• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Keksi / Keksi s kraljevskom (royal icing) glazurom
keksi s kraljevskim preljevom

Keksi s kraljevskom (royal icing) glazurom

Objavljeno: 13.02.2019. Autor: Sandra Majerić

Naravno da ovaj recept za kekse možete upotrebljavati u kojem obliku želite, ali mjesec ljubavi je pa su srčeka „must-have“. Od ove smjese će vam ispasti dva velika pladnja puna keksića.

Sastojci za kekse:

  • 1 jaje
  • 60 g šećera
  • 60 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • Vanilin šećer
  • 190 g glatkog brašna
  • Pola praška za pecivo
  • Po želji korica limuna (koji nije tretiran kemikalijama)

Priprema:

  1. Umijesite tijesto od gore navedenih sastojaka te ga umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.
  2. Kada se tijesto ohladilo, stavite grijati pećnicu na 175°C, posipajte radnu površinu sa malo glatkog brašna i valjkom razvucite tijesto na debljinu oko 5 mm.
  3. Izrežite tijesto kalupićima u obliku srca te posložite na masni papir u pladanj od pećnice.
  4. Pecite na 175°C oko 10 minuta.
  5. Keksići ne smiju potamniti.
  6. Pustite ih da se ohlade.

Recept za kraljevsku glazuru (royal icing):

Sastojci:

  • 150 – 200 g šećera u prahu
  • 1 bjelanjak
  • Malo limunovog soka
  • Jestive boje

Način pripreme:

  1. Istući vilicom bjelanjak te dodati dio šećera u prahu, ocijediti pola limuna te dodati u smjesu (u limunovu soku ne smije biti koštica ni komadića limuna)
  2. Dodati po potrebi još šećera, smjesa bi trebala biti gustoće lave.
  3. Smjesu ćemo u ovoj fazi podijeliti na tri jednaka dijela.
  4. Jedan dio te gušće smjese staviti ćemo u dresir vrećicu, ona će nam služiti za ocrtavanje rubove.
  5. Sada nam je ostala kraljevska glazura podijeljena na dva dijela.
  6. Jedan dio ćemo razrijediti sa par kapi limunovog soka i također staviti u dresir vrećicu, s tom smjesom ćemo popunjavati ili bojiti unutrašnjost keksića.
  7. U posljednji dio ćemo staviti jestivu crvenu boju, ako je ta boja tekuća, treba dodati nekoliko kapi, a ako je u prahu, treba ju dodati smjesi i razrijediti sa par kapi limunovog soka.
  8. Sada sa gušćom smjesom ocrtati rub keksića i sa rijeđom isto tako bijelom popuniti tanko unutrašnjost.
  9. S crvenom smjesom nakapati više manjih ili većih točkica koje se ne dodiruju.
  10. Uzeti čistu čačkalicu ili iglu te proći sredinom svake točkice i nastati će srce.
  11. Dio keksa obojite crvenom kraljevskom glazurom a dio bijelom.

Upotrijebite maštu za ukrašavanje i uživajte u finim keksićima s okusom limuna.

Sandra Majerić
Sandra Majerić

Moje ime je Sandra, rođena sam i živim u Zagrebu, na prekrasnim obroncima Zagrebačke gore. Majka sam dvoje djece koja srećom vole jesti sve što skuham, a za stolom se obavezno povede debata o tome što se još moglo napraviti da se dotično jelo dovede do savršenstva, kao da smo svi završili kulinarsku akademiju. Ponosna sam vlasnica tri psa, Njemačke doge i dva Zapadno-škotska bijela terijera koji bi se prodali za šetnju, a u slobodno vrijeme paze da koja mrvica hrane ne bi dotakla pod. Obzirom da sam poslom vezana za zatvoreni prostor, uživam u prirodi, dugim šetnjama po Maksimirskoj ili Sljemenskoj šumi. Nije mi stran kreativan rad, od crtanja, slikanja do izrade nakita ili ukrasa, a tek rad u vrtu, doista puni baterije. Međutim uza sve to moja najveća strast je izrada kolača i torti, osmišljavanje i isprobavanje novih recepata. Obožavam kada kod prijatelja ili rodbine naiđem na neku prastaru kuharicu, ima li boljeg štiva od toga? Veselim se što ćemo se družiti uz moje recepte, nadam se da ću vas inspirirati da u ovom gotovanskom svijetu ne kupujete kolače, već da skupa sa mnom zasučete rukave, osjetite fino brašno pod prstima i mirisne začine u nosu. Što još čekamo? Izaberite recept i počnimo peći!

Kategorija: Keksi

Želite se zasladiti?

rolada od kestena

Rolada od kestena s čokoladom

Kesten je jesenji plod, od kojeg se prave izvrsni kolači. Bogat vitaminom C, malim postotkom masti te vlaknima trebao bi svakodnevno biti na našem meniju. Vrlo je popularan u bezglutenskoj prehrani jer ne sadrži gluten. …

baklava

Baklava

Baklava je zanimljiva slastica koja je svojstvena turskoj gastronomiji, ali i jugozapadnoj i centralnoj Aziji. 1650. godine riječ baklava se, doslovno prenesena iz turskog, prvi puta koristila u engleskom i označavala je …

Cokoladna torta od maka

Sočna torta od čokolade i maka

Razmišljate o tome da napravite tortu za blagdane? Želite li nesto čokoladno, sočno i ukusno. Donosim vam recept za ovu fantaziju u kombinaciji sa makom i vanilijom. Za sve slatkoljupce evo ljubav na čokoladni prvi …

Prethodna objava: « Lebdeće činkice (bez jaja, ali s bananom)
Sljedeća objava: Zdravi, slani štapići uz koje nećete morati brojati kalorije slani zdravi stapici»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.