Ako želite očuvati svoje zdravlje i hraniti se zdravo ili ste primorani jesti bez laktoze, bez glutena i bez bijelog šećera, ova ukusna čokoladna torta će vas osvojiti na prvi zalogaj! Iako nema niti jedan od spomenutih sastojaka ova torta slovi za savršenu slasticu koje bi se posramile i mnogo kaloričnije verzije. Osim što je ukusna i zdrava, ova čokoladna torta se jednostavno izrađuje te ne zahtijeva skupe sastojke koje danima morate tražiti po raznim trgovinama.
Svi znamo da je čokoladna torta klasik među slasticama i njihovim verzijama nema kraja. No, ova bezglutenska torta je odličan izbor ako morate pripaziti na zdravlje, a želite ponuditi vašim gostima ukusnu slasticu.
Ovu tortu možete pripremiti i kao kolač tako što ćete promijeniti kalup, odnosno umjesto okruglog kalupa za torte, smjesu izlijte u kalup za kolače.
Bezglutenska čokoladna torta
Sastojci
- 250 grama maslaca
- 250 grama tamne čokolade (85 posto kakaa)
- 5 jaja
- 10 dekagrama šećera šećerne trske u prahu
- 5 žlica kokosovih mrvica
Priprema
Na već malo rastopljeni maslac dodajte tamnu čokoladu koju ste prethodno istrgali na kockice i šećer. Sve otopite na pari i ostavite sa strane da se ohladi.
U smjesu dodajte pet žutanjaka, pojedinačno i stalno mješajući. Nakon toga dodajte i kokosove mrvice.
Istucite snijeg od bjelanjaka pa ga umiješajte u smjesu. Preporučuje se da snijeg od bjelanjaka ne umiješate u smjesu mikserom već pjenjačom i to u jednakim smjerovima kako bi smjesa zadržala svoj pufasti oblik.
U kalup stavite papir za pečenje pa na njega izlijte smjesu i pecite pola sata na 190 stupnjeva.
Čokoladna torta mora zadržati svoju vlažnu i pomalo mokru teksturu nakon pečenje. Riječ je o brownie torti koja se servira dok je vruća ili topla, a najbolje će se slagati s kuglicom sladoleda. Osim toga, možete je poslužiti s otopljenom čokoladom te je posipati samljevenim bademima, lješnjacima, orasima ili nekim drugim orašastim plodovima. Želite li joj dodati malo kiseline, odlično će se slagati s džemom od brusnice, a pečete li je ljeti, obogatite je sezonskim voćem po želji.
Kada se torta ohladi, držite je u hladnjaku kako bi uvijek ostala svježa i kako se ne bi pokvarila. Pojedite je za nekoliko dana, što vjerujemo, neće vam teško pasti.
Autor: M.L, Foto: skeeze /Pixabay; Marta Dzedyshko/Pexels
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.