Svi jadnu koprivu prvenstveno povezuju s raznim narodnim izrekama, i ne preugodnim osjetom u bliskom susretu s navedenom. Ja, s druge strane, koprivu asociram na trenutak kad sam u šumi jednom prilikom naišla na ogromno “nalazište” svježe, mlade koprive te je miris koji se širio doslovno izazvao sline u mojim ustima. Već sam do tada znala koliko kopriva može biti ukusna (ponekad se pripremi na pogrešan način, pa neki ljudi – i ja jednom prilikom, imaju iskustva s gorčinom) ali ako se pripremi kako treba, to je zaista jedna od najukusnijih i najzdravijih proljetnih delicija..
Variva i juha od koprive su standard, a sada nešto zaista preukusno, što su čak i moji blizanci s guštom jeli!
I što je najbolje, možete navedeno pripremiti kao predjelo, prilog, a i desert (ovisno o dodacima i sastojcima!)
Recept za koprivu u tempuri
Sastojci za slanu varijantu
- Integralno kukuruzno brašno (1/2 šalice)
- Integralno brašno od pira (1/2 šalice)
- 1 jaje
- 1 žličica luka u prahu
- Sol
- Mlijeko
- Mineralna voda
- Ulje
Sastojci za slatku varijantu
Sastojci za slatku varijantu su isti, osim što umjesto luka u prahu dodajte vanili šećer, dakle:
- Integralno kukuruzno brašno (1/2 šalice)
- Integralno brašno od pira (1/2 šalice)
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- Sol
- Mlijeko
- Mineralna voda
- Ulje
Priprema
- Sve sastojke izmiješajte u smjesu gustoće kao za palačinke (možda malo gušće). Važno je da mlijeko, voda i jaje budu direktno iz hladnjaka, tj. što hladniji.
- Mlijeko i mineralna voda stavljaju se u jednakim omjerima.
- Koprive, koje su brane u nezagađenom području samo dobro otresite od eventualnih ostataka travčica (obavezno nosite rukavice) i jednu po jednu, držeći za stabljiku uranjajte u tempuru i spuštajte u vruće ulje. Nemojte ih prije prati, isprati ćete najzdravije površinske sastojke, a i tempura će se na ovaj način bolje primiti.
- Pržite i nakon minutu-dvije okrenite hvataljkom.
- Kad porumene, izvadite na papir da se ocijedi, te možete uživati u preukusnoj, zdravoj i hrskavoj deliciji.
Savjet
Ako pržite slatke, možete ih dodatno posuti kristal šećerom dok su tople (ja sam ovog puta koristila kristal fruktozu, a prefine su i s eritrtitom).
Nadam se da će nakon ovog gastronomskog iskustva asocijacija na koprivu biti potpuno drugačija 🙂 U slast!
Ja sam Bojana. Rodila sam se, školovala i odrasla u Zagrebu. Odrasla sam u kući gdje se njegovao “kult hedonizma” kad je hrana u pitanju. Mama je za sve znane i neznane datume kreirala najfinija slana i slatka jela koja zaista nikoga nisu ostavljala ravnodušnima. Malo po malo, s mamom i mnogim prijateljima sam sve više razmjenjivala recepte, proučavali smo i gledali brojne emisije, knjige, kuharice i slasne recepte i ideje modificirali i prilagođavali našim nepcima… bitan faktor u svemu je što je tata već tada bio dijabetičar, pa je sve većinom bilo prilagođeno na način da i on to može jesti. Godinama sam slušala prijedloge i sugestije da krenem i bilježiti ideje, recepte i fotografije svih finih papica sa svog stola, pa sam konačno i to počela realizirati. Nadam se da će moje ideje i recepti potaknuti i mnoge druge inspirirati da poboljšaju kvalitetu ishrane i uživaju u finim i zdravim papicama 🙂