Naravno da ovaj recept za kekse možete upotrebljavati u kojem obliku želite, ali mjesec ljubavi je pa su srčeka „must-have“. Od ove smjese će vam ispasti dva velika pladnja puna keksića.
Sastojci za kekse:
- 1 jaje
- 60 g šećera
- 60 g maslaca
- Prstohvat soli
- Vanilin šećer
- 190 g glatkog brašna
- Pola praška za pecivo
- Po želji korica limuna (koji nije tretiran kemikalijama)
Priprema:
- Umijesite tijesto od gore navedenih sastojaka te ga umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.
- Kada se tijesto ohladilo, stavite grijati pećnicu na 175°C, posipajte radnu površinu sa malo glatkog brašna i valjkom razvucite tijesto na debljinu oko 5 mm.
- Izrežite tijesto kalupićima u obliku srca te posložite na masni papir u pladanj od pećnice.
- Pecite na 175°C oko 10 minuta.
- Keksići ne smiju potamniti.
- Pustite ih da se ohlade.
Recept za kraljevsku glazuru (royal icing):
Sastojci:
- 150 – 200 g šećera u prahu
- 1 bjelanjak
- Malo limunovog soka
- Jestive boje
Način pripreme:
- Istući vilicom bjelanjak te dodati dio šećera u prahu, ocijediti pola limuna te dodati u smjesu (u limunovu soku ne smije biti koštica ni komadića limuna)
- Dodati po potrebi još šećera, smjesa bi trebala biti gustoće lave.
- Smjesu ćemo u ovoj fazi podijeliti na tri jednaka dijela.
- Jedan dio te gušće smjese staviti ćemo u dresir vrećicu, ona će nam služiti za ocrtavanje rubove.
- Sada nam je ostala kraljevska glazura podijeljena na dva dijela.
- Jedan dio ćemo razrijediti sa par kapi limunovog soka i također staviti u dresir vrećicu, s tom smjesom ćemo popunjavati ili bojiti unutrašnjost keksića.
- U posljednji dio ćemo staviti jestivu crvenu boju, ako je ta boja tekuća, treba dodati nekoliko kapi, a ako je u prahu, treba ju dodati smjesi i razrijediti sa par kapi limunovog soka.
- Sada sa gušćom smjesom ocrtati rub keksića i sa rijeđom isto tako bijelom popuniti tanko unutrašnjost.
- S crvenom smjesom nakapati više manjih ili većih točkica koje se ne dodiruju.
- Uzeti čistu čačkalicu ili iglu te proći sredinom svake točkice i nastati će srce.
- Dio keksa obojite crvenom kraljevskom glazurom a dio bijelom.
Upotrijebite maštu za ukrašavanje i uživajte u finim keksićima s okusom limuna.
Moje ime je Sandra, rođena sam i živim u Zagrebu, na prekrasnim obroncima Zagrebačke gore. Majka sam dvoje djece koja srećom vole jesti sve što skuham, a za stolom se obavezno povede debata o tome što se još moglo napraviti da se dotično jelo dovede do savršenstva, kao da smo svi završili kulinarsku akademiju. Ponosna sam vlasnica tri psa, Njemačke doge i dva Zapadno-škotska bijela terijera koji bi se prodali za šetnju, a u slobodno vrijeme paze da koja mrvica hrane ne bi dotakla pod. Obzirom da sam poslom vezana za zatvoreni prostor, uživam u prirodi, dugim šetnjama po Maksimirskoj ili Sljemenskoj šumi. Nije mi stran kreativan rad, od crtanja, slikanja do izrade nakita ili ukrasa, a tek rad u vrtu, doista puni baterije. Međutim uza sve to moja najveća strast je izrada kolača i torti, osmišljavanje i isprobavanje novih recepata. Obožavam kada kod prijatelja ili rodbine naiđem na neku prastaru kuharicu, ima li boljeg štiva od toga? Veselim se što ćemo se družiti uz moje recepte, nadam se da ću vas inspirirati da u ovom gotovanskom svijetu ne kupujete kolače, već da skupa sa mnom zasučete rukave, osjetite fino brašno pod prstima i mirisne začine u nosu. Što još čekamo? Izaberite recept i počnimo peći!