• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Keksi / Božićni keksi

Božićni keksi

Objavljeno: 03.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Vjerojatno druga stvar koja najviše veseli u vrijeme Božića zasigurno su tradicionalni kolači, pa i samo njihovo spremanje. Vjerojatno vam se trenutno po glavi mota slika vas s pregačom, u pozadini svira božićna pjesma, a ispred vas recept s omiljenim slasticama. Božićni kolači postali su sinonim blagdana i svega onog što razveseljava.

Važno je spomenuti kako u ovom slučaju nema pravila, odnosno želimo reći da se radi o kolačima svih oblika. Naravno, prvo smo spomenuli kekse koji su zasigurno najzahvalniji, budući da se mogu raditi u različitim oblicima i bojati prigodnim bojama. Najpopularniji oblici su zvijezda i božićno drvce, a zar nije doživljaj kada možete pojesti keks koji vas podsjeća na sam bit Božića.

Božićni keksi

  • 15 dag brašna (glatkog)
  • 30 dag margarina
  • 10 dag šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Prvo morate umješati brašno zajedno s margarinom, tako da se margarin ravnomjerno rastopi i upije u samo brašno. Nakon toga dodajete šećer, pola praška za pecivo i jedno jaje, koje ste prije toga istukli. Kada dobro oblikujete smjesu, ostavite je da stoji neko vrijeme (barem pola sata) te krenite s oblikovanjem.

Naš je savjet da uzmete papir za pečenje i stavite ga u tepsiju, na koju ćete slagati kekse. Tako izbjegavate nepotrebno prljanje same tepsije. Kekse stavite u pećnicu na 180°C, na otprilike 20 minuta, s tim da savjetujemo dežuranje kako vam keksi ne bi zagorjeli. Kad su pečeni, pospete ih vanillin šećerom i poslužite.

Foto: Elena Schweitzer/Shutterstock

Kategorija: Keksi

Želite se zasladiti?

pita od čokolade

Pita od čokolade

Čokolada, čokolada i samo čokolada... Tako će mnogi odgovoriti kada ih pitate kakve vrste kolača vole i bez kojih nikako ne bi mogli. Čokoladni kolači i torte predstavljaju najpopularnije deserte koje mnogi vole spremati …

frape od jagode

Osvježavajući frape (smoothie) s jagodama

Kad se živa u termometru krene penjati sve više i više, vrijeme je da se rashladite ukusnim međuobrokom ili desertom. Znamo da što je toplije da nam se sve manje preko dana jede topla i masna hrana. Želimo nešto …

klasični biskvit

Recept za klasični biskvit s kojim ne možete pogriješiti

Pečenje kolača ili torte ponekad zna biti prava znanost, a jedan od prvih koraka tog procesa je izrada biskvita. Biskvit je osnova svakog kolača ili torte i on mora biti kompaktan, sočan i mekan. Kako bi se to postiglo, …

Prethodna objava: « Šunka u kruhu
Sljedeća objava: Varivo od graška »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.