• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Deserti / Kolači / Klasični recept za krafne koje ćete obožavati
krafne s cokoladom

Klasični recept za krafne koje ćete obožavati

Objavljeno: 03.03.2019. Autor: Sandra Majerić

U ovo doba godine, pred korizmu, nas ljubitelje slastica, stavlja se na iskušenje izrade još jednog klasika, a to su fine, mirisne i neodoljive krafne. Obzirom da ih tada izrađujemo u ogromnim količinama, teško je odoljeti i pojesti samo jednu ili dvije pa ih se obično prejedemo. Tako sam ja odlučila da zapravo post što se tiče krafni u mojoj obitelji traje cijelu godinu, ne bi li ih se jako zaželjeli. Tako kada ih na poklade ispečem, krene prava pomama za njima.

Recept za krafne

Krafne sa šećerom u prahu

Sastojci za krafne:

  • 1 kg brašna za dizana tijesta
  • 1/2 žlićice soli
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 8 žlica ulja
  • 4 žumanjka
  • 1 kiselo vrhnje
  • 4 dcl toplog mlijeka
  • 1 čašica ruma (misli se na onu za rakijicu)
  • 1 naribana limunova korica (iz domaćeg uzgoja bez pesticida)
  • 1 svježi kvasac

Sastojci za prženje:

  • 750 g čiste svinjske masti ili 1 l ulja

Sastojci za punjenje (po želji):

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 limun
  • Pekmez po ukusu
  • Čokoladni namaz tipa nutella
  • Šećerni ukrasi
  • Jestive boje

Priprema dizanog tijesta:

  1. U šalicu (veličine one za čaj) od navedenih sastojaka izdvojite dvije žličice brašna i dvije žličice šećera, razmrvljenu germu i to sve pomiješajte sa dovoljnom količinom toplog mlijeka da smjesa bude glatka a opet lagano tekuća. Šalicu prekrijte tanjurićem i imajte na oku, germa će brzo reagirati i dići se.
  2. Za to vrijeme ostale suhe sastojke stavite u veću zdjelu, ako imate samostojeći mikser, stavite ih u zdjelu od miksera i pripremite kuku za tijesta, a ukoliko ne, u običnu veću zdjelu a na mikser pripremite one metlice koje su namijenjene za dizana tijesta.
  3. U suhe sastojke dodajte prvo žumanjke, vrhnje i germu, zatim upalite mikser i polako dodajte ulje, toplo mlijeko (toplo, nikako ne vruće), rum (ako ga nemate može i rakija) te naribanu limunovu koricu.
  4. Tijesto se neće oblikovati u čvrstu kuglu, a ukoliko je, dodajte još malo mlijeka da ga omekšate jer mora biti mekano. Kada se tijesto lijepo ravnomjerno izmiješalo, prekrite zdjelu plastičnom folijom i pustite ga da se barem udvostruči. Kada se tijesto diglo istresite ga na lagano pobrašnjenu površinu i zamijesite rukom da istisnete višak zraka. Pustite ga koju minutu, dvije i razvaljajte na debljinu od jednog centimetra.
  5. Zatim uzmite okrugli rezač, veličine po želji ili čašu oštrog ruba. Umočite rezač ili čašu u brašno pa izrezujte krafne i slažite ih na lagano pobrašnjenu podlogu. Ja ih slažem na stoljnjak da ih jednim krajem mogu prekriti jer se krafne moraju još jednom, kratko dizati.
  6. Dok se krafne dižu uzmite veću zdjelu s poklopcem i stavite mast ili ulje, po želji. Mora biti duboka masnoća, da krafne mogu komotno plivati. Iz mog iskustva mast se bolje ponaša i krafne slabije upijaju masnoću. Ugrijte ulje ili mast da ne bude prevruće. Testirajte ga tako da uronite drvenu kuhaču ili komadić tijesta od krafni, kada vidite mjehuriće oko kuhače ili tijesta masnoća je spremna za pečenje.
  7. Stavite peći od jednom onoliku količinu krafni da se ne dotiču i računajte na to da će još nabubriti. S tim da ih stavite na ulje, na onu stranu na kojoj su ležale. Poklopite zdjelu i pustite da se peku oko 2 minute poklopljene. Zatim ih okrenite i pecite još toliko otklopljene¸ na taj način ćete dobiti prepoznatljivu svijetlu crtu po sredini krafne. Sada možete vidjeti dali vam je temperatura ulja dobra pa ako se peku prebrzo smanjite temperaturu a ako su vam blijede, malo pojačajte. Najbolje je to isprobati prvo sa jednom krafnom, koju poslije pečenja razlomite i vidite dali vam je lijepo pečena u sredini.
  8. Pečene krafne vadite rupičastom žlicom i stavljajte u širu zdjelu ili pladanj prekriven sa papirnatim ubrusima da se odmah upije višak masnoće.

