Čaj je zdravi napitak u kojem ima puno ljekovitih sastojaka bilo da su u pitanju antioksidansi ili vitamini. Postoji više vrsta ljekovitih napitaka od kojih svaki ima traži poseban tretman pripreme, a zbog čega je dobro znati kako skuhati čaj.
U čaju se nalaze korisni sastojci koji štite organizam i omogućuju brže liječenje brojnih bolesti. Kako postoji nekoliko različitih vrsta čajeva, jasno je kako svaki od njih ima svoju ulogu. I dok će neki pomoći sniziti kolesterol i krvni tlak, drugi će ukloniti gljivice, izbaciti otrove iz tijela te riješiti problem s celulitom.
Ljekovita svojstva čaja mogu se iskoristiti samo ako se on pravilno pripremi jer je važno da pritom ostanu sačuvani svi važni sastojci. Najčešće greške koje mnogi rade je predugo držanje čaja u vodi ili kuhanje na previsokoj temperaturi. Prije nego krenete pripremati omiljeni napitak provjerite što piše na deklaraciji.
Pravilno kuhanje čaja
Znate li kako skuhati čaj? Zeleni čaj je napitak koji mnogi vole popiti budući da pruža brojna ljekovita svojstva. Želite li iskoristiti njegove sastojke pazite da temperatura vode bude između 70 i 80 °C. To ćete najbolje znati tako što ćete vodu nakon što proključa ostaviti nekoliko minuta da se hladi.
Kuhate li manju količinu tada ćete na 3 dl vode staviti 1 malu žlicu zelenog čaja, a ako kuhate za više osoba potrebno je u 1 l vode staviti 1 veliku žlicu ljekovitih listića. Listići se drže u vodi 3 minute i nakon toga se procijedi. Ako ne želite smanjiti djelovanje zelenog čaja, najbolje je izbjegavati dodavanje šećera.
Crni čaj treba pripremati na 100 °C. Na 1 l vode stavite 1 veliku žlicu crnog čaja, a na 2,5 dl vode 1 malu žlicu čaja. Držite ga poklopljenim do 5 minuta i nakon toga procijedite. Želite li obogatiti okus možete dodati malo smeđeg šećera.
Za bijeli čaj je važno da optimalna temperatura bude oko 70 °C, što znači da ćete nakon što voda proključa ostaviti 5 minuta sa strane kako bi se mogla sniziti temperatura.
Doziranje ovisi o tome kuhate li samo za sebe ili za više osoba. Ako je u pitanju manja količina tada ćete na 3 dl vode staviti 1 malu žlicu bijelog čaja, a ukoliko želite skuhati malo više onda ćete na u 1 l vode staviti 1 veliku žlicu bijelog čaja.
Držat ćete ga poklopljenog u vodi najviše 5 minuta i nakon toga procijediti. U to vrijeme će antioksidansi izaći na površinu i imati bolji učinak za organizam. Da ne smanjite njegovo djelovanje najbolje ga je piti bez šećera.
Šipak je zdrava namirnica koja obiluje vitaminom A, B, C i D, kao i čaj od šipka još jedan ljekoviti napitak koji sadrži minerale, voćne kiseline i vitamin C.
Ako ne želite uništiti važne sastojke potrebno je 1/2 šalice suhog ploda šipka preliti s 1 l hladne vode i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Nakon toga zagrijte vodu, stavite šipak i stavite da se kuha 15 minuta sve dok se meso ploda ne raspadne.
Skuhajte omiljeni napitak kako treba i iskoristite njegovo prednosti za bolje zdravlje cjelokupnog organizma.
Autor: S.Š., Foto: Madlen/Shutterstock