Ako ste i vi među onima koje na prvi spomen Italije asocira ukusna hrana, dobrodošli na stranicu na kojoj ćete saznati kako se priprema talijansku pogača, focaccia. Smatra se da ovaj plosnati talijanski kruh potječe iz sjevernih mediteranskih dijelova te da su se prve focaccie pekle još u doba Starih Grka i Etruščana.
Focaccia je ustvari pogača prelivena kvalitetnim maslinovim uljem i obogaćena začinima. Zavisno od toga što volite, možete je obogatiti svježim ili sušenim rajčicama, češnjakom ili maslinama. Vjeruje se da je focaccia rani oblik pizze kakva danas postoji. Iako se danas najčešće peče u klasičnim pećnicama, prije se pekla na kamenu pored vatre ili na zagrijanoj podlozi koja se nalazila iznad vatre.
Za focacciu je karakteristično da na vrhu ima ureze koji se rade prstima, nožem ili čačkalicom. Prije samog pečenja, cijela focaccia se premazuje maslinovim uljem kako bi njezina svježina duže trajala.
Želite li pripremiti ukusnu focacciu trebat će vam oko tri sata. Ona će biti odličan izbor ako vam dolaze gosti jer pristaje uz sir i vino te neobveznu i opuštenu atmosferu.
Focaccia s maslinama
Focaccia s maslinama se tradicionalno priprema u Italiji u vrijeme Uskrsa i Badnjaka. Amerikanci imaju i svoje inačice ovog posebnog kruha pa je tako oni često oplemenjuju lukom, sirom i začinima. Postoje i slatke verzije talijanske pogače pa ako ste više ljubitelj slatkog, dodajte joj grožđice, med, naranču, limun, cimet i druge sastojke koje volite.
Želite li pripremiti jednu od tradicionalnih talijanskih jela onda je focaccia s maslinama odličan odabir.
Sastojci za tijesto:
- 50 dekagrama mekog brašna
- 15 grama svježeg kvasca
- 1 velika žlica soli
- 1 velika žlica šećera
- 3 decilitra tople vode
Sastojci za mazanje:
- 2 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
- 1 mala žličica soli
- pola decilitra maslinovog ulja
- suhi ružmarin
- crne masline
- suhe rajčice
Priprema
U posudi sitno izmrvite svježi kvasac pa mu dodajte šećer i 1,5 decilitar vode te sve dobro promiješajte. Ostavite da odstoji na toplom 15-ak minuta kako bi smjesa nabubrila.
Za to vrijeme u velikoj posudi pomiješajte brašno i sol kojem ćete dodati kvasac i ostatak vode. Sve dobro izmijesite rukama dok ne dobijete glatku smjesu.
Nakon toga, tijesto izvadite na stol i položite ga na pobrašnjenu podlogu gdje ga još kratko izmijesite.
U drugu posudu stavite tri žlice maslinovog ulja, a na njega položite tijesto. Tijesto dobro utisnite u ulje kako bi se sve dobro upilo. Ostavite tako oko sat i pol da se diže. Smjesa bi se trebala udvostručiti.
Dok se tijesto diže, pripremite smjesu za mazanje. U posudu stavite maslinovo ulje, češnjak, sol i ružmarin. Želite li da vaša focaccia ima zlatnu boju, u smjesu dodajte malo slatke crvene paprike.
Kada se tijesto udvostručilo, premijesite ga i vratite u posudu da se ponovo diže oko sat i pol.
Nakon toga tijesto prebacite u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Tijesto oblikujte prstima tako da dođe do krajeva tepsije, a u tijestu oblikujte jagodicama prstiju rupice po kojima je focaccia poznata.
Razvučeno tijesto na nekoliko mjesta zarežite nožićem pa premažite smjesom koju ste prethodno pripremili. U utore složite masline i sušene rajčice i stavite u peći u pećnicu na 200 stupnjeva. Pećnicu nemojte paliti prije nego je upalite tada kada stavljate focacciu peći. Tako će se još neko vrijeme dizati dok se pećnica u potpunosti ne zagrije.
Focacciu pecite 20-ak minuta, a prije serviranja pokušajte pričekati kratko da se malo ohladi. Focacciu je najbolje poslužiti toplu jer je tada najukusnija. Neki uz nju serviraju sir i pršut, no mi smo se složili da nam je najukusnija upravo ovakva kakva je dok je izvadimo iz pećnice.
Autor: M.L., Foto: stu_spivack/Wikimedia
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.