivala recepte, proučavali smo i gledali brojne emisije, knjige, kuharice i slasne recepte i ideje modificirali i prilagođavali našim nepcima… bitan faktor u svemu je što je tata već tada bio dijabetičar, pa je sve većinom bilo prilagođeno na način da i on to može jesti. Godinama sam slušala prijedloge i sugestije da krenem i bilježiti ideje, recepte i fotografije svih finih papica sa svog stola, pa sam konačno i to počela realizirati.  Nadam se da će moje ideje i recepti potaknuti i mnoge druge inspirirati da poboljšaju kvalitetu ishrane i uživaju u finim i zdravim papicama 🙂

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

madarica

Mađarica – jedini recept koji ćete ikada trebati

Kraljica kolača. Zapravo, usudila bih se reći još jedan bezvremenski kolač. Obožavam vrijeme koje nam dolazi. Već sada, u zraku se osjeti onaj božićni duh koji nam govori da je došlo vrijeme bezuvjetne ljubavi i …

torta od oraha

Torta od oraha

Volite li slatko? Pitanje je suvišno jer malo je onih koji mogui izdržati bez barem malo slatke čarolije koja slijedi nakon što ste pojeli nešto slano. Nakon što ste odlučili organizirati druženje s prijateljima, …

Londoneri – kolač kojem se uvijek vraćamo

Danas imam za vas londonere, ukusne starinske kolače koje vole sve generacije,posebno jer ga džem od marelica i aromatični orasi čine još prepoznatljivim! Ovo je klasik koji uvijek rado pripremamo za sve proslave i …

Prethodna objava: « Aquaronsi – zdrava verzija popularnih Macaronsa
Sljedeća objava: Kineska piletina u umaku od limuna Piletina s limunom i prilozima»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.