• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Talijanska pogača – Focaccia
Focaccia

Talijanska pogača – Focaccia

Objavljeno: 10.03.2018. Autor: Martina Lovaković

Ako ste i vi među onima koje na prvi spomen Italije asocira ukusna hrana, dobrodošli na stranicu na kojoj ćete saznati kako se priprema talijansku pogača, focaccia. Smatra se da ovaj plosnati talijanski kruh potječe iz sjevernih mediteranskih dijelova te da su se prve focaccie pekle još u doba Starih Grka i Etruščana.

Focaccia

Focaccia je ustvari pogača prelivena kvalitetnim maslinovim uljem i obogaćena začinima. Zavisno od toga što volite, možete je obogatiti svježim ili sušenim rajčicama, češnjakom ili maslinama. Vjeruje se da je focaccia rani oblik pizze kakva danas postoji. Iako se danas najčešće peče u klasičnim pećnicama, prije se pekla na kamenu pored vatre ili na zagrijanoj podlozi koja se nalazila iznad vatre.

Za focacciu je karakteristično da na vrhu ima ureze koji se rade prstima, nožem ili čačkalicom. Prije samog pečenja, cijela focaccia se premazuje maslinovim uljem kako bi njezina svježina duže trajala.

Želite li pripremiti ukusnu focacciu trebat će vam oko tri sata. Ona će biti odličan izbor ako vam dolaze gosti jer pristaje uz sir i vino te neobveznu i opuštenu atmosferu.

Focaccia s maslinama

Focaccia s maslinama se tradicionalno priprema u Italiji u vrijeme Uskrsa i Badnjaka. Amerikanci imaju i svoje inačice ovog posebnog kruha pa je tako oni često oplemenjuju lukom, sirom i začinima. Postoje i slatke verzije talijanske pogače pa ako ste više ljubitelj slatkog, dodajte joj grožđice, med, naranču, limun, cimet i druge sastojke koje volite.

Želite li pripremiti jednu od tradicionalnih talijanskih jela onda je focaccia s maslinama odličan odabir.

Sastojci za tijesto:

  • 50 dekagrama mekog brašna
  • 15 grama svježeg kvasca
  • 1 velika žlica soli
  • 1 velika žlica šećera
  • 3 decilitra tople vode

Sastojci za mazanje:

  • 2 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 1 mala žličica soli
  • pola decilitra maslinovog ulja
  • suhi ružmarin
  • crne masline
  • suhe rajčice

Priprema

U posudi sitno izmrvite svježi kvasac pa mu dodajte šećer i 1,5 decilitar vode te sve dobro promiješajte. Ostavite da odstoji na toplom 15-ak minuta kako bi smjesa nabubrila.

Za to vrijeme u velikoj posudi pomiješajte brašno i sol kojem ćete dodati kvasac i ostatak vode. Sve dobro izmijesite rukama dok ne dobijete glatku smjesu.

Nakon toga, tijesto izvadite na stol i položite ga na pobrašnjenu podlogu gdje ga još kratko izmijesite.

U drugu posudu stavite tri žlice maslinovog ulja, a na njega položite tijesto. Tijesto dobro utisnite u ulje kako bi se sve dobro upilo. Ostavite tako oko sat i pol da se diže. Smjesa bi se trebala udvostručiti.

Dok se tijesto diže, pripremite smjesu za mazanje. U posudu stavite maslinovo ulje, češnjak, sol i ružmarin. Želite li da vaša focaccia ima zlatnu boju, u smjesu dodajte malo slatke crvene paprike.

Kada se tijesto udvostručilo, premijesite ga i vratite u posudu da se ponovo diže oko sat i pol.

Nakon toga tijesto prebacite u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Tijesto oblikujte prstima tako da dođe do krajeva tepsije, a u tijestu oblikujte jagodicama prstiju rupice po kojima je focaccia poznata.

Razvučeno tijesto na nekoliko mjesta zarežite nožićem pa premažite smjesom koju ste prethodno pripremili. U utore složite masline i sušene rajčice i stavite u peći u pećnicu na 200 stupnjeva. Pećnicu nemojte paliti prije nego je upalite tada kada stavljate focacciu peći. Tako će se još neko vrijeme dizati dok se pećnica u potpunosti ne zagrije.

Focacciu pecite 20-ak minuta, a prije serviranja pokušajte pričekati kratko da se malo ohladi. Focacciu je najbolje poslužiti toplu jer je tada najukusnija. Neki uz nju serviraju sir i pršut, no mi smo se složili da nam je najukusnija upravo ovakva kakva je dok je izvadimo iz pećnice.

Autor: M.L., Foto: stu_spivack/Wikimedia

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

bezgultenske palačinke s orasima i umakom od grožđica i vina

Palačinke bez glutena s orasima i umakom od grožđica i vina

Jao, dugačkog li naslova! Ali stvarno nisam znala kako navedeno sažeti, jer svaki element ovih divnih palačinki zaslužuje da ga se spomene. E da, i još nisam spomenula prefino rižino brašno koje zadnje vrijeme zaista …

kruske s vocem

Kruške punjene suhim voćem

Kruška je slatko voće mekane i lagano zrnato teksture, bogata sokom. Dobar je izvor dijetalnih vlakana te antioksidanata što je svrstava u skupinu idealnih namirnica za jačanje imunološkog sustava. Kuhane kruške izvrsno …

muffini sa zobenim pahuljicama

Ukusni i zdravi muffini sa zobenim pahuljicama

Kao dio našeg poziva da nam čitatelji pokažu svoje muffine, objavljujemo prvi u nizu - ukusne i zdrave muffine sa zobenim pahuljicama naše drage Ane čiji su nam muffini bili iznimno zanimljivi na …

Prethodna objava: «crni čaj Kako skuhati čaj
Sljedeća objava: Maneštra od graha manestra-od-graha»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.