• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Rekordni zapečeni štrukli

Rekordni zapečeni štrukli

Objavljeno: 02.02.2019. Autor: Bojana Kuliš Bubalo

Odmah moramo riješiti situaciju s autorskim pravima na ovaj recept…

Javno, urbi et orbi, za izum ovih brzih, najfantastičnijih štrukli ikad – zaslužna je moja mama.

Naime, pokušavala je “skinuti” famozne i poznate štrukle iz Esplanade (danas Regent hotela) i, neću zvučati pretenciozno, ali letvica je dignuta…

Već sam ih i ja ispraksirala i to je postalo brzinsko jelo u našoj kući s kojime ćete bez greške, ali zaista, zadiviti bilo koga…

Zato ga pod obavezno želim predstaviti i na ovom portalu, a svi vi koji ćete isprobavati ovaj super jednostavni recept (i oblizivati protvane) javite nam dojmove 😀

Recept za brzinske štrukle:

strukli

Sastojci:

  • KORE – ako ih kupujete na placu ili sl. uzmite one debele, najdeblje…ako ih kupujete u dućanu slobodno uzmite one najobičnije za štrudlu ili burek (slijede upute kako ćemo ih pretvoriti u burekasto-štruklaste kore)
  • SVJEŽI KRAVLJI SIR 500 gr – ono što neki zovu i ZAGREBAČKI, može i posni ako ste na dijeti 🙂
  • 2 jaja
  • 1 mala žličica soli
  • 2,5 dl slatkog vrhnja
  • Cca 0,5 l mlijeka

Priprema:

U zdjelu stavite jaja, kravlji sir i sol i miksajte najvećom brzinom 3-4 minute.

Odmah upalite pećnicu na najjače 240°C.

Raširite kore (ako su debele, jednu po jednu, ako su one kupovne za strudle 2 zajedno (bez ičega izmedju – samo stavite 2 kore jednu preko druge). Na tu duplu koru idu cca 3 jušne žlice sira s jajima – samo na donju površinu (kao da napravite zmiju od sira po širini kore).

Zamotajte tako “na suho” do kraja (u sredini je dakle, sir, a sve okolo slojevi kore) i stavite u protvan. Najčešće je u tim pakiranjima po 11-12 listova, što znači da ćete dobiti cca 6 zamotuljaka. Ovisno o veličini protvana (ja imam 2 zaista mala, gdje mi je ova količina taman za njih) izrežite škarama na veličinu cca 7-9 cm / kom i složite u linije jedan do drugog. Ovo je faza u kojoj navedeno možete mirne duše pokriti folijom i zamrznuti.

Ako ih planirate odmah peći, u zdjeli gdje ste miksali sirnu mješavinu pomiješajte žlicom mlijeko i vrhnje, te kad je pećnica najvruća moguća, zalijte (vrlo bitno – netom prije nego tutnete štruklece u vruću pećnicu!!!). Tekućina treba skoro pa potpuno prekriti štruklice. Samo trebaju izvirivati iz vrhnjaste smjese. Bez brige, dok se budu pekli, donji dio će se ustvari skuhati i postati štruklast i kremast, a gornji hraskav i zapečen. Milina 🙂

No, da ne brzamo – stavite u pećnicu, smanjite temperaturu na 220°C i pecite cca 30-40 minuta. U jednom trenutku će se zaista napuhnuti i narasti. Bez brige – upravo tako treba biti! Kad naraste na skoro duplu visinu visinu pustite još cca 10 minuta, ugasite pećnicu i izvadite.

Nakon nekog vremena će splasnuti, ali to je ok. Više je ovo znak da su taman pečeni 🙂 Ja obično napravim veću količinu, jer navedeno je zaista brzo gotovo, pa dio pečem, a dio čeka sretnije dane u frizeru.

Kad je potrebna brza reakcija, brzo, ukusno i (vjerovali ili ne) reprezentativno jelo samo upalim pećnicu, izvadim štruklece iz frizera, netom prije pečenja zalijem mlijekom i vrhnjem i za 30-ak minuta slijedi slasna sirasta fantazija..

Ova mala žličica soli u smjesi daje taman ukusno – neutralnu notu, pa moj otac (porijeklom mađar) zna i posuti štrukle voćnim šećerom za slatko-zdravu varijantu. Ali to je samo genetska – kunta kinte – mađarska ostavština šećerenja – za one koji vole..

Mi svi ostali uživamo u toplim, finim, kremastim i rešastim štruklicama – upravo ovakvim kakve su izašle iz pećnice…

Dobar tek!

Bojana Kuliš Bubalo
Bojana Kuliš Bubalo

Ja sam Bojana. Rodila sam se, školovala i odrasla u Zagrebu. Odrasla sam u kući gdje se njegovao “kult hedonizma” kad je hrana u pitanju. Mama je za sve znane i neznane datume kreirala najfinija slana i slatka jela koja zaista nikoga nisu ostavljala ravnodušnima. Malo po malo, s mamom i mnogim prijateljima sam sve više razmjenjivala recepte, proučavali smo i gledali brojne emisije, knjige, kuharice i slasne recepte i ideje modificirali i prilagođavali našim nepcima… bitan faktor u svemu je što je tata već tada bio dijabetičar, pa je sve većinom bilo prilagođeno na način da i on to može jesti. Godinama sam slušala prijedloge i sugestije da krenem i bilježiti ideje, recepte i fotografije svih finih papica sa svog stola, pa sam konačno i to počela realizirati.  Nadam se da će moje ideje i recepti potaknuti i mnoge druge inspirirati da poboljšaju kvalitetu ishrane i uživaju u finim i zdravim papicama 🙂

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

Cokoladna torta od maka

Sočna torta od čokolade i maka

Razmišljate o tome da napravite tortu za blagdane? Želite li nesto čokoladno, sočno i ukusno. Donosim vam recept za ovu fantaziju u kombinaciji sa makom i vanilijom. Za sve slatkoljupce evo ljubav na čokoladni prvi …

puding od limuna

Puding od limuna

Koliko vremena provodite u kuhinji? Jeste li žena koja ne radi nego se kod kuće brine za djecu ili ste jedna od onih zaposlenih majki koja svaki dan oko 8 sati provede izvan svoje kuće. Ako ste majka koja nastoji …

Griz od pira u čaju od mente

Jeste li ikada probali "After eight"? Mentu presvučenu u čokoladu? E, ako niste, ali i ako jeste, onda će vam se ovaj recept posebno sviđati jer griz nikada nije bio ukusniji. Recept za griz od pira: Sastojci: 2 …

Prethodna objava: «vanilin kiflice Vanilin kiflice s orasima koje se tope u ustima
Sljedeća objava: Intervju s food blogericom: Klara Marčinko – Delicious From My Kitchen »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.