Ovaj recept je nastao sasvim slučajno! Imala sam konzervu bijelog graha, svježi špinat, vrećicu tjestenine, malo bedemovog mlijeka (što mi je ostalo od jednog deserta) i doslovno 30 minuta vremena.
Mislila sam “smiksati” nešto od toga, čisto da se pojede na brzinu, ali na kraju je ispao obrok koji se barem 2 puta tjedno nađe na mom meniju. I to ne samo zato što je brzo gotov, nego zato što je zaista jedno predivno, kremasto i ukusno jelo kojeg se nikad nećete moći zasititi!
Recept za tjesteninu s Alfredo umakom i špinatom
Sastojci za Alfredo umak
- 1 velika konzerva bijelog graha
- 100 gr indijskih oraščića
- 1 dl bademovog nezaslađenog mlijeka
- 1 dl mlake vode
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 2 žlice prehrambenog kvasca
Priprema Alfredo umaka
- Grah procjedite i isperite pod mlazom hladne vode, sve sastojke stavite u blender i miksajte do kremaste strukture.
Vodu dodavajte postepeno. Po potrebi smanjite ili povećajte količinu vode, ovisno o tome koju gustoću umaka želite. - Ako želite umak za tjesteninu, slobodno neka bude i malo rijeđe (tjestenina će upiti umak), a ako je za salatu ,samo smanjite količinu vode i dobit ćete savršen dressing.
Sastojci za tjesteninu s Alfredo umakom i špinatom
- Alfredo umak (recept se nalazi u nastavku)
- 500 gr tjestenine po izboru
- 400 gr svježeg špinata
- 2-3 žlice sezama
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- Malo maslinovog ulja
- Po želji prehrambenog kvasca (posuti po gotovom jelu)
Priprema
- Špinat operite i izrežite na komade koje želite. Ja zaista volim špinat, pa ga nisam izrezala baš na sitno jer ga volim osjetiti “pod zubima”.
- Zagrijte maslinovo ulje, dodajte sol, papar, sezam i češnjak u prahu (može i svježi ako volite) promiješajte, ubacite špinat i na laganoj vatri (3 -5 minute) pustite da špinat “uvene”.
- Dodajte alfredo umak i sve sjedinite.
- Pustite da se “krčka” nekih 5-10min na laganoj vatri stalno mješajući.
- Tjesteninu skuhajte, prelijte s umakom i po želji pospite sa prehrambenim kvascem koji služi kao zamjena za parmezan.
Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Strast su mi slastice stoga sam se nedavno posvetila proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica. Inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih recepata, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.