• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kreme i preljevi / Zdravi nougat namaz od lješnjaka
zdravi nougat namaz od ljesnjaka

Zdravi nougat namaz od lješnjaka

Objavljeno: 28.11.2018. Autor: Ivana Zajačko

Lješnjak… To malo okruglo čudo koje nam priroda daje, bogato proteinima i dobrim mastima. Osim što imaju odličan okus i vrlo su zdravi, lješnjaci štite od bolesti srca, obiluju blagotvornim antioksidansima, mineralima i bjelančevinama. Još kad iz svoje rodne Slavonije dobijem domaće lješnjake, tek očišćene od vrijedne žene koja ih je danima skupljala samo za mene i domaći bagremov med, nema mi druge nego napraviti meni omiljeni nougat maslac od lješnjaka.

Uvijek sam preferirala domaće recepte koje su moja baka i mama imale u svojim starim kuharicama i u, meni najdražim receptima, glavni sastojak je bio lješnjak.

Tako pun okusa, kremast – Nougat okus. Jer ipak se Nutella radi od lješnjaka, zar ne?

E sad, moj glavni problem bio je kako izmijeniti recept i napraviti zdravu verziju nougat namaza?

Pokušala sam s Erythritol-om – neuspješno! Pokušala sam s kokosovim šećerom, također neuspješno! Erythritol se jednostavno ne može karamelizirati, a kokosov šećer zagori dok si rekao keks.

Bagremov med je bio treći pokušaj i ne kažu bez razloga – “treća sreća”. Uspjela sam dobiti nešto tako savršeno da nisam mogla prestati jesti i odlučila sam podijeliti ga s vama, jer ne želim da se mučite i pokušavate kao ja.

Recept za zdravi nougat namaz :

Sastojci:

  • 200 gr lješnjaka
  • 100 ml bagremovog meda (može i bilo koji drugi med kao zamjena)

Priprema:

Lješnjake stavite na papir za pečenje i na 180°c ih pecite u pećnici otprilike 15 – 20 minuta dok im ljuska ne potamni i ne “popuca”. – Netko ih peče u tavi na štednjaku, netko u mikrovalnoj, vi odaberite način koji vama odgovara.

Pečene lješnjake stavite u kuhinjsku krpu i “protrljajte” tako da im otpadne kora ili ih pustite da se malo ohlade pa ih “protrljajte” kroz ruke (tako ja radim). Danijel (moj dečko) ih stavi u staklenku, zatvori i protrese – tako, također, otpadne sva ljuska s lješnjaka. No, ako vam se i ne skine sva ljuska, ne brinite, okus neće biti ništa lošiji.

Med stavite na srednju vatru i pustite da se otopi.

Kada počne lagano kuhati, smanjite vatru i dodajte očišćene lješnjake, neprestano miješajući  sve dok se med ne karamelizira i ne polijepi po lješnjacima.

Smjesu lješnjaka i meda (karamele) stavite na papir za pečenje i pustite da se skroz ohladi.

karamelizirani ljesnjaci

ljesnjaci karamelizirani medom

Tako ohlađene skinite ih s papira za pečenje i stavite u blender.

Dužina “blendanja”, da biste dobili maslac, ovisi o jačini blendera (ili food procesora) koji imate. Meni treba otprilike 3 – 5 minuta jer imam jak blender koji podiže temperaturu miksajući i zagrijava lješnjake koji jako brzo puste ulje. Malo slabijim blenderima treba duže. U početku će se činiti nemoguće, ali čim se lješnjaci ugriju, počet će puštati ulje i dobit ćete savršen nougat namaz.

https://www.gastronomija.hr/wp-content/uploads/2018/11/gustoca-nougat-namaza-od-ljesnjaka-1.mp4

Ne odustajte s blendanjem! – Za savršenstvo treba imati strpljenja i živaca.

zdravi nougat namaz

Savjet:

  • Moj savjet vam je da odmah radite duplu mjeru jer namaz neće dočekati sljedeći dan!
  • Kada se med zagrije i počne kristalizirati i pretvarati u karamelu, ni slučajno nemojte dodirivati prstima, a kamoli probati jer ćete se ispeći! Znam da će mirisati i izgledati kao da ste došli u raj, ali vjerujte, iz vlastitog iskustva vam govorim da ćete 3 dana držati led na jeziku i imati opekline po prstima ako to napravite.
    Pokušajte se suzdržati od toga (probat ćete kasnije kad se ohladi, isti je gušt!)
  • Nougat namaz možete koristiti u kremama za tortu, u smoothiejima, umjesto Nutelle u palačinkama ili na kruhu, ili jednostavno pojedite žlicom ako vam za to dođe želja, kao što je i meni. U njemu šećera i loših masti NEMA.

Za one koji ne znaju što je Erythritol:

Erythritol je prirodni zaslađivač koji je, po izgledu i okusu, vrlo sličan bijelom šećeru, a od njega se razlikuje po tome što nema kalorične vrijednosti – ima 0 kalorija i glikemijski indeks mu je 0.

Ivana Zajačko
Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Kategorija: Kreme i preljevi

Želite se zasladiti?

ledeni vjetar

Ledeni vjetar

Ledeni vjetar slastica je koja osvaja srca svih slatkoljubaca. Ne samo da je impresivan izgledom, nego i okusom. Iako izgleda kompliciran za napraviti, zapravo je vrlo jednostavan. Idealan je kolač za proljetne i ljetne …

Buhtle, nezaobilazno jelo na našem stolu

Svi znamo što su buhtli. Dizano tijesto koje se najčešće kombinira sa nekim voćem ili čokoladom. Svakoga dana ih možemo kupiti u pekarnama, ali možemo ih pripremiti i kod kuće. Ono što je za buhtle specifično je da se …

Jednostavan domaći sladoled od 3 sastojka

Ne znam kako vi, ali ja volim kad većina stvari nastane u mojim rukama. Da se razumijemo, sladoled kupujemo u tonama, ali ja volim i ove "domaće". Želja mi je kupiti si aparat za sladoled, iako pored ovog recepta …

Prethodna objava: «desertne kuglice Tehnike molekularne gastronomije za izradu slastica
Sljedeća objava: Slatkaton – božićno maratonsko pečenje kolača slatkaton bozicno maratonsko pecenje kolaca»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.