• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Kopriva u tempuri – slana i slatka verzija

Kopriva u tempuri – slana i slatka verzija

Objavljeno: 11.04.2019. Autor: Bojana Kuliš Bubalo

Svi jadnu koprivu prvenstveno povezuju s raznim narodnim izrekama, i ne preugodnim osjetom u bliskom susretu s navedenom. Ja, s druge strane, koprivu asociram na trenutak kad sam u šumi jednom prilikom naišla na ogromno “nalazište” svježe, mlade koprive te je miris koji se širio doslovno izazvao sline u mojim ustima. Već sam do tada znala koliko kopriva može biti ukusna (ponekad se pripremi na pogrešan način, pa neki ljudi – i ja jednom prilikom, imaju iskustva s gorčinom) ali ako se pripremi kako treba, to je zaista jedna od najukusnijih i najzdravijih proljetnih delicija..

Variva i juha od koprive su standard, a sada nešto zaista preukusno, što su čak i moji blizanci s guštom jeli!
I što je najbolje, možete navedeno pripremiti kao predjelo, prilog, a i desert (ovisno o dodacima i sastojcima!)

Recept za koprivu u tempuri

Kopriva u tempuri

Sastojci za slanu varijantu

  • Integralno kukuruzno brašno (1/2 šalice)
  • Integralno brašno od pira (1/2 šalice)
  • 1 jaje
  • 1 žličica luka u prahu
  • Sol
  • Mlijeko
  • Mineralna voda
  • Ulje

Sastojci za slatku varijantu

Sastojci za slatku varijantu su isti, osim što umjesto luka u prahu dodajte vanili šećer, dakle:

  • Integralno kukuruzno brašno (1/2 šalice)
  • Integralno brašno od pira (1/2 šalice)
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • Sol
  • Mlijeko
  • Mineralna voda
  • Ulje

Priprema

  1. Sve sastojke izmiješajte u smjesu gustoće kao za palačinke (možda malo gušće). Važno je da mlijeko, voda i jaje budu direktno iz hladnjaka, tj. što hladniji.
  2. Mlijeko i mineralna voda stavljaju se u jednakim omjerima.
  3. Koprive, koje su brane u nezagađenom području samo dobro otresite od eventualnih ostataka travčica (obavezno nosite rukavice) i jednu po jednu, držeći za stabljiku uranjajte u tempuru i spuštajte u vruće ulje. Nemojte ih prije prati, isprati ćete najzdravije površinske sastojke, a i tempura će se na ovaj način bolje primiti.
  4. Pržite i nakon minutu-dvije okrenite hvataljkom.
  5. Kad porumene, izvadite na papir da se ocijedi, te možete uživati u preukusnoj, zdravoj i hrskavoj deliciji.

Savjet

Ako pržite slatke, možete ih dodatno posuti kristal šećerom dok su tople (ja sam ovog puta koristila kristal fruktozu, a prefine su i s eritrtitom).

Nadam se da će nakon ovog gastronomskog iskustva asocijacija na koprivu biti potpuno drugačija 🙂 U slast!

Bojana Kuliš Bubalo
Bojana Kuliš Bubalo

Ja sam Bojana. Rodila sam se, školovala i odrasla u Zagrebu. Odrasla sam u kući gdje se njegovao “kult hedonizma” kad je hrana u pitanju. Mama je za sve znane i neznane datume kreirala najfinija slana i slatka jela koja zaista nikoga nisu ostavljala ravnodušnima. Malo po malo, s mamom i mnogim prijateljima sam sve više razmjenjivala recepte, proučavali smo i gledali brojne emisije, knjige, kuharice i slasne recepte i ideje modificirali i prilagođavali našim nepcima… bitan faktor u svemu je što je tata već tada bio dijabetičar, pa je sve većinom bilo prilagođeno na način da i on to može jesti. Godinama sam slušala prijedloge i sugestije da krenem i bilježiti ideje, recepte i fotografije svih finih papica sa svog stola, pa sam konačno i to počela realizirati.  Nadam se da će moje ideje i recepti potaknuti i mnoge druge inspirirati da poboljšaju kvalitetu ishrane i uživaju u finim i zdravim papicama 🙂

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

Brzi domaći sladoled od čokolade bez jaja

Kako se bliže sve topliji dani pravo je vrijeme za sladoled, iako ih ima raznih vrsta i okusa u lokalnim slastičarnicama do velikih hiper marketa ipak najbolji bude onaj koji pripremimo sami kod kuće. Ovo je baš onaj …

savici od dumbira

Sočni savici od đumbira

Đumbir... Tu biljku sam odlučila svrstati u mojih top 5 namirnica ove zime. Njega također smatraju jednom vrstom afrodizijaka, ali i jako dobrim izvorom vitamina i čuvara zdravlja. Kad jednom skuhate šalicu čaja od …

kikiriki kakao torta

Kikiriki kakao torta

Čokolada i kikiriki maslac su baš dobitna kombinacija, još kad su spojeni u jednu finu tortu dobijete pravu eksploziju okusa. Kakao biskvit za ovu tortu, iako je bez jaja, jako je sočan i pun okusa. Krema je na bazi …

Prethodna objava: « Slatka bomba: Snickers tart
Sljedeća objava: Tjestenina s Alfredo umakom i špinatom tjestenina s alfredo umakom i spinatom»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.