Kuglof je s vremenom postao jedan od onih kolača koji predstavljaju nezaobilazni desert na stolu tijekom blagdana. Možemo slobodno reći kako je postao simbolom raznih svečanosti kada smo htjeli ostaviti dojam koliko na ukućane toliko i na sve ostale koji su se okupili da zajedno s nama proslave određeni događaj.
Danas kuglof predstavlja određeno umijeće spremanja i prije svega volju te upornost. Zahvaljujući velikom broju recepata imamo priliku iskušati razne varijacije kao što je, na primjer, ovaj kuglof od lješnjaka i čokoladni kuglof te tako i ove godine napraviti poslasticu koja će oduševiti naše najbliže.
Božić, kao jedan od najvećih blagdana, s vremenom je postao simbolom svega veselog i šarenog. Pod tim podrazumijevamo i brojne božićne kekse i kolače koji se spremaju za taj poseban dan, a tu je svoje mjesto našao i čuveni božićni kuglof koji na neki način predstavlja vrhunac slatkog i onog što poslužujemo taj dan.
Ako ga želite sami napraviti, mi smo tu da vam damo par natuknica i isprobani recept.
Recept za božićni kuglof
Sastojci za božićni kuglof
- 100 g grožđica
- 50 g čokolade
- 70 g kandiranog voća
- 100 g badema
- malo mlijeka
- 300 g brašna
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 200 g maslaca
Priprema
Margarin i šećer izmutite mikserom te naizmjence dodajte jedno po jedno jaje. Potrebno je mutiti barem pet minuta po jednom jajetu.
Nakon toga umiješajte brašno s praškom za pecivo, a potom dodajte bademe, kandirano voće, grožđice i čokoladu.
Sve lagano izmješajte i izlijte smjesu u kalup i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 180ºC.
Foto: Gts/Shutterstock