Ovo je recept posvećen svim siroljupcima, vinoljupcima i onima koji će to tek postati…
Ako ste zaljubljeni u miris kruha iz domaće radinosti (a tko nije?), ovo će biti vrhunska poslastica! Ne samo da je ovo domaći kruh fantastičnog mirisa i okusa, nego ima i posebne skrivene dodatke. Naime, ako volite uživati uz izbor raznih sireva (i eventualnu čašu vina?) i upotpuniti ga grožđem, orasima i sličnim oplemenjivačima okusa, ovo je recept koji morate isprobati! Ako za sad nemate naviku narezati svašta na daščicu, sjesti uz čašu vina i omiljeno društvo, nadam se da ćete početi s tom navikom, tj. da će vas ovaj recept inspirirati…
Dokazano blagotvorno utječe na dušu i tijelo. Dakle – u terapeutske svrhe 🙂
Recept za kruh od pira s grožđicama i orasima
Sastojci:
- 300 gr integralnog pirovog brašna
- 200 gr crnog pšeničnog brašna
- 1 žličica soli
- 1 žlica nerafiniranog šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 sushi kvasac
- 30 gr suhih grožđica
- 2 dl crnog vina
- 40 gr sjeckanih oraha
- 5 žlica maslinovog ulja
- 20 gr maslaca
- 1 jušna žlica kvasine ili jabučnog octa
Priprema:
- Namočite grožđice u vino i ostavite 20-ak minuta. U zdjelu stavite brašna, sol, šećer, suhi kvasac, prašak za pecivo i orahe i promiješajte.
- Dodajte ulje, blago otopljen maslac, kvasinu, natopljene grožđice (zajedno s vinom u kojemu su se otapale) i dodajte mlake vode da možete zamijesiti tijesto.
- Mijesite tijesto nekoliko minuta – dok se ne počne odljepljivati od stranica zdjele.
- Pokrijte zdjelu i stavite na toplo mjesto bez propuha.
- Nakon sat vremena lagano ga premijesite, oblikujte kruščić, pokrijte na protvanu na kojemu ćete peći čistom krpom i stavite na prethodno upaljenu pećnicu.
- Dok se pećica zagrijava, tijesto će se dizati.
- Pustite ga da se diže 45 minuta, a onda u vrelu pećnicu stavite svoj kruščić i smanjite temperaturu na 200°C.
- Pecite tako 20-ak minuta, a onda smanjite temperaturu na 180°C.
- Pecite još 20-ak minuta, izvadite i stavite da se hladi.
U međuvremenu narežite spomenute sireve i delicije, okupite ekipu i natočite vino.
Uživajte! 😀
Ja sam Bojana. Rodila sam se, školovala i odrasla u Zagrebu. Odrasla sam u kući gdje se njegovao “kult hedonizma” kad je hrana u pitanju. Mama je za sve znane i neznane datume kreirala najfinija slana i slatka jela koja zaista nikoga nisu ostavljala ravnodušnima. Malo po malo, s mamom i mnogim prijateljima sam sve više razmjenjivala recepte, proučavali smo i gledali brojne emisije, knjige, kuharice i slasne recepte i ideje modificirali i prilagođavali našim nepcima… bitan faktor u svemu je što je tata već tada bio dijabetičar, pa je sve većinom bilo prilagođeno na način da i on to može jesti. Godinama sam slušala prijedloge i sugestije da krenem i bilježiti ideje, recepte i fotografije svih finih papica sa svog stola, pa sam konačno i to počela realizirati. Nadam se da će moje ideje i recepti potaknuti i mnoge druge inspirirati da poboljšaju kvalitetu ishrane i uživaju u finim i zdravim papicama 🙂