Torta za po doma… Nije lijepa, nema presjek koji dah oduzima, ali okusom je savršena… Kad ti treba nešto da se počastiš, ovo je idealna torta.
Recept za običnu čokoladnu tortu
Sastojci za biskvit
- 25 g kakaa
- 3 veće žlice vrele vode
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- Pola praška za pecivo
- 2 jaja
- 100 g margarina
- 2 žličice ruma
Priprema biskvita
- Pećnicu upalite na 180ºC, a kalup za tortu promjera 18 cm obložite papirom za pečenje.
- U posudu u kojoj ćete miksati biskvit, prvo prosijte kakao, pa kakao prelijte vrelom vodom i miješajte dok ne dobijete gustu pastu.
- Dodajte brašno, prašak za pecivo i šećer, pa lagano umiksajte jaja, omekšali margarin i rum. Miksajte dok se sve ne sjedini.
- Istresite u kalup i pecite 25 min, odnosno napravite test čačkalicom.
- Ostavite biskvit kako bi se skroz ohladi.
Sastojci za kremu
- 2 pudinga od čokolade
- 500 ml mlijeka
- 100 g mliječne čokolade
- 6 žlica šećera
- 100 g skroz omekšalog margarina
- 150 ml vrhnja za šlag
- 300-500 g jagoda
Sastojci za ukrašavanje
- 150 ml vrhnja za šlag na ukrašavanje (po želji)
- 125 g malina (po želji)
Priprema kreme
- 350 ml mlijeka stavite kuhati, a preostalo hladno mlijeko promiješajte sa prahom pudinga.
- Hladno mlijeko sa pudingom uspite u proključalo mlijeko i kuhajte dok se puding ne zgusne.
- Maknite s vatre, pa ubacite čokoladu izlomeljenu na manje komade.
- Miješajte dok se čokolada ne otopi, pa prekrijete prozirnom folijom i pustite da se puding ohladi do sobne temperature.
- Kad je puding hladan, izmiksajte margarin pa dodavajte žlicu po žlicu pudinga uz stalno miksanje.
- Na kraju mu dodajte šlag koji ste izradili u šlag.
Priprema torte
- Malo kreme istresite i poravnajte po biskvitu, a jagode prerezane na pola poslažite po rubovima kalupa.
- U ostatak kreme ubacite preostale jagode izregane na manje komade i promiješajte.
- Uspite preostalu kremu, a na nju možete staviti šlag ili posuti glazurom.
- Ostavite u hladnjaku bar 5 sati da se stisne.
Ovo nije čvrsta torta, dosta je lagana krema, lako se reže, ali ne bude skoz črsta i pravilnog presjeka jer nisam htjela dodavati želatinu. Baš sam htjela nešto za ukućane, kojima je jedino okus važan. Krema ne curi, ali je stvarno osvježavajuća.
Čekam vaše dojmove…
Moje ime je Irena i friška sam 30-godišnjakinja koja se odmara uz kuhanje i uživa u pripremi slastica. Sretno sam udana, sretno zaposlena i živim poprilično dosadan život. I baš iz tih razloga počinje moja priča s Pregachom. Što se tiče bloga, sve je to došlo spontano. Znate ono, 10ak viber i whatsup grupa s prijateljicama i u svakoj se dotaknemo i kuhanja i recepata a kad ti treba nešto, ne možeš se više snaći. Pa sam odlučila napraviti blog u kojem ću objavljivati naše omiljene recepte, pa nek su barem na jednom mjestu. Ni sanjala nisam da će se to razviti u nešto toliko zabavno i zanimljivo te svakim danom sve više uživam u toj blogerskoj avanturici.