• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Keksi / Božićni keksi

Božićni keksi

Objavljeno: 03.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Vjerojatno druga stvar koja najviše veseli u vrijeme Božića zasigurno su tradicionalni kolači, pa i samo njihovo spremanje. Vjerojatno vam se trenutno po glavi mota slika vas s pregačom, u pozadini svira božićna pjesma, a ispred vas recept s omiljenim slasticama. Božićni kolači postali su sinonim blagdana i svega onog što razveseljava.

Važno je spomenuti kako u ovom slučaju nema pravila, odnosno želimo reći da se radi o kolačima svih oblika. Naravno, prvo smo spomenuli kekse koji su zasigurno najzahvalniji, budući da se mogu raditi u različitim oblicima i bojati prigodnim bojama. Najpopularniji oblici su zvijezda i božićno drvce, a zar nije doživljaj kada možete pojesti keks koji vas podsjeća na sam bit Božića.

Božićni keksi

  • 15 dag brašna (glatkog)
  • 30 dag margarina
  • 10 dag šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Prvo morate umješati brašno zajedno s margarinom, tako da se margarin ravnomjerno rastopi i upije u samo brašno. Nakon toga dodajete šećer, pola praška za pecivo i jedno jaje, koje ste prije toga istukli. Kada dobro oblikujete smjesu, ostavite je da stoji neko vrijeme (barem pola sata) te krenite s oblikovanjem.

Naš je savjet da uzmete papir za pečenje i stavite ga u tepsiju, na koju ćete slagati kekse. Tako izbjegavate nepotrebno prljanje same tepsije. Kekse stavite u pećnicu na 180°C, na otprilike 20 minuta, s tim da savjetujemo dežuranje kako vam keksi ne bi zagorjeli. Kad su pečeni, pospete ih vanillin šećerom i poslužite.

Foto: Elena Schweitzer/Shutterstock

Kategorija: Keksi

Želite se zasladiti?

tart od limuna

Osvježavajući tart od limuna

Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje za vašeg dragog jer Valentinovo nam je sve bliže :) Tart od limuna kojim ćete ga iznenaditi je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ga mora jednostavno …

Topli lava cake od bijele čokolade

Dan je savršen za ovakav desert - topli lava cake od bijele čokolade. Dugo sam radila na tome da mi bijeli lava cake uspije. I konačno se to dogodilo! Super je to što si ga možete ranije pripremiti, zamrzava se i može …

Čokoladni kuglof

Kuglof je s vremenom postao kolač u kojem smo naučili svi uživati. Radi se o kolaču koji je polako postao simbolom nečeg veselog i blagdanskog, kada se svi okupljamo za stolom i uživamo u svečanim danima. Kuglof …

Prethodna objava: « Šunka u kruhu
Sljedeća objava: Varivo od graška »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.