Kolač od naranče sjajan je odabir za ove vruće ljetne dane. To višenamjensko citrusno voće, koje toliko volimo jesti samo ili ga ujutro cijedimo za osvježavajući napitak koji budi organizam, kao stvoreno je za lagani ljetni kolač kojeg se nećete moći zasititi.
Evo kako ćete pripremiti ovaj ukusan desert. Uzmite ribež i okrenite ga na stranu na koju ćete moći sitno naribati koru jedne naranče. Ova kora naći će se u tijestu. Tu istu naranču zatim prerežite i iscijedite sok. Sve ostale naranče narežite na ploške. Ispecite ih na brzinu u mikrovalnoj na najjačem intenzitetu.
Ispečene ploške sada ubacite u lonac i dodajte sok od naranče i limuna kao i malo soli. Pustite da vrije nekoliko minuta. Nakon 7 ili 8 minuta kora bi trebala biti mnogo mekša i tada možete izvaditi ploške, a sok ostaviti da kuha još neko vrijeme. Smjesa je gotova kada ostane 1 dcl ili nešto više soka.
Uključite pećnicu kako bi se zagrijala i namjestite je na 200°C. Vrijeme je za smjesu od maslaca i šećera. Kada je smjesa meka i podatna umiješajte jedno jaje i tak kada se ono prožme dodajte još jedno. Umiješajte i prethodno spremljenu koricu od naranče. U odvojenoj posudi zamiješajte prašak za pecivo, sol i brašno i zatim sljubite ove dvije smjese.
Protvan premažite maslacem u koji ćete rasporediti smjesu. Povrh nje doći će omekšale ploške naranče. Kolač je spreman za pečenje. Nakon 45 minuta ga izvadite i prije no što se ohladi polijte sokom od limuna i naranče. Možete ga poslužiti na sobnoj temperaturi ili ohlađenog kako bi vas rashladio. Ukrasite ga po želji šećerom u prahu ili kriškama svježih naranči i uživajte u ovoj ljetnoj deliciji.
Sastojci:
Tijesto
- prstohvat soli
- mala žlica praška za pecivo
- 2 jaja
- šalica brašna
- 1/2 šalice šećera
- 7 malih žlica maslaca
Sok
-
- sok 1/2 limuna
- 7 naranči
- šalica šećera
- prstohvat soli
Autor: L.K., Foto: Lersom Loungpon/Shutterstock