• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Domaćinstvo / Kako skuhati čaj
crni čaj

Kako skuhati čaj

Objavljeno: 02.03.2018. Autor: Sanja Štetić

Čaj je zdravi napitak u kojem ima puno ljekovitih sastojaka bilo da su u pitanju antioksidansi ili vitamini. Postoji više vrsta ljekovitih napitaka od kojih svaki ima traži poseban tretman pripreme, a zbog čega je dobro znati kako skuhati čaj.

U čaju se nalaze korisni sastojci koji štite organizam i omogućuju brže liječenje brojnih bolesti. Kako postoji nekoliko različitih vrsta čajeva, jasno je kako svaki od njih ima svoju ulogu. I dok će neki pomoći sniziti kolesterol i krvni tlak, drugi će ukloniti gljivice, izbaciti otrove iz tijela te riješiti problem s celulitom.

Ljekovita svojstva čaja mogu se iskoristiti samo ako se on pravilno pripremi jer je važno da pritom ostanu sačuvani svi važni sastojci. Najčešće greške koje mnogi rade je predugo držanje čaja u vodi ili kuhanje na previsokoj temperaturi. Prije nego krenete pripremati omiljeni napitak provjerite što piše na deklaraciji.

Pravilno kuhanje čaja

Znate li kako skuhati čaj? Zeleni čaj je napitak koji mnogi vole popiti budući da pruža brojna ljekovita svojstva. Želite li iskoristiti njegove sastojke pazite da temperatura vode bude između 70 i 80 °C. To ćete najbolje znati tako što ćete vodu nakon što proključa ostaviti nekoliko minuta da se hladi.

Kuhate li manju količinu tada ćete na 3 dl vode staviti 1 malu žlicu zelenog čaja, a ako kuhate za više osoba potrebno je u 1 l vode staviti 1 veliku žlicu ljekovitih listića. Listići se drže u vodi 3 minute i nakon toga se procijedi. Ako ne želite smanjiti djelovanje zelenog čaja, najbolje je izbjegavati dodavanje šećera.

Crni čaj treba pripremati na 100 °C. Na 1 l vode stavite 1 veliku žlicu crnog čaja, a na 2,5 dl vode 1 malu žlicu čaja. Držite ga poklopljenim do 5 minuta i nakon toga procijedite. Želite li obogatiti okus možete dodati malo smeđeg šećera.

Za bijeli čaj je važno da optimalna temperatura bude oko 70 °C, što znači da ćete nakon što voda proključa ostaviti 5 minuta sa strane kako bi se mogla sniziti temperatura.

Doziranje ovisi o tome kuhate li samo za sebe ili za više osoba. Ako je u pitanju manja količina tada ćete na 3 dl vode staviti 1 malu žlicu bijelog čaja, a ukoliko želite skuhati malo više onda ćete na u 1 l vode staviti 1 veliku žlicu bijelog čaja.

Držat ćete ga poklopljenog u vodi najviše 5 minuta i nakon toga procijediti. U to vrijeme će antioksidansi izaći na površinu i imati bolji učinak za organizam. Da ne smanjite njegovo djelovanje najbolje ga je piti bez šećera.

Šipak je zdrava namirnica koja obiluje vitaminom A, B, C i D, kao i čaj od šipka još jedan ljekoviti napitak koji sadrži minerale, voćne kiseline i vitamin C.

Ako ne želite uništiti važne sastojke potrebno je 1/2 šalice suhog ploda šipka preliti s 1 l hladne vode i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Nakon toga zagrijte vodu, stavite šipak i stavite da se kuha 15 minuta sve dok se meso ploda ne raspadne.

Skuhajte omiljeni napitak kako treba i iskoristite njegovo prednosti za bolje zdravlje cjelokupnog organizma.

Autor: S.Š., Foto: Madlen/Shutterstock

Kategorija: Domaćinstvo

Želite se zasladiti?

Sladoled od ljubičastog batata

Drugo lice batata: domaći sladoled

Iako pomalo teška srca, ali vrijeme je i za takve obrate u mome životu, pišem vam kolumnu o mojih 40 dana bez rafiniranog šećera. Da, da dobro ste pročitali 40 DANA BEZ ŠEĆERA. Priznajem, iako sam do sada izbjegavala …

torta mousse au chocolate

Mousse au Chocolat torta

Fina čokoladna torta bogatog ukusa, sa puno čokolade i mljevenih badema. Ova torta ne sadrži brašno, a umjesto njega koristi se prašak za puding sa okusom čokolade. Ova torta može biti vaš as iz rukava za nedjeljni …

Palačinke s orasima

Brze i ukusne palačinke s orasima

Postoji li netko tko ne voli palačinke? Sumnjamo! Najukusnije su one koje nas vraćaju u djetinjstvo i obuzimaju nas lijepim osjećajima topline i sreće. A jedne od takvih su vječno popularne palačinke s orasima. Mekane, …

Prethodna objava: «razeni-kruh Čisti raženi kruh
Sljedeća objava: Talijanska pogača – Focaccia Focaccia»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.