Još tople krafne punite sa nekim čokoladnim namazom ili pekmezom koji ste stavili u špricu sa tankim nastavkom predviđenim za punjenje. Pekmez vam mora biti bez komadića voća da ne zapne u šprici.

Ukoliko ne volite komplicirati niti želite punjene krafne, bit će ih dovoljno samo posuti šećerom u prahu.

Ako ipak želite čokoladnu ocaklinu, otopite čokoladu za kuhanje na pari ili u mikrovalnoj pećnici, kako vam je lakše i dodajte žlicu suncokretovog ulja za sjaj, a ako želite kraljevsku glazuru tada pomiješajte šećer u prahu sa procijeđenim limunovim sokom, plus boja po želji (detaljnije o kraljevskoj glazuri imate u receptu za keksiće sa kraljevskom glazurom).

Krafne s glazurom od čokolade

Krafne možete umakati u tekuću kraljevsku glazuru ili nešto gušću stavite u dresir vrećice i crtajte po krafnama.
Isto tako nakon što krafne umočite u čokoladu ili kraljevsku glazuru možete ih posipati raznim šećernim perlicama ali to morate učiniti odmah jer će se ocaklina brzo stisnuti. I ne zaboravite ne postoji kod ukrašavanja ništa što je pogrešno, a ako imate dječicu koja bi vam se rado u tome pridružila, napunite dresir vrećice raznobojnom kraljevskom glazurom i pustite ih da se poigraju sa svojom maštom i vašim krafnama.

Krafne s kraljevskom glazurom

Kada ste to sve napravili probajte otjerati ukućane od krafni, mislim da tu nećete imati uspjeha. Preostaje vam samo da im se pridružite u degustaciji i uživajte.

Sandra Majerić
Sandra Majerić

Moje ime je Sandra, rođena sam i živim u Zagrebu, na prekrasnim obroncima Zagrebačke gore. Majka sam dvoje djece koja srećom vole jesti sve što skuham, a za stolom se obavezno povede debata o tome što se još moglo napraviti da se dotično jelo dovede do savršenstva, kao da smo svi završili kulinarsku akademiju. Ponosna sam vlasnica tri psa, Njemačke doge i dva Zapadno-škotska bijela terijera koji bi se prodali za šetnju, a u slobodno vrijeme paze da koja mrvica hrane ne bi dotakla pod. Obzirom da sam poslom vezana za zatvoreni prostor, uživam u prirodi, dugim šetnjama po Maksimirskoj ili Sljemenskoj šumi. Nije mi stran kreativan rad, od crtanja, slikanja do izrade nakita ili ukrasa, a tek rad u vrtu, doista puni baterije. Međutim uza sve to moja najveća strast je izrada kolača i torti, osmišljavanje i isprobavanje novih recepata. Obožavam kada kod prijatelja ili rodbine naiđem na neku prastaru kuharicu, ima li boljeg štiva od toga? Veselim se što ćemo se družiti uz moje recepte, nadam se da ću vas inspirirati da u ovom gotovanskom svijetu ne kupujete kolače, već da skupa sa mnom zasučete rukave, osjetite fino brašno pod prstima i mirisne začine u nosu. Što još čekamo? Izaberite recept i počnimo peći!

Kategorija: Kolači

Želite se zasladiti?

tart s bobicasim vocem

Tart s kremom od bosiljka i bobičastim voćem

Iako nije sezona bobičastog voća, želim s vama podijeliti ovaj recept jer mi se čini kao zgodna ideja za Valentinovo. Jagode obično tada preplave naše trgovine, istina uvozne, ali po povoljnim cijenama. :) Možete …

bozicni-kolacici

Fudge od kvinoje

Pazite na kalorije, a imate ogromnu želju za nečim slatkim? Ovo je desert kojeg ćete obožavati jer je optimalan izvor proteina, a gotov je za samo 20-ak minuta! Kvinoja se najčešće opisuje kao "žitarica" (iako se …

klasični biskvit

Recept za klasični biskvit s kojim ne možete pogriješiti

Pečenje kolača ili torte ponekad zna biti prava znanost, a jedan od prvih koraka tog procesa je izrada biskvita. Biskvit je osnova svakog kolača ili torte i on mora biti kompaktan, sočan i mekan. Kako bi se to postiglo, …

Prethodna objava: « Rolat s borovnicama i kremom od vanilije
Sljedeća objava: Slasna kombinacija pokladnog klasika s narančom i šaumom krafne s kremom od naranče»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.