Kako je ovo zimsko vrijeme idealno za ostati u krevetu čitav dan, odlučila sam podijeliti s vama recept za ove slane štapiće koji, ne samo da su fenomenalnog okusa, nego uz njih nećete morati brojati kalorije, posebice sada nakon blagdana.
Uz domaći guacamole umak ili baba ganoush i tahini pastu Nataše Rajčević nema bolje kombinacije.
Sastojci:
- 1 časa (2 dl) kukuruznog brašna
- 1 časa (2 dl) brašna od slanutka
- 1/2 čase (2 dl) heljdinog brašna (s brašnom se možete “poigrati”, ali meni je ovo najidealniji omjer)
- 1/2 čase (2 dl) tapioka skroba
- 2 žlice psyllium ljuskica
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki (zamjenjuje jaje)
- 1 žlica lanenih sjemenki
- 1 žlica oljuštenih sjemenki bundeve
- 2 žlice sjemenki suncokreta
- 1 žlica origana ili začina po zelji (papar, ružmarin,bosiljak, češnjak u prahu, dajte mašti i okusima na volju)
- 1 žlica sezama
- 2 žlice maslinovog ulja (u mom slučaju savršenog bućinog ulja drage Kristine Šaško)
- 1 časa jogurta (kefira za zdraviju verziju)
- 1 časa mineralne vode
(Ukoliko ne podnosite laktozu, ili ste vegan, slobodno jogurt/kefir zamijenite mineralnom vodom, znači 2 čaše mineralne vode). Meni su savršeni samo sa mineralnom.
Za premazivanje će vam trebati maslinovo ili bućino ulje + sjemenke po želji (sezam, kim, lan).
Priprema:
- Sameljite žlicu lanenih sjemenki u mlinu za kavu.
- Pomiješajte sve suhe sastojke, zatim im dodajte tekuće sastojke i umijesite tijesto.
- Ja prvo miksam sa mikserom (sa spiralnim nastavcima), pa na kraju rukom. Ukoliko pratite količine neće vam biti potrebno dodavati ništa jer ćete dobiti savršeno tijesto s kojim možete odmah raditi. Ako vam je slučajno previše ljepljivo, dodajte još brašna (kukuruznog), a ako vam je presuho, dodajte još mrvicu mineralne vode.
- Razvaljajte, premažite uljem, pospite sjemenkama i režite na željene oblike.
- Ja još pospem s malo mljevene krupne soli i mljevenim crnim paprom (za bolji gušt).
- Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 160°c (ventilirajuća) ili 180°c (obična) nekih 30-ak minuta.
Meni se pokazalo da što tanje režem, ispadnu hrskaviji, kao pravi grisini.
Topli zdravi stapići + domaći namaz + topla dekica + dobar film! Zar ima bolje kombinacije u ove hladne i tmurne dane?
Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.