Kako se bliže sve topliji dani pravo je vrijeme za sladoled, iako ih ima raznih vrsta i okusa u lokalnim slastičarnicama do velikih hiper marketa ipak najbolji bude onaj koji pripremimo sami kod kuće. Ovo je baš onaj pravi, sladoled sa puno čokolade i bez jaja.
Recept za sladoled od čokolade bez jaja
Sastojci za sladoled
- 200 g tamne čokolade za kuhanje
- 250 g mlijeka
- 2 kisela vrhnja
- 50 g šećera
- 1 vrećica burbon vanilin šećera
- 1 puna žlica instant kakaa ( ili 1/2 žličice gorkog kakaa )
Sastojci za serviranje
- Sjeckana čokolada, čokoladne dekoracije
- Jagode
Priprema sladoleda
- Čokoladu sitno nasjeckajte i onda je stavite u blender, kratko izblendajte a zatim dodajte mlijeko u koje ste umješali instant kakao, šećer i burbon vanilin šećer i onda sve zajedno izblendajte da se poveže.
- Dodajte kiselo vrhnje i sve izblendajte do kraja dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Dobivenu smjesu ulijte u plastičnu posudu sa poklopcem i stavite je u zamrzivač.
- Kad se smjesa malo stvrdne izvadite iz zamrzivača i dobro promješajte vilicom (ili uz pomoć miksera ako želite da vam sladoled bude kremastiji ).
- Smjesu u nekoliko navrata svakih pola sata izvadite iz zamrzivača i opet dobro promješajte vilicom ili mikserom.
Savjeti
Ako za pripremu koristite aparat za sladoled preskočite 5. korak i radite prema uputama vašeg aparata.
Ja sam sladoled radila navečer i ujutro je bio dosta smrznut pa sam ga prije serviranja izvadila kratko na sobnu temperaturu da mogu lakše oblikovati kuglice.
Možete ga servirati uz sjeckanu tamnu čokoladu i svježe jagode, meni je ovo ludilo kombinacija. A mislim da ne bi bilo loše i kad bi ga “zalili” sa kojim dobrim homemade čokoladnim umakom.
Isprobajte i svakako uživajte u ovom super čokoladnom sladoledu.
Ja sam Anamarija, autorica gastro bloga “Srce od čokolade”. Dolazim iz Istre. Mami sam se počela “motati” oko lonaca od malih nogu. A kolače i jednostavna slana jela počela sam pripremati još u osnovnoj školi. Naučila sam puno od moje mame Zore koja je radila u restoranu cijeli život i bila vrsna kuharica. Puno sam naučila i od moje babe Rože i nonne Eufemije (od njih sam puno naučila o istarskoj tradicionalnoj kuhinji i o talijanskoj kuhinji). Moja kuhinja je moje malo carstvo, mjesto za opuštanje i uživanje u pripremi dobre klopice koju rado pripremam za mog supruga, našu obitelj ali i drage prijatelje. Najviše volim pripremati razne slastice a posebno one kojima je glavna namirnica čokolada jer kod mene oduvijek sve započinje i završava čokoladom. Uvijek volim isprobavati nešto novo i otkrivati nove namirnice. Osim na mom blogu već dugi niz godina objavljujem svoje recepte i na gastro portalu Coolinarika. Sa radošću ću moje recepte dijeliti sa vama i nadam se da ćete među njima naći nešto za sebe.