Ljubitelj ste kokosa? Sigurno onda volite i rafaelo kocke. Ova je poslastica popularizirana u drugoj polovici 20. stoljeća industrijskom proizvodnjom prefinih Rafaelo okruglica koje možete kupiti u svakom dućanu.
Ako želite napraviti svoje rafaelo kocke, morat ćete izdvojiti malo više od sat vremena kako biste dobili ovaj kolač. Jede ga se u svim godišnjim dobima jer su namirnice stalno prisutne, ali izvrstan je ljeti jer kokos i njegov okus vežemo za toplije krajeve.
Za pripremu Rafaelo kocki potrebno vam je:
Tijesto:
- 25 dkg šećera
- snijeg od 5 bjelanjaka
- 15 dkg oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 15 dkg kokos brašna
- sok od jednog limuna
Krema:
- 5 žumanjaka
- 0,5 l mlijeka
- 5 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- 1 vanili šećer
- 25 dkg margarina
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte im šećer, brašno koje ste pomiješali sa praškom za pecivo, limunov sok i kokos. Smijesu izlijte na lim za pečenje i pecite 30 min na 180 stupnjeva. U mlijeku kuhajte brašno, šećer, vanili šećer i žutanjke. U ohlađenu smijesu umješajte margarin. premažite ispečeni kolač i posipajte sa kokosom.
Dobar tek!
Autor: S.Š.