• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Desertni kruh od pira s grožđicama i orasima
kruh od pira s grozdicama i orasima

Desertni kruh od pira s grožđicama i orasima

Objavljeno: 27.02.2019. Autor: Bojana Kuliš Bubalo

Ovo je recept posvećen svim siroljupcima, vinoljupcima i onima koji će to tek postati…

Ako ste zaljubljeni u miris kruha iz domaće radinosti (a tko nije?), ovo će biti vrhunska poslastica! Ne samo da je ovo domaći kruh fantastičnog mirisa i okusa, nego ima i posebne skrivene dodatke. Naime, ako volite uživati uz izbor raznih sireva (i eventualnu čašu vina?) i upotpuniti ga grožđem, orasima i sličnim oplemenjivačima okusa, ovo je recept koji morate isprobati! Ako za sad nemate naviku narezati svašta na daščicu, sjesti uz čašu vina i omiljeno društvo, nadam se da ćete početi s tom navikom, tj. da će vas ovaj recept inspirirati…

Dokazano blagotvorno utječe na dušu i tijelo. Dakle – u terapeutske svrhe 🙂

Recept za kruh od pira s grožđicama i orasima

kruh od pira s orasima i grozdicama

Sastojci:

  • 300 gr integralnog pirovog brašna
  • 200 gr crnog pšeničnog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica nerafiniranog šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 sushi kvasac
  • 30 gr suhih grožđica
  • 2 dl crnog vina
  • 40 gr sjeckanih oraha
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 20 gr maslaca
  • 1 jušna žlica kvasine ili jabučnog octa

Priprema:

  1. Namočite grožđice u vino i ostavite 20-ak minuta. U zdjelu stavite brašna, sol, šećer, suhi kvasac, prašak za pecivo i orahe i promiješajte.
  2. Dodajte ulje, blago otopljen maslac, kvasinu, natopljene grožđice (zajedno s vinom u kojemu su se otapale) i dodajte mlake vode da možete zamijesiti tijesto.
  3. Mijesite tijesto nekoliko minuta – dok se ne počne odljepljivati od stranica zdjele.
  4. Pokrijte zdjelu i stavite na toplo mjesto bez propuha.
  5. Nakon sat vremena lagano ga premijesite, oblikujte kruščić, pokrijte na protvanu na kojemu ćete peći čistom krpom i stavite na prethodno upaljenu pećnicu.
  6. Dok se pećica zagrijava, tijesto će se dizati.
  7. Pustite ga da se diže 45 minuta, a onda u vrelu pećnicu stavite svoj kruščić i smanjite temperaturu na 200°C.
  8. Pecite tako 20-ak minuta, a onda smanjite temperaturu na 180°C.
  9. Pecite još 20-ak minuta, izvadite i stavite da se hladi.

U međuvremenu narežite spomenute sireve i delicije, okupite ekipu i natočite vino.

kruh od pira sa sirom i vinom

Uživajte! 😀

Bojana Kuliš Bubalo
Bojana Kuliš Bubalo

Ja sam Bojana. Rodila sam se, školovala i odrasla u Zagrebu. Odrasla sam u kući gdje se njegovao “kult hedonizma” kad je hrana u pitanju. Mama je za sve znane i neznane datume kreirala najfinija slana i slatka jela koja zaista nikoga nisu ostavljala ravnodušnima. Malo po malo, s mamom i mnogim prijateljima sam sve više razmjenjivala recepte, proučavali smo i gledali brojne emisije, knjige, kuharice i slasne recepte i ideje modificirali i prilagođavali našim nepcima… bitan faktor u svemu je što je tata već tada bio dijabetičar, pa je sve većinom bilo prilagođeno na način da i on to može jesti. Godinama sam slušala prijedloge i sugestije da krenem i bilježiti ideje, recepte i fotografije svih finih papica sa svog stola, pa sam konačno i to počela realizirati.  Nadam se da će moje ideje i recepti potaknuti i mnoge druge inspirirati da poboljšaju kvalitetu ishrane i uživaju u finim i zdravim papicama 🙂

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

Zaljubljena Cherry pie

Dobrodošlicu veljači, odnosno mjesecu ljubavi, zaželjeti ćemo jednom ljubavnom pitom od višanja. Ovu pitu radim godinama i nikad ne razočara, iako vjerojatno kršim neka osnovna pravila za prhka tijesta. Ako ste …

Napravite ljubavnu kućicu za ptice od keksa

Posljednjih godina u Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao dana zaljubljenih uglavnom veže uz utjecaj zapadnjačke „kulture“ konzumerizma. Ali u jednom dijelu lijepe naše, iz ranijih dana postoji jedan drugačiji …

orahnjača

Tradicionalna orehnjača

Orehnjača (ovisno o podneblju i orahnjača) je još jedan hrvatski tradicionalni kolač koji se sastoji od dizanog tijesta i nadjeva od oraha. Obično se radi u vrijeme blagdana i sve naše bake radile su to slatko dizano …

Prethodna objava: « Aquaronsi – zdrava verzija popularnih Macaronsa
Sljedeća objava: Kineska piletina u umaku od limuna Piletina s limunom i prilozima»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.