Lješnjak… To malo okruglo čudo koje nam priroda daje, bogato proteinima i dobrim mastima. Osim što imaju odličan okus i vrlo su zdravi, lješnjaci štite od bolesti srca, obiluju blagotvornim antioksidansima, mineralima i bjelančevinama. Još kad iz svoje rodne Slavonije dobijem domaće lješnjake, tek očišćene od vrijedne žene koja ih je danima skupljala samo za mene i domaći bagremov med, nema mi druge nego napraviti meni omiljeni nougat maslac od lješnjaka.
Uvijek sam preferirala domaće recepte koje su moja baka i mama imale u svojim starim kuharicama i u, meni najdražim receptima, glavni sastojak je bio lješnjak.
Tako pun okusa, kremast – Nougat okus. Jer ipak se Nutella radi od lješnjaka, zar ne?
E sad, moj glavni problem bio je kako izmijeniti recept i napraviti zdravu verziju nougat namaza?
Pokušala sam s Erythritol-om – neuspješno! Pokušala sam s kokosovim šećerom, također neuspješno! Erythritol se jednostavno ne može karamelizirati, a kokosov šećer zagori dok si rekao keks.
Bagremov med je bio treći pokušaj i ne kažu bez razloga – “treća sreća”. Uspjela sam dobiti nešto tako savršeno da nisam mogla prestati jesti i odlučila sam podijeliti ga s vama, jer ne želim da se mučite i pokušavate kao ja.
Recept za zdravi nougat namaz :
Sastojci:
- 200 gr lješnjaka
- 100 ml bagremovog meda (može i bilo koji drugi med kao zamjena)
Priprema:
Lješnjake stavite na papir za pečenje i na 180°c ih pecite u pećnici otprilike 15 – 20 minuta dok im ljuska ne potamni i ne “popuca”. – Netko ih peče u tavi na štednjaku, netko u mikrovalnoj, vi odaberite način koji vama odgovara.
Pečene lješnjake stavite u kuhinjsku krpu i “protrljajte” tako da im otpadne kora ili ih pustite da se malo ohlade pa ih “protrljajte” kroz ruke (tako ja radim). Danijel (moj dečko) ih stavi u staklenku, zatvori i protrese – tako, također, otpadne sva ljuska s lješnjaka. No, ako vam se i ne skine sva ljuska, ne brinite, okus neće biti ništa lošiji.
Med stavite na srednju vatru i pustite da se otopi.
Kada počne lagano kuhati, smanjite vatru i dodajte očišćene lješnjake, neprestano miješajući sve dok se med ne karamelizira i ne polijepi po lješnjacima.
Smjesu lješnjaka i meda (karamele) stavite na papir za pečenje i pustite da se skroz ohladi.
Tako ohlađene skinite ih s papira za pečenje i stavite u blender.
Dužina “blendanja”, da biste dobili maslac, ovisi o jačini blendera (ili food procesora) koji imate. Meni treba otprilike 3 – 5 minuta jer imam jak blender koji podiže temperaturu miksajući i zagrijava lješnjake koji jako brzo puste ulje. Malo slabijim blenderima treba duže. U početku će se činiti nemoguće, ali čim se lješnjaci ugriju, počet će puštati ulje i dobit ćete savršen nougat namaz.
Ne odustajte s blendanjem! – Za savršenstvo treba imati strpljenja i živaca.
Savjet:
- Moj savjet vam je da odmah radite duplu mjeru jer namaz neće dočekati sljedeći dan!
- Kada se med zagrije i počne kristalizirati i pretvarati u karamelu, ni slučajno nemojte dodirivati prstima, a kamoli probati jer ćete se ispeći! Znam da će mirisati i izgledati kao da ste došli u raj, ali vjerujte, iz vlastitog iskustva vam govorim da ćete 3 dana držati led na jeziku i imati opekline po prstima ako to napravite.
Pokušajte se suzdržati od toga (probat ćete kasnije kad se ohladi, isti je gušt!) - Nougat namaz možete koristiti u kremama za tortu, u smoothiejima, umjesto Nutelle u palačinkama ili na kruhu, ili jednostavno pojedite žlicom ako vam za to dođe želja, kao što je i meni. U njemu šećera i loših masti NEMA.
Za one koji ne znaju što je Erythritol:
Erythritol je prirodni zaslađivač koji je, po izgledu i okusu, vrlo sličan bijelom šećeru, a od njega se razlikuje po tome što nema kalorične vrijednosti – ima 0 kalorija i glikemijski indeks mu je 0.
Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.